• hem çekimi, hem fotoğraflarını izlemesi keyifli bir makinadır lomo. 4 lenslileriyle ister bir bütünün 4 parçasını panoramik olarak çeker, ister hareketli bir cismi anlık farklılıklarla 4 ayrı pozisyonda çekip bir filmcik edinirsiniz.

    önce rus ajanların kullanımı için üretilmiş olan lomo'ların bazı cinsleri şahane gece çekimleri yapar, renkleri gözün görmediği güzellikte, yumuşaklıkta yakalar. fiyatman bakkal çakkalda satılan kompakt makinalar kıvamındadır. ama bulunması o denli kolay değildir. el kadar bir makina olmasıyla da cebe atıldığı gibi aslında çok basit görünen birçok nesneden lomo'yla pek eğlenceli fotoğraflar edinilir.
  • apayrı bir dünya; en çılgın alt-kültürlerden birisidir. bundan yaklaşık 10 yıl önce, viyana üniversitesinde okuyan birkaç genç, köhne bir rehincide rusya'dan getirilmiş bir "lomo compact automat" bulurlar. makinanın sadeliğinden ve fonksiyonelliğinden o denli etkilenirler ki, hemen üreticisini araştırmaya başlarlar. ve sonunda bu makinaların, zamanında kgb için de üretim yapmış st petersburg merkezli bir fabrikadan çıktığını bulurlar. hemen bir miktar makine avusturyaya getirilir ve lomographic societynin ilk tohumları atılmış olur. gençlerin yaptığı, fotoğraflarında "an"ı, modifiye etmeden, olduğu gibi yakalamaktır. kamerayı ellerinin uzantısı gibi kullanıp etraflarında gördükleri herşeyin capcanlı renklere sahip ve çoğunlukla flu fotoğraflarını çekerler. öyle ki makinanın vizörünü bile, gördüklerini kısıtladığı için kullanmaz olurlar. bu kuralsız ve devrimci pseudosanat dalı o kadar büyük ilgiyle karşılaşır ki; önce avrupada, sonra da kübadan başlamak üzere amerika kıtasında lomographic society şubeleri kurulur. sonrasında da japonlar her çılgınlığa olduğu gibi buna da atlarlar ve lomography kültürü asya kıtasına sıçrar. günümüzde, istanbul da dahil olmak üzere dünyanın her köşesindeki büyük şehirlerde lomographic embassy'ler bulunmakta ve yılın her dönemi ayrı sergiler, şenlikler ve buluşmalar düzenlenmekte.
    bu popülerlik beraberinde farklı makinalara olan talebi de getirdiği için, lomo action sampler ve lomo supersampler adında iki model satışa sunulmuştur ki bunlar bahsi geçen dört objektifli modellerdir. aynı popülerlik nedeniyle 1999 yılında isviçre'de, çektiğiniz filmleri gönderip tab ettirebildiğiniz, ve sonuçları hem kağıt üzerinde, hem photo cd halinde, hem de internet üzerinde aldığınız "lomolab" kurulmuştur.
    what the hell is lomo adlı kutsal kitaptaki son kural şöyle der: kural yoktur.

    http://www.lomography.com/

    edit: üniversite ögrencisiyken capimiz bu kadarmis, trend kovalamisiz. yine de: been there done that.
  • ederi üç kuruş beş para olan makinaları internetten 200 dolar civarına satmanın bir yolu....

    lomo makineler iyi makinelerdir bu doğru ancak 200 dolar kesinlikle etmedikleri gibi 2. el olanları sirkecide 25 milyon civarı fiyatlara bulunabilmektedir....

    (bkz: lomo compact automat)
    (bkz: hayyam pasajı)

    4 sene sonra gelen edit: hayyam pasajı esnafı aradan geçen 4 senede bir takım gençlerin fıldır fıldır lomo aradığını anlamış ve bunda bir keramet bulmuş olacaklar ki makineleri bu aralar 200 milyondan kazıklamaya çalışıyorlar.

    bunun yanı sıra lomo ile dönemdaş ve yakın kalitelerde olan makineler halen 15-20 ytl.

