• yeryuzundeki degerli taslari,metal iceren madenleri cikartilmasini,ayristirmasini,isletilmesini saglayan meslek dali.
  • istanbul üniversitesinde 8 senedir okuyup halen bitiremediğim bölümdür. (bkz: bizim oğlan mühendis olacak)
  • mezunlarinin, maden aramak disinda madenlerle ilgili her turlu isi ustlenebilecegi bolum..
  • (bkz: obsidyen)
  • kompleks sahibi bünyelerin, hakir görmek suretiyle ego tatmini yaptığı onurlu meslek. kaypak ve kaygan ülke koşullarının faturasını mesleğin onuruna çıkartmaya çalışan her kimse, tuttuğu kendine ki, tuttuğu malzemelerin hammaddelerinin işçisiyle mühendisiyle, yerin bilmem kaç metre altından ne zorluklarla çıkarıldığını her daim hatırlaya, unutmaya.
  • okunması en zor mühendisliklerden bir tanesidir. çalışma şartları da pek hoş değilldir. bayanlara göre bir meslek hiç değildir.
  • interdisipliner (disiplinlerarasi) bir meslek dalidir. elektrik, makine, jeoloji, jeofizik, kimya, cevher hazirlama, cevre, harita vb. muhendisliklerinin hepsinin bir arada uygulanabildigi tek meslektir. buna yerustu tesisler icin insaat muhendisligini bile ekleyebiliriz. bir maden isletmesinde yukarida sayilan butun bu muhendis arkadaslarin ustunde yer alirsiniz. bir makine muhendisi size sormadan ya da siz soylemeden makine alamaz. cunku nasil bir makineye ihtiyac oldugunu siz bilirsiniz. ya da bir elektrik muhendisi yeraltina energi nakil kablosu cekerken yeralti elektrik trafosunun nereye konacagini bilemez. yani maden muhendisligi egitimi alirken bu alanlarin meslekle ilgili butun dersleri alinir. en zor muhendislik dallarindan bir tanesidir. fakat cok zevklidir.
    ayrica maden muhendisi arkadaslarim farkinda olmamasina ragmen ekonomiyi buyuk olcude belirler. komur fiyatlari yukselirse elektrigin birim fiyati artar ya da altin fiyatlari yukselince dolar guc kaybeder gibi...
  • orospuluktan sonraki en zor ve en eski mesleklerden birisi. tabi ki orospuluğun ilk meslek sayıldığı yıllarda! maden mühendisliği yoktu ama maden çıkartma çalışmalarının geliştiği dönemde madende (aslında çoğu durumda yüzeyde) ilkel üretim çalışmalarında da madenden anlayan adamlar "sen şunu yap bunu yap" demekteydiler ilkel mühendisler olarak.

    teknolojinin madencilik olmadan olmayacağını düşünürsek (bakır, çinko, kurşun, titanyum, altın ve aklınıza gelmeyen pek çok endüstriyel hammadde dahil), fena derecede underrated (hor görülmüş) bir meslektir maden mühendisliği. karizma sıfır, emek %100, kirli pasaklı, tulumlu, kafa lambalı, lastik çizmeli adamlar işte. ama onlarsız da modern dünya olmuyor kesin şart olarak.
hesabın var mı? giriş yap