• milliyet yayınları'nın yetmişlerin sonları ve seksenlerin başlarında ısrarla yayınladığı çocuk kitapları. pırıl pırıl kuşe kaplarından soyununca asıl renkleri çıkardı ortaya. mavi, iç gıcıklayıcı kokulu kaplardı onlar. yüz bir dalmaçyalı oradaydı. transfer ahmet oradaydı. kaşağı oradaydı. arzın merkezine seyahat ('dünyanın merkezine yolculuk' olmuş muydu yoksa çoktan?) oradaydı. kitabın değerli bir eşya olduğunu öğretirdi bizlere o kitaplar. şimdiyse, ufaktan ufaktan yaşlandığımı hatırlatıyor ayrıca.
  • cep kitabı boyutunda, ciltli, yaklaşık 300 sayfalık çocuk kitaplarıydı bunlar. saman kâğıttandı sayfaları, aralara yerleştirilmiş renkli ve kuşe kâğıda basılı 3 ya da 4 resim olurdu romanla ilgili. obsesif eğilimleri daha o yaşlarda belirmeye başlayan çocuklar kitabı alır almaz o resimlere bakarlardı hatta.
    mohikanların sonu, pal sokağı çocukları gibi klasikler, orhan kemal'in çikolata'sı, ilginç folklorik masallar, başsız at, uçan otomobil gibi sevimli romanlar ilk akla gelenler arasında. bir de çocuklara karagöz, kâğıt katlama sanatı origami gibi rehber kitaplar da yayımlanmıştı bu dizide. tüm güzel şeyler gibi sessiz sedasız ortadan kalktı milliyetin küçük mavi kitapları...
  • eger elinizde mevcutsa nesilden nesile aktarilmasi gereken kitaplik.. cocukluktan kalma guzel aliskanliklara, misal mercan adasi'ni yeniden yeniden okumayi herzaman katabilecek seri..
  • milliyet cocuk kitaplari olarak da gecerdi bu nefis kitaplar.. abuk sabuk ciltli cocuk kitaplarinin ardindan ele alindiginda sanki buyumus de roman okuyormus hissi verirdi bunlar.. neler yoktu ki icinde pal sokagi cocuklari, define adasi, ballantyne'nin mercan adasi, rudyard kipling'in kim'i, jack london'in cambazhane kopegi, afrika kralicesi, ian fleming'in ucan otomobil'i (ne harika bir kitapti yahu), kiz robenson bile vardi, robenson'un hatun kisi hali.. hele bir 1001 soru 1001 cevap vardi ki, neler sorar da cevaplardi bu kitaplar.. bir de yonca kizla, fadik vardi ki ne aglamistim fadik'in makus talihine.. hele define adasi'nin icinden bir de kocaman bir yelkenli posteri cikmisti da deliye donmustuk.. yatagin basina asilan ilk posterdi o.. hazinedir vesselam bu kitaplar, oyle ona buna verilip de asla unutulmamalidir, vakit oldukca geri donup okunmalidir..
  • çocukluğumuzun büyük mavi kitapları.
  • kitapligimizdaki cocuk kitaplari seti.yuzlerceymis gibi gelirdi yas ve beden kucukken.mohikanlarin sonu'ndaki kapak resmi (vahsi kizilderili) korkuttugu icin bi turlu okuyamamistim kitabi.
  • uzay yolu diye bir romani da icinde barindiran seri. romanda, cocuklar uzaylilar tarafindan kendi yildizlarina ziyarete goturulup geri getiriliyordu.
  • bir cogunu okudugum, zamaninda baskan yayinlarinin genclik serisi ile beraber kitapligimi susleyen; 30 yas ustundekilerin kendilerine, daha kucuklerin abla veya agabeylerine alindigini dusundugum, cocuk kitaplari serisi.
  • 1 numara 101 dalmaçyalı, 2 numara pal sokağının çocukları, 8 ve 9 numara çocuklara 1001 soru 1001 cevap mı idi gerçekten yoksa bana mı öyle geliyor şu an, bilemedim.
  • imkanlar dahilinde ve ince bir istek üzerine:

    5 numara "sokak çalgıcısı" (paul berna), 7 numara "fadiş" (gülten dayıoğlu), 8 ve 9 numara çocuklara 1001 soru 1001 cevap, (1001 tek sayıdır, kapakta da tek yazılır), 13 numara "mohikan'ların sonu" (james f. cooper), 16 numara "vikingler geliyor" (henry treece, çevr: ülkü tamer), 18 numara "denizler aslanı" (r. sabatini), 19 numara 101 dalmaçyalı (dodie smith), 26 numara "ötleğen kuşu" (halil kocagöz), 40 numara uçan otomobil (ian fleming)..

    biraz karışık oldu ama kaos iyi bişeydir nihayetinde..
hesabın var mı? giriş yap