• yeşil ve geniş yapraklı ot türü olup çorbası çok güzeldir..
  • (bkz: hendek)
  • ısırgan otunun yaktığı yere bu otu sürerseniz ısırganın acısı geçer. kankası nivdindir
  • güç bela gelen baharla birlikte pazara düşen ve daha önce hiç denemediğim otların yemeklerini yapmaya başladım yine. mendek de ilki.

    ebegümecinin uzun boylusu ve daha yumuşak yapraklısı gibi. çok tatlı bir kokusu var, poşetten çıkarınca evi sarıyor. çiçek gibi, ot gibi, ikisinin karışımı mis gibi bir koku.

    giresun yemeği imiş orijinali, ben çorbasını yaptım internetteki tarifi de biraz revize ederek.

    yıkadım, doğradım. et suyunun içine attım. kaynayan suyun içinde pişerken otlar bi kenarda tavada tereyağda mısır unu kavurdum, tariflerde çorbaya çiğ koymayı öneriyor unu, hadi oradan dediğime mutluyum. un kavrulunca çorbanın suyuyla incelttim ki ekleyince topaklanmasın. mısır ununu da ilave edip yine orijinal tarifteki pirinci umursamadım, haşlanmış yarma koydum. tarifteki haşlanmış fasulye yerine de nohut ilave ettim. onlar kaynarken tereyağda kavurduğum soğanı da ilave edip tuz attım sadece baharat niyetine.

    afiyetle içtim sonra da. tadı misler gibi. içinde yok yok zaten de, otun o taze kokusu çorbayı çok lezzetli yapmış. çorbalarda nohut sevdiğim için fasulye yerine tercih ettiğime de memnunum.

    ot merakınız varsa semt pazarında karadenizli abla kovalayın, tezgahlarında olacak 1-2 hafta daha. güzel, lezzetli şeyler yemeye düşkün iç anadoluluyu memnun eden karadeniz yemeği de varmış meğer.
  • sene 2017, (bkz: odessa)'ya gezmeye gittim. (bkz: deribasovskaya) caddesinde dolanırken çevredeki insanlara "ukrayna mutfağına ait yemekleri denemek istiyorum, bir restoran önerir misiniz?" diye sorup, en ünlü restoranlarından biri olan "kompot"a yönlendirildim. garson beni karşılayınca ona aynı şekilde ""ukrayna mutfağına ait en meşhur yemekleri denemek istiyorum" dedim ve masaya önce içecek, sonra da çorba getirdi. içecekten çok tanıdık bir koku aldım ve isminin de mekana ismini veren "kompot" olduğunu öğrendim. sonra biraz internetten araştırınca bi baktım bildiğimiz (bkz: komposto)!! çorbadan da 1-2 kaşık aldım, ulan ben bu tadı bi yerden tanıyorum diye iç geçirince (şimdi ismini hatırlayamıyorum) onu da bir araştırdım ki, giresun halkının yaptığı "mendek çorbası" olduğunu öğrendim ve içimden aynen şöyle geçirdim; "ulan yıllarca giresunlu anama "kompostu ne yaa kola isterim! mendek çorbası ne yaa ben içmem!" diye atarlanıp durdum, şimdi annem bu yemeklere burda euro ile ödeme yaptığımı öğrense terlikle kovalar!"
  • karadeniz bölgesine has özellikle giresun ve ordu'luların bilebileceği, geniş yapraklı kendine has aroması olan, çorbası harika sebzedir.
hesabın var mı? giriş yap