8 entry daha
  • merak ettim simdi, madem o kadar cok kacan olduysa bu kadar sehit nerden geldi?

    nasil oluyor da bu kadar sehit mezari ve gazi var?

    mutfakta sogan sograrken elini mi kesti bunlar?!

    "gercek tarih boyle, ama siz kabullenmezsiniz" ukalaligini bir kenara birakip akil-izan cercevesinde dusunmek lazim. her savasta kacan asker olur. evet, bizde de olmus. hatta ihanete de ugramisiz, dusmana calisan da olmus. bu bir sir degil ki?

    ama noluyor? sistemle sorunu olan iki akl-i evvel cikip bunu okuyup ogrenince "kurtulus savasi da sizin zannettiginiz gibi degildi" diye one zipliyor.

    heyecan yabma be guzelim. cogu cepheden kacip fare deligine girmis olsaydi adin mickey mouse olurdu.
  • düşman devletleri, başka cephelerde savaştıkları daha önemli ve kuvvetli milletleri ciddiye aldıkları için silahlarını bırakıp dönmemişlerdir efendim. inönü zaferi ve yerel direnişler sonrası fransız ve italyanların madem bizim olmayacak diğerlerinin de olmasın mantığıyla ingiliz ve yunanlılara karşı daha dirençli savunma yapılması için bırakılmıştır.

    tanım: memleketin her köşesini düşmanlardan temizlemeye kendine görev bilmiş askerdir.
  • (bkz: atatürk'le ilgili başlıkta neyzen tevfik eşiği)

    edit: esik asilmis bile, gec kalmisim.
  • onlara rağmen kazanılmıştır.
  • cemaat okullarında tarih niyetine neler okuttukları hakkında fikir veren fiktif asker.
  • kurtuluş savaşındaki türk ordusunun muharip kuvvetleri nicelik olarak şu şekildedir;
    birinci inönü muharebesi:
    -245 subay, 5.223 erat
    ikinci inönü muharebesi:
    -26.087 insan, 13.068 tüfek, 96 ağır 16 hafif makineli tüfek, 39 çeşitli top, 1.500 kılıç ve iki uçak.
    kütahya eskişehir muharebeleri:
    -türk ordusu'nun insan mevcudu 120.000 kadardı
    sakarya meydan muharebesi:
    -türk ordusu'nun er sayısı, gelen yardımlarla 92.660'a ulaşmıştı
    başkomutanlık meydan muharebesi:
    -türk kuvvetlerinin toplamı 100.000 kişi.

    her muharebedeki asker sayısının aslında daimi bir kuvveti temsil etmesi bakımından yekün değil ortalama alınması zorunluluğu da göz önünde bulundurulursa, sadece kaçan askerlerimizin bile yüzbinleri bulması şayet gerçek bir iddia olsaydı bile kurtuluş savaşı vermemize gerek bile kalmayabilirdi belki de.
  • işi gücü "maraba"lık olanların birtakım kulaktan dolma şeylerle ortaya attığı(afedersiniz)bok. zaten dil uzatılmayan bir tek bu vatan için gövdesini siper edenler kalmıştı, onu da böyle dangalakça iddialarla yapıyorlar. bu toprakların dili olsa da konuşsa; zamanında uğruna kimlerin canını verirken şimdilerde kimlerin kancıkça ve alçakça bu kahramanlara dil uzattığını...

    ve sen ey aldığı "hür" nefesi kimlere borçlu olduğunu unutan zavallı;* elbet bu dünyada olmasa da zamanı geldiğinde alacaksın o kahramanlardan gereken cevabı.
  • bu iddianın sahibi " hiç azımsanamayacak oranda bazı tarihçiler" den , birkaçına dair referans beklediğim iddiadır. ha kastedilen şey, osmanlı ordusu birkaçyüzbin kişiyken, bunlardan sadece 100 bininin kurtuluş savaşı için anadoluya geçmesiyse kasıt ; belki daha anlaşılır olabilir. ve evet bundan sonra, tarihten bahsederken verilecek en önemli referans oalrak :

    (bkz: hiç azımsanamayacak oranda bazı tarihçiler)
  • evet, bu askerler kurtuluş savaşı sırasında olmuştur. fare deliğine kaçmasalar da, cepheden kaçmış veya cepheye gelmemek için elinden geleni yapmışlardır...

    üstelik, bu askerlerin sayısı fazladır. hem de çok fazladır. ki, otoritenin olmadığı bir ülkede bu insanların çok fazla sayıda olmasını yadırgayamazsınız.

    peki ne olmuştur?
    kurtuluş savaşını yürüten ankara hükümeti çıkardığı kanunlar ile orduya katılmayı reddeden veya ordudan firar eden askerleri şiddetli bir biçimde cezalandırma yoluna gitmiştir. bunu da istiklal mahkemeleri yoluyla yapmıştır ki, bildiğiniz üzere istiklal mahkemelerinden genellikle "beraat" veya "idam" dışında pek bir karar çıkmazdı...

    sonuçta?
    öyle ya da böyle bir kurtuluş savaşı gerçekleşmiş, büyük çoğunluğu yunanlılarla yapılan bu savaşlarda daha sonraları türkiye cumhuriyeti adını alacak olan ankara hükümeti galip gelmiştir.

    buna rağmen, bir savaşta bu tür kaçakların olmasını yadırgamamak gerekir. keza, çanakkale savaşı sırasında, yani osmanlı'nın hala tüm ülkeye hakim otorite olduğu günlerde dahi çanakkale cephesinde firar eden asker sayısının 60 binin üzerinde olduğu resmi kaynaklar araştırıldığında görülebilir.

    daha yakın bir örnek için: (bkz: pkk'nın bıraktığı sekiz askere ne oldu)
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap