• kuantum fiziğinin temel prensibi evren'de enerjinin süreksizliği; kuantlar halinde olmasıdır.
    bundandır ki e=h.f'in söyleyeni planck kauntum fiziğinin kurucusu sayılır.
  • medyanın ilgilendiği prensibi/iddiası ı$ık hızını geçmektir. çogu birey bu yüzden, kuantum fiziginin sadece ı$ık hızı ile uğraşıp durdugunu, bu hızı aşmak için çeşitli atom altı parçacıklarını, kilometrelerce uzunluktaki elektron tünellerinde hızlandırmaya çalıştırdıklarını sanır. doğrudur fakat yanlızca bu değildir.
  • kuantum fiziğinin kurucu temellerinden olmasa bile doğal sonucu olan düşünsel yapıtaşlarından biri de kainatın nesnel olmaktan çıkmasıdır. buna göre evren ikiye ayrılır; gözlemlenecek olaylar ve/veya nesneler ve geri kalan her şey. tüm sorun, gözlemlenecek bu olay da ya nesne ile evrenin geri kalanı arasında bir bilgi alışverişi sağlamaktır. şu halde inceleme üç aşamada yapılır: birinci aşama başlangıç durumunun tespitine yönelik gözlemdir ki bu gözlem belirsizlik ilkesi ile sınırlandırılmıştır. gözlem sonucu elde edilen bilgiler bir olasılık fonksiyonuna dönüştürülür ve zaman boyunca bu olasılık fonksiyonu türetilerek gerçekleşmesi muhtemel durumlar gerçekleşme olasılıkları ile belirlenirler. gerçekte ne oldugu ise ancak üçüncü aşama olan deney sonucu ile bilinebilir ve evren olasılıklardan birini tercih etmiş olur.
    (bkz: kopenhag yaklaşımı)
  • bundan daha elim ve daha vahim olanı, modern fiziğin başlangıç durumu ve sonuç gözlemleri arasındaki süreç için hiç bir kesin öngörüsü bulunmaması; hatta bilakis, bu sürece ilişkin öngörülerin ancak ve ancak çelişki ile sonuçlanabileceğini ileri sürmesidir. kuantum fiziğine göre sadece olasılıklar vardır ve bu olasılıklar tek tek objektif olarak çözümlenemezler.

    misal bir ışık kaynağı, üzerine iki delik açılmış bir pano ve bir fotoğraf filmi düşünelim. ışık kaynağından ayrılan bir foton eğer ilk delikten geçerse fotoğraf filmi üzerinde düşebileceği yerlerin istatistiği yapılabilir. yani ilk delikten geçen foton %10 ihtimalle şu aralığa %20 şuraya düşer denilebilir ve buna göre nerelerin ne kadar aydınlanacağı tespit edilebilir. üstelik bu yüzdeler ikinci deliğin varlığından da bağımsızdırlar; öyle bir delik olsa da olmasa da ihtimaller değişmez.
    aynı durum fotonun ikinci delikten geçmesi durumunda da vuku bulur; o halde de fotoğraf filminde meydana gelecek aydınlanmalar bellidirler. filmde meydana gelecek aydınlanma her iki aydınlanmanın toplamı ile bulunur ki bu hesap deney sonucu gözlemlenen girişimin saçaklarını açıklayamaz. o halde fotonun hangi delikten geçtiğinin hesaplanması bir yana, hiç bir foton için aha bu foton şu delikten geçti denemez.
  • newton fiziginde "bana evrenin kütlesini, hızını, konumunu verin, size onun hakkında herşeyi açıklıyım" diye iddialı konuşabilirken, bu fizik*te ise, "olabilir, edebilir. belki burdadır belki şurda. belki helvacının ununda" tarzındaki yarı biliyom yarı bilmiyom, bilsemde söylemiyom durumu köşe bucagı sarmıştır.

    bu yüzdendir ki einstein "aaah sıçarım ulan, böyle fizik mi olur" deyip alıp başını gitmiş, kuantum fiziğini tu kaka etmiştir.
  • aldatma olayina yeni bir boyut getiren prensiplerdir.

    diyelim ki bir adam karisinin kendisini aldattigindan supheleniyor. karisina haber vermeden isten erken cikip eve dogru yola çıkıyor. eve geldiginde seslerden yatak odasinda fiziksel bir olayin gerceklestigini anliyor. adam yatak odasinin kapisini actigi anda bir gozlem yapmis olacak. kapiyi aciyor ve karisinin tupcuye saksafon cektigini goruyor. ancak kuantum fizigi adama diyor ki "lan boynuzlu! aslinda karin sen kapiyi acmadan once bir superpozisyon* durumundaydi. karin tupcuye saksafon cekerken sutcu onden kapici arkadan karini pompaliyordu*. ayni anda bakkalin ciragi bir memesini kasabin ciragi diger memesini emerken mahallenin ergen gencleri de yatagin etrafina dizilmis asiliyordu. sen kapiyi actiginda olay karinin tupcuye saksafon yapmasina indirgendi."

    buradaki onemli nokta kadinin atomik parcacik olmamasi. dolayisiyla bu yorum yanlistir. rahat olun. kariniz tupcuye saksafon cekiyorsa bile en azindan gangbang olayina girmiyordur. yani umarim girmiyordur.

    daha da onemli bir nokta ben kuantum fiziginden anlamam. yani kariniz gangbang olayina giriyor olabilir...
  • 10 üzeri - 22 sn ömrü olan müonların ışık hızına yaklaşık süratleri ile bildigimiz fizik kanunlarıyla yerden 300-400 m yol alabilmeleri gerekirken 1 km yukarda bile görülebilmeleri zamanın ve yaşamın göreceliğini tam anlamıyla ortaya koymaktadır. bu da kuantumun temelini oluşturuyor. ve herşey hızda bitiyor.
    (bkz: müon)
  • kuantum fiziğinin prensipleri, ramamurti shankar isimli süper fizikçi kişiliğin graduate seviyesinde bir kuantum fiziği kitabıdır. ismi de tam olarak principles of quantum mechanics olarak geçer.

    edit: kitabın ismi "kuantum mekaniğinin prensipleri" diye çevrildiğinde daha doğru gibi görünsede, kuantum fiziği ve kuantum mekaniği aynı şey demek olduğundan işbu entryi silmemeye karar verdim. teşekkürler.
hesabın var mı? giriş yap