    genç lomocuları öpüyorum buradan.
  • avrupada trendy bir faaliyet. büyük moda dergilerinde makinaların reklamları falan çıkar. "don't think, just shoot!" felsefesine dayana çekimler çooook keyifli olur. makaralarca filmi kısa zamanda çeker, sonra da hepsine bakarken ayrı bir eğlenirsin.
  • 2004 yılında 100 yaşını devirmiş olan(st. petersburg daki lomo fabrikası 100 yıl önce kurulmuş), populerliğini hala yitirmemiş özgür fotoğraf çekme akımı.akım 1980 lerde rusya da st petersburg sokaklarında başlar,1990 larda kendine has bir tarz ile bütün dünyada bilinen bir olgu halini alır,sonra da önü kesilemez zaten,ancak türkiye kültürüne(ve pazarına) pek giremez.
  • kendine has kurallari olan kult olusum , lomonun kompakt modeli 200 dolara satilmasa daha da guzel olacak aslinda.

    lomoyu gittiginiz heryere tasiyin.
    heran kullanin - gunduz ya da gece.
    lomography hayatinizin bir parcasidir.
    bel hizasindan fotograf cekin
    nesnelere yakinlasabildiginiz kadar yaklasin.
    dusunmeyin
    hizli olun
    neyin fotografini cekiyor oldugunuzu bilmek zorunda degilsiniz.
    neyin fotografini cektiginizi de bilmek zorunda degilsiniz.
    kurallari bosverin !

    edit : yok aliniyor artik 25 - 30 dolara tum dunyada .
  • polaroid ile birlikte avrupalı fotografcılar arasında moda olmuş, altın çağını yaşayan akım. cross process banyo yapılan filmlerinde ortaya çıkan canlı renkler ve deneysellikte envai çeşit olanak sunan makineleri sanıyorum bu kadar tutulmasında en büyük etkenlerdendir.
  • bireysel! evet herkes bir lomograph yaratabilir. tek şartı makinayı alıp sokağa çıkmaktır. sonra kemer tokanızın hizasında olabildiğince çok düğmeye basmak. böylece bireye kendi fotoğraf evreninde özel olma imtiyazı sağlanmış olur. ama sonra durup düşünürsün. herkes yapabiliyorsa beni o özel kılan ne. kaygılardan arındırılmış bir bireysel evrende sonuç şizofrenidir.

    http://cameras.alfredklomp.com/lomography/
  • internetten siparise gerek olmayan hali hazırda dukkanın tuneldeki yeni yerinde satılan makinelerden alıp icinde kolayca yer alınabilecek olusum.

    http://www.dukkanda.com/
  • internetten siparise ancak uygun fiyata ( ki kasdettigim lomographic society nin 250 dolarlik satis fiyatindan cok cok daha ucuza tekamul eder) sifir veya ikinci el bulunursa gerek kalmayacak, dukkanda.com un ciktigi fiyatlarla kesinlikle bir moda olmasina imkan vermedigim, kucuk, plastik sovyet fotograf makineleri mucizesi.

    lomographic society nin elinde tuttugu tek ( tok ) satici yetkisi ile istedigi fiyati cakmasini anlayabiliyorum lakin 550 ytl lik turkiye fiyati ile hangi musteri profili amaclanmis biri bana anlatsin. kafamda reklam filmi bile canlandiriyorum, adidas superstar li, renk renk t-shirtlu kizli erkekli bir grup ellerinde lomo lc-a * lar, sak sak sak parkta, otobuste, metroda cekiyorlar, cekilen kareler bir an ekranda donuyor ( tabi kareler cross process den falan gecmis olacak kimse ham fotoyu cakmaz reklama ), solgan patliyor "lomo turkiyede! hayatin ritmi vzzzz". evet dandik bir senaryo ama ancak genc kesim hedefine uygun, bakin yeni moda bu bunu alin mesajini ileten tonlarca reklamin muadili.

    e tamam buna eyvallah da o fiyat ne kardesim? sitesinde 250 dolara satilan dunyanin en basit-oyuncak fotograf makinasini - ki rusyada 250 dolari duyan ruslar kahkahalarla guluyor, nasil yani bizim 100 rublelik lomo mu diye- milletin kamerali diye dunya para bayildigi cep telefonlarinin zirve yaptigi, dijital fotograf makinasi olmayanin nerdeyse dovuldugu turkiye de nasil pazarlayacaksin? kime pazarlayacaksin? hedefledigin genc kesim o kadar parayi filmli bir makineye gomer mi? gomerse ben de bu entry i yerim.
hesabın var mı? giriş yap