• balkanlar, anadolu ve yunan müziklerini sentezleyerek muhteşem eserler üretmiş ispanyol müzik topluluğu...
    bağlama çalan eleman, bağlama motiflerini değiştirmeyip, anadolu ezgilerini farklı bir müzik içersine gömmeyi becermiş ayrıca bağlamadaki ustalık seviyeside oldukça yüksek.
    sitelerini bir ziyaret edin öyle böyle değiller... http://www.lhamdefoc.com/

    (edit : "l'ham de foc" diye yaziliyor)
  • baska uluslar icin etnik, turkler icin yoresel muzik yapan bir garip ispanyol - katalan grubu. baglama calan eleman, erol parlak ve mehmet erenler den ders almis. cogu kisiye gore baglamanin zirve noktasi olan haydar haydari mavro potami isimli parcada kavirlamistir. usta eli degdigi belli.

    en bi guzel parcalari icin
    (bkz: el que vull)

    ayrica sevgili baglamaci arkadas icin
    (bkz: efren lopez)
  • encara adında mükemmel bir şarkıları olup ispanyol kisvesinde ortadoğu müziği yapan, ayrıca tiz ama güzel sesli bir bayan vokale sahip grup.
  • ispanyol müzik grubu. valencia kökenli grup yaşadığı topraklarla sınırlanamayan bir müzikal zenginliğe sahip. l'ham de foc adlandırılması zor olan müziğinde flamenko'dan ortaçağ'daki avrupa panayırlarına, keltler'den anadolu tahtacılarına kadar geniş bir coğrafya, etnik grup ve zaman dilimine yaslanıyor. grup üyeleri yaptıkları müziğin galiçya, türkiye, iran kökenli doğulu ve geleneksel olduğu kadar anglo-sakson ve avrupalı olduğunun da akılda tutulması gerektiğini belirtiyor. grubun belirgin bir başka özelliği de unutulmuş, unutulmaya yüz tutmuş onlarca çalgıyı tekrar gündeme getirip başarıyla kullanıyor olması.

    grubun müzikal çizgisini asıl olarak iki kişi belirliyor: bir çok çalgıyı başarıyla kullanan efrén lópez ve solist mara aranda. bu ikili aynı zamanda şarkı sözlerini yazıyor, besteliyor. doksanlı yılların ortalarına kadar başka gruplarda çalan efrén ve mara bir süre sonra birlikte çalışmaya karar vermiş ve bu birliktelikten l'ham de foc ortaya çıkmış. ikili başta yunanistan ve türkiye olmak üzere pek çok ülkeyi geziyor, notlar alıyor böylece müzikal dağarcıklarını geliştirmiş oluyor. çıkan her albüm aslında bu gezilerde biriktirilenlerle ikilinin yeteneklerinin ve almış oldukları eğitimin birleşiminden oluşuyor. ikili "osmanlı imparatorluğu'nda müzik" eğitimi bile almış. efrén'in türkiye'de aldığı bağlama, yunanistan'da aldığı ud derslerini de buna ekleyelim. efrén bağlama ailesine ait değişik boydaki 6 çalgıyı (divan, çöğür, cura vb.) oldukça yetkin bir şekilde kullanabiliyor. gruba sonradan dahil olan yunan müzisyenler pek çok balkan çalgısıyla birlikte 'kaval' ve 'ney'i de grupla tanıştırmış.

    batı müziğinde pek kullanılmayan ve daha çok anadolu ve balkanlar'da kullanılan 11/16, 9/8 ve 5/8'lik ritimlere grubun şarkılarında rastlamak mümkün.

    grubun dinleyici kitlesi de beklendiği gibi yalnızca etnik müzik, world music, folk dinleyenlerden oluşmuyor. l'ham de foc; rock, pop, gothic/wave ve medieval dinleyen pek çok dinleyiciye de sahip.

    kanımca grubun en güzel şarkısı historia curta d'un vent. bu ve pek çok şarkıda anadolu'ya ait motifler bulmak mümkün. el que vull, encara, un nom ve voldrien grubun diğer öne çıkan şarkıları.

    grup üyeleri:
    mara aranda: vokal; klasik gitar, perküsyon, tambur;
    efrén lópez: ud, cura saz, meydan saz, divan saz, bağlama, tambur, cümbüş, girit lavtası, lavta, denizci kornası, hurdy-gurdy, gittern, iran santuru, langeleik, afgan rebabı, kanun, ortaçağ lavtası, tumba, buzuki, trompet;
    diego lópez: davul, bendir, zilli tef, tombak, daire, udu davulu, riqq, tabla, kaşık, tef, parmak zili;
    eduard navarro: galiçya gaydası, bulgar gaydası, graile, moraharpa, flüt, keman, mandolin;
    carlos sanchis: akordiyon;
    pep ahuir: bağlama, klasik gitar, akustik gitar;
    paco bernal: davul, darbuka, bendir, tamburin;
    hristos barbas: ney, kaval;
    nikos tzannis: kemençe;

