• iletişim yayınları'nın üstlendiği dev proje. dokuz ciltten oluşan ansiklopedik çalışma. her cildin bir editörü vardır ve çalışma alanla ilgili çeşitli makallerden oluşur. ilber ortaylı'dan murat belge'ye, ahmet insel'den tanıl bora'ya, kurtuluş kayalı'dan beşir ayvazoğlu'na daha birçok önemli ismin metinlerinden oluşur. henüz tamamlanmamıştır fakat ilk dört cilt okurlarıyla buluştu. ciltler ve editörleri yanılmıyorsam şöyleydi:

    1 tanzimat ve meşrutiyetin birikimi (mehmet ö. alkan)
    2 batıcılık (uygur kocabaşoğlu)
    3 kemalizm (ahmet insel)
    4 milliyetçilik (tanıl bora)
    5 muhafazakarlık (ahmet çiğdem)
    6 islamcılık (yasin aktay)
    7 liberalizm (mustafa erdoğan)
    8 sol düşünce (murat gültekingil)
    9 dönemler ve karakteristikler (ömer laçiner) - [bu cildin adı daha sonra "dönemler ve zihniyetler" olarak değiştirildi ve öyle yayınlandı]*
  • modern turkiye de siyasi dusuncenin muhafazakarlik cildi yaklasik bir yil once, islamcilik cildi de gecen hafta cikti.
    fakat iletisim yayinlari programdan bu sekilde sapmaya devam ederse bu dizi 2007'den once bitmez gibi gorunuyor.
  • dördüncü cildiyle; tez yazarken, başkasını tezine yardım ederken ve bir de başkasının tezini kısmen yazarken oldukça yardımı dokunmuş iletişim yayınları şeysi.
  • türkiye'yle ve türkiye siyasetiyle ilgili bir şeyler karalamak isteyen herkesin yanı başında bulunması gereken, kaynakça olarak tezlerin ve ödevlerin vazgeçilmezi olan kitaplar serisi.

    her ne kadar aşırı pahalı olsalar da, sultanahmet'teki iletişim yayınlarının satış noktasından %35 indirimle elde edilebilecek ilim irfan deposu olan seridir.
  • liberal sol perspektiften yazarların domine ettiği bir kadroyla yapılması tarafsızlığını gölgelese de, sol ve kemalizm ciltleri oldukça iyidir.
  • muhteşem bir dizi. hak ettiği ilgiyi görmediğini düşünüyorum.
  • bugün türkiyedeki siyasi düşünce akımları hakkındaki en derinlemesine çalışmalar toplamıdır.

    kendisi ile aynı tarzdaki çalışmalardan farklı olarak ele aldığı siyasi akımlarla ilgili olarak farklı ideolojik düşünceden insanların makalelerine de yer verir ki bu özellikle sol cenahta çok da rastlamadığımız bir tavırdır. böylece okur diyelim bir milliyetçilik cildinde sadece aralarında görüş ayrılığı olan sol düşünceye mensup yazarları değil aynı zamanda milliyetçilik çatısı altında toplanmış ama aralarında farklılıklar bulunan ümit özdağ, beşir ayvazoğlu, nevzat köseoğlu, taha akyol, esat öz gibi isimlerinde görüşlerini öğrenme ve bu sayede hem bu yazarların kendi aralarında hem de sol düşüncedeki yazarlarla aralarında karşılaştırma yapma şansına sahip olmaktadır. bu nedenle sözkonusu dizi, bugün siyasi akımlar üzerine bir akademik makale yazacak ister sağcı(islamcı, milliyetçi, liberal) ister solcu(ulusolcu,sosyal demokrat, sosyalist, komünist) herkesin mutlaka referans verdiği bir kaynak kitap dizisi olmuştur.bu niteliği ile bir diğer efsaneleşmiş iletişim yayınları çalışması olan sosyalizm ve toplumsal mücadeleler ansiklopedisinin devamı niteliğindedir.
  • çok uzun zamandır gözüm olan bir kitap dizisi ama en merak ettiğim ciltlerde 1 (bir) tane bile düzgün insanın katkısı yok. yani tek bir tane düzgün insan görsem, en azından bu varmış deyip vereceğim siparişi. özellikle sol cildinde tanıl bora, laçiner, insel, başkaya, belge, foti, ufuk uras, zileli gibi solun kanseri sayılabilecek tipler var, evlerden ırak. bellllki çulhaoğlu'dan dolayı alabilirim, bakalım, yarın iyice içip cesaret toplayacağım.
  • ikinci cumhuriyetçi, tarafçı, iletişimci liboş tayfanın siyasal islamcılarla kanka olduğu zamanlarda basılan, objektiflikten fersah fersah uzak, kimi yerinde atatürk'e hitler (!), tek parti yönetimine de nsdap benzetmesi yapılmış olan tuğla serisi. hele bazı ciltlerin satır aralarında, yasin aktay ve abdurrahman dilipak gibi köküne kadar siyasal islamcı tiplere sırf kemalizm karşıtı oldukları için "aydın" muamelesi çekilir ki, insan resmen neresiyle güleceğini şaşırır.
  • (bkz: düşünemedi)
hesabın var mı? giriş yap