• guzel bir john berger siiri... bir de koprusu vardi yugoslavya'dai yikildi savasta galiba...
  • boşnakça "most" köprü, "ar" yapan eden anlamına gelirmiş...
  • mostar "köprü bekçisi" demekmiş.
  • hırvatların kendilerini zoraki kabul ettirmeye çalıştığı şehir. bu amaçla, şehrin en tepe noktasına, şehrin her yerinden görülebiliecek büyüklükte bir haç dikilmiştir. kimilerine göre bu haç, mostar köprüsü'nü yıkan topların mevzilendiği dağa koyulmuştur.bazı yerlerde hırvatistan bayrakları dalgalanmaktadır. savaştan önce %20 bile olmayan hırvat nüfusu, savaştan sonra %48 olmuştur.
  • ülkelerini, sınırları dışındaki bir şehri de dahil ederek büyütme hayalindeki sayısız ülkeden * * * biri olan hırvatistan'ın içten içe, alıp başkent yapmayı planladığı, bunun için de şehre ve şehrin sahibi boşnaklara yapmadığını bırakmadığı güzel şehir. savaştan sonra yavaş yavaş yaralarını sarıyor, ancak hala insanın içini burkan hüznünü koruyor bu rüya kenti. mostar köprüsü ise şehri adeta ikiye bölmüş. bir tarafında boşnaklar, diğer tarafında hırvatlar yaşıyor. savaştan sonra hırvat nüfusundaki akıl almaz artış ve boşnak tarafı yerinde sayarken hırvat tarafında gökdelenlerin yapılıyor olması ise dikkatimden kaçmayan bir diğer nokta.

    (bkz: mostar köprüsü)
  • sehrin musluman tarafi camileri, evleri ve köprüsüyle cok hos bir osmanli sehri... mostara gidenler sehrin 20 km kadar disindaki bilagay tekkesini ziyaret etmeyi unutmasinlar. sarp kayaliklarin dibinden cikan dere büyüklügündeki suyun hemen kenarina klasik osmanli mimarisi tarzinda insaa edilmis hos ahsap bir tekke. az ilerisinde güzelce karninizi doyurabileceginiz bir alabalik tesisi de var.
  • bircok yugoslav icin eski yugoslavya'nin en guzel sehri. bence diil ama neyse.
  • saraybosna ile karşılaştırıldığında insanın canını daha çok acıtan hüzün şehri. şu andaki durumu, fiziki yapısı üç sene öncesine kadar şüphesiz daha iyi durumdadır ama aklımda kalan delik deşik olmuş, küçük, pastel renkli ve pencerelerinde mutlaka sardunyalar bulunan evler...bosna' nın en çok turist çeken, yıkılan köprüsü sahte barış gösterileriyle yeniden yapılan, yeşilin en güzel tonlarını görebileceğiniz şehir.
  • hırvat - boşnak ayrımına ve çekişmesine, savaşın ve politikanın günlük hayatı ve masum insanları hedef alan yıkıcılığına ve şehrin yeniden inşaasına dikkat çekmek için merkezi bir noktasına (ispanyol meydanı) bruce lee heykeli dikilmesi için çalışılan şehir. çin büyükelçiliği çoktan bu projeye maddi destek sağlayacağını açıklamıştır. artık kanıksanmış ve işlevini yitirmiş sembolik çabalara (köprüyü restore etmek gibi) karşı postmodern ve populer kültür semiotiğini kullanarak yapıbozumcu bir alternatif sunabilmesi açısından ilginç bir projedir ve eğer başarılırsa yanılmıyorsam mostar dünyada bruce lee heykeline sahip ilk şehir olacaktır.
hesabın var mı? giriş yap