    diskografi:
    u (1999)
    canco de dona i home (2002)
    cor de porc (2005)
  • l'ham de foc (manası `fish-hook of fire' yani 'ateşin balık iğnesi') 1998 yılında valenciya’da efrén lópez ve mara aranda tarafından, katalanca (ispanya’nın, valenciya ve katalunya bölgelerinde yoğun olarak da konuşulan eski occitan diline benzer özellikler taşıyan bir dili kullanarak) etnik müzik yapan ikili grup olarak kurulmuştur. avrupa, kuzey afrika, orta doğu, orta asya’dan enstrümanlarını kullanarak muhteşem bir karışım yaparlar ki tadı asla damaktan silinmez. kullandıkları enstrümanlar saymakla bitecek gibi değildir. bazılarını bir çırpıda sayarsak; rabab, santur, ud, lavta, lauto, citola, cargola, guitarró, viola de roda, langeleik, trompa marina, cümbüş ud, cümbüş tanbur, tanpura, cura, bağlama, divan saz, maydan saz, kanun, pandero quadartm... şeklindedir. bunlar sadece bir kısmı yaklaşık 150 civarında enstrüman kullanmaktadırlar. sanırım saydığım enstrümanlar sizlere l’ham de foc’ın hangi tarz müzik yaptıkları hakkında sizlere bir fikir vermiştir.

    l'ham de foc grubunu anlamak

    ispanya’da ki yeni folk hareketinin en önemli ana grubu l'ham de foc geleneksel müzikleri, modern müzik konseptlerini başarı ile yoğurmuştur. bunu yaparken kesinlikle geleneksel müziklere ve onların köklerine yüzeysel bir yaklaşım sergilememişlerdir. bilakis müzisyenlerin esas amacı ele aldıkları etnik müziğin kaynağına inip ilk elden yorumları, teknikleri ve müzik enstrümanlarının nasıl kullanıldığını öğrenmektir. l'ham de foc grubu temel olarak, akdeniz folk müziği, valenciya müziği, yunan müziğinden etkilenmiştir. bunlara ilaveten müziklerinde avrupa, kuzey afrika, orta doğu, orta asya izleri de görülmektedir. bu karışım, onların müziğinin yaygın bir onay alabilmesi için sorumluluklarını arttırmaktadır. l'ham de foc grubunun yaptıkları müziği anlayabilmek için valenciya bölgesinin özel kültürel durumu hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. güney ispanya sahillerinin hikâyesinde, farklı kültürün yerleşmesi ile oluşan muhteşem bir kültür kaynağı vardır. ispanya’nın güneydoğusu, limanlarından dolayı ticaret için önemli bir merkez olmuştur bunun sonucunda sürekli ve kalıcı kültürel değişimin de yaşandığı bir bölge olmuştur. bu bölgede güneyde arap ülkeleri avrupa kısmında fransa ve italya ve hatta yunan, endülüs, yugoslavya, arnavutluk, malta, girit, valenciya, gibi kültürlerinin birbirine olan kültür etkileşimleri sonucu daha çok melismatic melodiler, çoklu ritimler (polyrhythms), çift yaylı çalgılar (double stringed instruments), nefesli sazlar (wind instruments), quarter tone harmonies gibi melodi, ritim ve çalgı aletleri kullanmışlar ve katalunya (bask) bölgesindeki bu kültürel çeşitlilik sayesinde değişik kültürlerin karakteristik müziklerini bir araya getirilebileceğini en iyi örnekleyen grup olmuşlardır. bunun en büyük kanıtı da, buzuki (bouzouki) (yunan), saz (türk), sitar (hint), aborjinlerin kullandığı üflemeli didjeridu, katalan folk obuası tarota, gibi bin bir çeşit etnik çalgılara ve müzik türlerine odaklanmış olmaları ve dahası bu çalgılarla başarılı performanslar verebilmeleridir.

    l'ham de foc grubunun albümleri hakkında

    efrén lópez ve mara aranda'nın çalışmaları ile injuve (institute for spanish youth culture) ‘in dikkatini çekmiş ve ispanya’nın çeşitli şehirlerini kapsayan bir turneye davet edilmişlerdir. turne ile kendilerini ve müziklerini tanıtma fırsatı bulan grup bu fırsatı çok iyi değerlendirmiş ve özellikle ispanya'da gün geçtikçe genişleyen grup 7 kişiye ulaşmıştır. ancak her zaman grubun omurgasını efrén lópez ve mara aranda oluşturmuştur.

    ilk albümleri 'u'

    turneden kısa bir süre sonra, sonifolk plak şirketi tarafından ilk albümleri ‘u’ (manası: ‘tek’ yada ’bir’) 1999 ağustosunda yayınlandı. bu ilk albümün yayınlanması ile l'ham de foc grubu, ispanya’nın önemli dünya müzik ve folk müzik festivallerine katılma şansını ele geçirdi.

    uzun turneler sayesinde ispanya’nın dört bir yanını dolaşan lópez ve mara aranda müzik araştırmalarını geliştirmek adına geleneksel yunan müziği hakkında daha çok şey öğrenmek ve önemli müzisyenlerle bir araya gelmek için altı aylığına yunanistan’a gittiler.

