• doğum yeri ve tarihi kesin olarak bilinmeyen, klarinet sazını türk musîkisine kazandıran sazende ve bestekâr. bir batı enstürmanı olan klarineti türk müziğinin tonlarına uyduran ve icrasında kullanan ilk kişi olduğu bilinmektedir. ilk başlarda istanbul elitleri içinde horgörüyle karşılanmış olsa da, özellikle tanburi cemil bey (ki kendisine klarinet düşmanı desek yalan sayılmaz) ile tanışması sonrası kendini kabul ettirmiş ve sevdirmiştir. akarılan bir anekdotta, tanburi cemil bey'in adeta işkence ediliyormuş havasında klarinet ibrahim efendi tarafından icra edilen bir fasıl dinlediği, ancak ibrahim efendi'nin kıvrak ve yumuşak üslûbu karşısında etkilenerek "siz klarinetle aramızdaki duvarları yıktınız." dediği anlatılır.

    nitekim cemil ve ibrahim beyler daha sonrasında birlikte çalışmalar yapmışlar, cemil bey'in eserlerindeki ve icrasındaki yumuşak ama güçlü tavır, ibrahim efendi'nin de tavrına yansımıştır. elimizde ne yazık ki o dönemden bir kayıt olmadığı için, ibrahim efendi'nin sazındaki ustalığı ancak dilden dile aktarıla gelmiştir.

    az sayıda ama özlü besteler yapan ibrahim efendi daha çok fasıl eserleri vermiştir. dönemin modasına uygun olarak bir kaç da kanto bestelemiştir.

    1925 yılında bağdat'ta öldüğü bilinmektedir.
hesabın var mı? giriş yap