• modern sanat denen şeyi, özellikle de görsel olanını anlamak için çok derin bir hayal gücüne, gönül gözüne ya da anlıyormuş gibi yapabilmek adına tiyatro yeteneğine sahip olma gerekliliğinin; bununla birlikte modern sanatın zaten bir şeyleri anlatamamaktan doğduğu gerçeğinin yarattığı sorun.

    otobüste ipod'undan müzik dinlemekten başka sanatsal aktiviteye zaman ayıramayan birkaç arkadaş modern sanat müzesi gezmeye gitmiştir. herkes ciddi ciddi incelemektedir sanat eserlerini. kimsenin ağzından en ufak bir yorum kokusu içeren bir söz çıkmaz. en fazla "ona bak, şuna bak" gibi şeyler söylenmekte, söyleyenin ricası da kırılmamaktadır.

    o sırada herkes içinden "ot gibi insan olmuşuz ha, baksana yanımdakiler nasıl derin düşünceler içinde inceleyip yorumluyo şu boruyu. yoksa bi yerde tadilat var da onun için mi bu boru? biri bizle feci *şak geçiyo olmasın? birazdan nutella kavanozu içinde insan dışkısı falan izliycez bu gidişle. şu köşeye çömelip dışkılasam o da modern sanat sayılır, insanlar gelip inceler mi acaba? belki borunun içinde bi şey vardir, gidip baksam rezil olurum ama şimdi. ben en iyisi berkecan ne yaparsa aynısını yapayım. o adam anlıyo sanattan. baksana adamdaki bakışlara, bak bak bak." gibi şeyler geçirerek müzenin başköşesine konmuş boruya bakmaktadır. herkes bir yanındakinin bakışlarının altında sanatsal sondaj yaşandığını sanmakta, kimse renk vermemektedir.
  • modern sanat diye bir şeyin aslında varolmamasından kaynaklanmaktadır. anlayamayanları değil anlayorum diyenleri incelemek lazım.

    edit: anlayor musun?
  • sanatın amacı doğrudan bilgi vermek değildir. sanat, deneyimin derinden algılanmasıdır. amaç açıkça anlaşılmak olsaydı, sanata gerek kalmazdı. joseph beuys
  • en büyük sebebi modern danstır.
  • post modernist sanatın anlaşılamaması yanında bir hiçtir. aslında sıkıntı modern sanatta değil, post modern sanattadır ve sanılanın aksine kafamıza yerleşmiş o 'anlaşılmaz sanat' post modernist olandır.
  • çıkış noktasını oluşturan manifestolar bilinmezse modern sanat da anlaşılmayacaktır.
  • "anlaşılma" güdüsüyle yapılmayan sanat için, zaten idealize bir algılama biçimidir.

    ha, oraya sanat eseri yerinde "çevreyi koruyalım arkadaşlar" ya da "kapalı mekanlarda sigara içmeyin" gibi bir levha koysak daha mutlu olacaksan, etrafına bakmayı öneriyorum arkadaşım. zaten her yerde yeterince emir kipi var.
  • marcel duchamp'ın pisuvar'ının amacı, gündüz vassaf'ın cehenneme övgü'de bahsettiği; neden kimse banyosuna koltuk yerleştirmez sorusunda olduğu gibi, nesneleri bağlamından kopararak yeni bir algı, bakış açısı yaratmaktır. tabi bir de sanatın otoriter, fetiş yapısını ters yüz etmek amaçlanır, ki bu modern sanatın temel meselesi olan yaratıcı yıkma kavramıyla ilişkilidir. modernistler için sanat yıkıcıdır, bir yerinden etmedir ve her şey bir sanat nesnesi olabilir.

    postmodern sanat ise bir yer değiştirmedir. modern sanatta ki nesnenin (gösterilen) yerine özneyi yerleştiren postmodern sanat otoriteye dayanan, bitmiş bir sanat nesnesindense katılım, perfornmas, happening’i öne çıkarmıştır. dolayısıyla sanat zaman dışı bir sorgulama sürecinden koparılarak şimdiki ana indirgenmiş, derinliğin yerini yüzeydeki görüntüler almıştır.

    anlaşılamamasını kişiselleştirmektense toplumsal açıdan değerlendirmek gerekir. sanat kültürel bir meseledir, herkes kendi toprağında doğan, günlük hayatının içine sızmış olanla ilişkidedir. modern sanat, tıpkı modernizm gibi batı eksenli bir oluşum olarak ancak kişisel çabalarla entellektüel düzeyde anlaşılabilir ülkemizde. bunun içinde evet, oturup kitap okumak gerekir. ama tekrar etmeden duramayacağım, sanata elitist bir çerçeveden bakarak, okuyun öğrenin filan demek modernistlerin kemiklerini sızlatacak bir şey. onlar zaten tam da bunun karşısındaydı.
  • o sanat eserinin çakma modern olması ya da sanatçısının hatalarıdır veya en nihayetinde izleyenin/algılayanın kafasının basmamasıdır. modern sanat yaşanılan durumların gerçekçilik dışında farklı bir yol ile aktarılması ya da gösterilmesidir. anlaşılmamak ise en büyük korkusudur. çünkü, modernite 2+2=4 demektedir. postmodern sanat ise sen ne anlarsan anla ona ben karışamam senin geçmişini, kültürünü bilmediğim için bir şey diyemem demektedir. çünkü postmodern akımların sanatçıları postmodernitenin bakış açısıyla büyümüş izafiyet kuramının etkileri ile dünyaya bakmayı öğrenmiştir. burada ufak da bir not düşmekte yarar var tabi. nasıl olsa anlaşılmaması makbul değil mi salla gitsin mantığı ön plandadır ki postmodernizmin en önemli kurallarından estetik de bu arada göz ardı edilmektedir.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap