• normalinden ( normali neyse artık) daha pis kokuyorsa muhtemelen kedinizin cillop gibi diş taşları var demektir.
  • yediği mamaya bağlı olarak dayanılmaz olabilen kokudur.
  • dayanılmayacak kadar kötüyse, böbreklerindeki bir sorun olduğunu haber verebilir.
  • benim kedimde ( ki kendisi gayet melahat bir hayvandır,adından başka seslenmeye bakmaz.)olmayan koku. sadece yaş mama akabinde biraz oluyor ama o da normal. ve aynı zamanda bence hergün kontrol edilmesi gereken kokudur bu. sağlığı ile ilgili doğrudan ipucu verir çünkü.
  • bizimkilerdeki gibi berbat bir öksürükle seyreden ve adeta zatürrenin sınırlarında dolanan bir hastalığı varsa, ortaya çıkabilen kokudur. ciddi ciddi hayvanın kanser olduğundan şüphelenmiştim ama veteriner, yalnızca göğüs bölgesinde biriken iltihaplanma olduğuna ikna etti beni. sürekli ve rahatsız edici bir kokuysa ve hayvan keyifsizse, ilaç tedavisi gerektiren bir hastalığı vardır, mutlaka veterinere götürün.
  • çeşitli sebepleri olabilir, nacizane deneyimlerimden yola çıkarak şöyle sıralayabilirim:

    + mamasını değiştirin. kullanılan mamaya göre koku artabilir veya azalabilir. ayrıca yaş mama veya evde hazırlanan mamalar zamanla oluşan diş taşlarını temizlemede yetersiz olduğundan, diş taşları fena koku yapacaktır. kuru mamadan vazgeçmeyin.
    + kediniz bir soğuk algınlığı geçiriyor olabilir. iltihabın neden olduğu bir kokuysa tedaviden sonra geçecektir, endişelenmeyin.
    + iç parazit zamanı gelmiş olabilir. iç paraziti yapıldıktan sonra cillop gibi olacaktır.
    evdeki şanslılar için durum böyle. ama...
    + sokakta/bahçede beslenen bir kedide varsa, aslında yapacak çok birşey yoktur. veterinere götürüp iç paraziti ve eğer hastaysa tedavisini yaptırabilirsiniz. ama umduğunu değil bulduğunu yediğinden ağız kokusu yine de olacaktır. olsundur, sevinizdir.
  • kucağa alırsınız, mır mır mırlar. patileriyle kıyafetinizi çekiştirerek kendisine rahat bir ortam yaratır. tam yerleşir, ağzını ardına kadar bir açıp esner ki, anam, gözünüz kararır kokudan.

    işte böyle bir kokudur. o minicik, ters üçgen şeklindeki mini mini ağızdan, ufak ufak dişlerden nasıl bu kadar koku yayılabiliyor anlamakta güçlük çekmişimdir hep.
  • böbrek yetmezliği olabilir. bir kedimi böyle yitirmiştim. zamanında teşhis edilebilseydi daha uzun yaşayacaktı tosunum. aman diyeyim, ailenizde bir kedi var ise, veteriner ziyaretlerini ihmal etmeyin mamadandır diye. ciddi bir hastalıkla karşı karşıya olabilirsiniz.
  • sarımsaklı maya önerilir bunun için. tabletler var veterinerlerde satılan. tüylerin dökülmesini azalttığı gibi ağız kokusunu da engellediği söyleniyor. ben aldım, kedimin tüylerinin dökülmesinde bi azalma gözlemlemedim açıkçası ama tüyleri mattı çok parlak oldu. ağız kokusunu da tamamen geçirmese de minimuma indirdi. tavsiye ederim.
  • hafife almayın. özellikle böyle biraz amonyaklı falansa böbrek veya karaciğer sorununun habercisi olabilir. bizimkinde idrar yolları enfeksiyonundan kokmuş meğer, hiç sallamamıştım... şimdi kefeni yırttığından beri burnum ağzından çıkmıyor vesselam.

    bir de enfeksiyon kokusu oluyor, o zaman fırk hırk falan da ediyor kedi.

    bir de * diş taşı ve gingivit kokusu var, en geleneksel kedi ağız kokusudur hemen tanırsınız.
hesabın var mı? giriş yap