    'cançó de dona i home'

    bu yolculuktan edindikleri bilgi birikimlerini yansıttıkları ikinci albümleri cançó de dona i home (kadın ve erkeğin şarkısı)‘nin stüdyo kayıtlarına başlamak için 2001 yılının ağustosunda ispanya’ya döndüler. efrén lópez’in biraz daha fazlaca katkı sağladığı (bazı kaynaklarca da tamamını ürettiği) ve yine sonifolk tarafından düzenlenmesi ve yayınlaması gerçekleştirilen cançó de dona i home albümü 2002’de piyasaya sürüldü.

    cor de porc

    grubun üçüncü albümlerinde yunan, balkan ve adriatik müziklerinin etkilerini yoğun bir biçimde albümlerine yansıttığını görebiliriz. cor de porc (pig heart) galileo music şirketi tarafından 2005 yılında piyasaya sürülmüştür.

    iştirak ettikleri albümler

    iştirak ettikleri 3 albümleri vardır. bunlar 2004’te sabir ve 2006’da aman aman ve 2008'de de al andaluz project - deus et diabolus adlı albümlere katılmışlardır.

    müzisyenler

    efrén lópez: (ud, zanfona, dulcimer, bouzouki, saz, lauto, trompa marina, gümbüs and archilaúd,...) bağlamayı güzel çalabilmek için işin üstadı türklerden ders alıyor, sitar çalabilmek için gidiyor işin afgan üstadlarını buluyor, böylelikle bilumum telli sazları ruhuyla icra ediyor ve de böyle müzikler ortaya koyuyor. bizden iki eseri, sabahın seherinde ve uşşak saz semaisini de e-bow ve perdesiz gitarla çalmıştır.
    diego lópez: (darbuka, rig, didjeridu, bendir, snare drum, cántaro and tabla)
    eduardo navarro (dulzaina gralla, tarota, baguet, galician bagpipe, bulgarian bagpipe, chirimía, crumhorn, flute, violin and mandolin)
    paco bernal (bendir, crótalos, snare drum, cajón and cántaro)
    mara aranda (tampura, percussion, classical guitar, vocals)

    l'ham de foc diskografi (discography)

    •l'ham de foc - u – 1999
    •l'ham de foc - cançó de dona i home – 2002
    •sabir - fones - participants of l'ham de foc - 2004
    •l'ham de foc - cor de porc – 2005
    •aman aman - musica i cants sefardis d' orient i occident - participants of l'ham de foc – 2006
    •al andaluz project - deus et diabolus (2008)

    kaynak; ethnicmusiclist
  • ilk başta kulak tırmalar gibi gelse de yıllarca dinlenesidir.
  • dağıldıkları günden beri "üşüyoruz efren reyiz" dedirtendir. zirvede ayrılmış, fakat yine zirvede işler yapmaya devam eden insanların bir zamanlar bir arada olduğu gruptur.

    mara aranda yola, al andaluz project, solatge, artaica ve solo çalışmalar ile devam ederken;
    efren lopez ise stelios petrakis, bijan chemirani, evo ve ross daly önderliğindeki labyrinth music seminerleri ile devam etmektedir. yanı sıra birçok müzik oluşumu içerisinde yer alsa da, kendi solo çalışması olan "el fill del llop" 2015 mart ayı içerisinde beğenilerimize sunulacaktır.
  • tüm müziklerinde ayrı ayrı duygular barındıran efsane müzik grubudur ! enstrumanları götürelebilecek en uç noktaya götüren efren lopez gibi bir şahsı bünyesinde barındıran grup mara aranda'nın sesiyle müziğin zirvesidir !
    rabab, santur, ud, tanbur, bağlama, divan saz, kanun, perdesiz gitar, klasik kemençe ve daha 150 çeşit enstrumanı en uç noktalarına kadar götürüp muhteşem eserler ortaya çıkarmış grubun dağılması üzücüdür ; ama geriye dinlenecek bir çok eser bırakmaları da bi o kadar mutluluk vericidir!

    https://www.youtube.com/watch?v=dpvegbbo7us

    https://www.youtube.com/watch?v=hlifqn-ehlk

    https://www.youtube.com/watch?v=qegp-erjy3u
  • mara'nın sesiyle ruhu dinlendiren, envai çeşit enstrüman kullanımıyla kulakları şenlendiren gruptur.

    buyrunuz
  • modern etnik ispanyol ikili.grubun beyni yetenekli bir adam ve gotik bir kadından oluşur.zengin çoklu kültürden beslenip şarkılar yaparlar.genelde enstrumanlar vokalleri bastırdığında dinlemesi biraz yorucu olmasına rağmen bu ikili pek yormuyor.müzik oteritesinden geçmiş anladığım kadarıyla.severek dinliyoruz.fakat çok erken dağılmışlardır.

    2002 yılında çıkan albüme ait bir şarkı:

    la dansa dels fadrins
hesabın var mı? giriş yap