• anıttepe-maltepe geçişini sağlayan, bir zamanlar tek yön olan güzel bir ankara sokağının ismi.
  • bir ulku tamer siiri;

    " kırağı taşıdım güne.
    yaprakları, otları araştırdım
    bir kırağı seçtim kendime
    güneş dağına tuttum ısınsın diye
    cebime koydum keyifle
    çıkardım, hava aldırdım
    büyüttüm, misket yaptım
    okuma öğrettim bir anda
    gazoz içirdim, limonata içirdim
    sinemaya götürdüm, renkleri beğendi
    maça götürdüm, topu beğendi
    kıyıya götürdüm, denizi beğendi
    ama biraz da korkup elimi tuttu
    istasyona götürdüm, bavuları beğendi
    eve götürdüm perdeleri beğendi
    kitapları karıştırdı, yemek yedi
    plak çaldım, müzik dinledi
    uyudu, güzel bir rüya gördü.

    ertesi sabah erkenden kalktık
    kırağı taşıdık güne."
  • sabahlari arabanin camindan bir türlü cikmayan, arkami onumu goremememi saglayan obje.
  • gece yeryüzündeki buharın toprak, bitkiler vs. üzerinde donmasıyla oluşan yağış çeşidi.
  • enteresan bi' enstrüman. acı patlıcanı tarafından çalınamıyor.
  • "soğuk havalarda görülür. kırağı, suyun buhar halinden doğrudan doğruya katı haline geçmesiyle meydana gelir."

    --- spoiler ---
    kırağı soğuk havalarda görülür. kırağı, suyun buhar halinden doğrudan doğruya katı haline geçmesiyle meydana gelir. çiğin meydana geliş şekliyle kırağı arasındaki fark, havanın daha az rutubetli olmasına dayanır.

    kırağı, havanın su buharına doyduğu ve hava sıcaklığının donma noktasının altında olduğu zaman meydana gelir. su buharı, buhar halinden sıvı hale geçmeksizin direkt katı hale geçer. kırağı, genelde çimen, ağaç gövdesi ve camlarda daha belirgin görülür. eğer sıcaklık “0” derecenin hemen altında ve bulut damlacıkları büyük ve çoksa kırağı yerine parlak buz veya sır hasıl olur.

    açık gecelerde radyasyon dolayısıyla toprak ısı kaybeder; serin toprak, havayı soğutur ve nisbeten yoğunluğunu da arttırır. böylece kırağı düşmesi için şartlar hazır hale gelir. bu durumda yere yakın olan havayı ısıtarak kırağı önlenebilir. bu sebeple meyve üreticileri, bitkilere zarar veren kırağıdan korunmak için ağaçların arasında sıvı yakıtla çalışan küçük ısıtıcılar kullanırlar. aynı zamanda havanın çeşitli tabakalarındaki ısıyı aynı tutmak için büyük vantilatörler de kullanılabilir. bodur ağaçlar su içinde bırakılarak kırağıya sebep olan soğuk hava tabakasından tecrit edilebilir.

    suyun, donmasıyla buzlu ve karlı kırağı meydana gelir. kırağı, umumiyetle koyu renkli cisimler üzerinde ve ot, odun, kütük gibi yerlerde ortaya çıkar.

    ağaçlara yapışan kaba kırağının neden uzun ince iğneler biçiminde şekiller meydana getirdiğini anlamak için yoğunlaşma ve kristal büyümesi hakkında bilgi sahibi olmak lazımdır. havadaki su buharı donma noktasının üzerinde iken çiğ damlaları halinde olup, donma noktasının altına düşünce ve bitki üzerinde sivri bir çıkıntı bulunca kırağı halini alır. kırağının garip şekiller almasının sebebi kristallerin büyüme kanunlarına tabi olmasından ileri gelir.

    açık, ayazlı gecelerde üstü açık eşya, çayır, çimen, tarla üstüne, iğne, tüy, pul biçimindeki ince buz parçacıkları olarak yoğunlaşmış bir yağış şekli olarak düşen kırağı, soğuk olduğu için bitkilere zarar verebilmektedir. geceleyin dallar, çiçekler kırağı ile örtülürse, ertesi günü bunlar buruşup solar, bozulur. soğuğa dayanıklı bitkileri kırağı çalmaz. esasen bitkiye zarar veren kırağı değil, o sırada meydana çıkmış olan “don” hadisesidir. kırağı, umumiyetle durgun ve ayazlı havada belli olur. böyle durumlarda narenciye ve sera ekicileri gerekli tedbirleri alırlar.
    http://www.turkcebilgi.com/…ansiklopedi#ansiklopedi
    --- spoiler ---

    "türkiye'de bu olay kış mevsiminin başlarında görülür."

    --- spoiler ---

    kırağı, atmosferik sınır tabakadaki hava parselinin aktüel buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde doymuş buhar basıncından daha yüksek olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğuşarak katı faza geçmesidir. kısaca kırağı zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. oluşum biçimi bakımından çiyden bir farkı yoktur. meteorolojide yağış kategorisinde değerlendirilmez. soğumanın çok şiddetli olduğu yerlerde, havanın temas ettiği yüzeylerde buz kristalleri şeklinde oluşan yoğuşma ürünüdür. türkiye'de bu olay kış mevsiminin başlarında görülür.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/kırağı
    --- spoiler ---

    "her iki halde de kırağının oluşturduğu çiçek ölür ve yok olur. "

    --- spoiler ---

    kırağı'nın ne demek olduğunu yazmakla beraber, (kısaca) insanlığa olan zararlarından ve bu zararların olmaması için çarelerden söz edeceğim:

    kırağı; hava, higrostatik değer ile %75 ve üzeri nem'e ulaşır (bu,havanın kırağı oluşması için doyum noktasıdır.) bu anda hava sıcaklığı 0 veya daha düşük dereceye indiğinde kırağı oluşur.

    kırağı bu ortamda açık havada birçok yerde oluşabildiği gibi, meyve ağaçlarının ve bitkilerin çiçekleri üzerinde de oluşur. üzerine kırağı düşen çiçek kararır, buruşur ve yanar ve meyve oluşmaz hale gelir. böylece kırağı vuran bahçelerde meyve oluşmadığından büyük hasarlar meydana gelir.

    kırağı iki türlü zarar verir: 1) çiçek üzerinde meydana gelen buz'un etkisinden çiçeğin donarak ölmesi. 2) hava sıcaklığının aniden düşmesi anında havanın neme doyum oranı higrostatik değerin altında ise, çiçek bünyesinde bulunan nem'in kırağı haline dönüşerek kuruması ile olur.

    her iki halde de kırağının oluşturduğu çiçek ölür ve yok olur.

    havanın açık olduğu gecelerde radyasyon sebebi ile toprak ısı kaybeder, ayaz meydana gelir ve kırağı için uygun ortam meydana gelmiş olur.

    ağaçların ve bitkilerin tüm kırağı ve don olaylarından hiç bir zarar görmemeleri için tarafımızca uzun zamandır sürdürülen çalışmalar inşaallah son'a doğru gelmiştir. belki de bu sene türk çiftçisi bunu uygulayacak ve yüz binlerce ton mahsulünü donmaktan kurtaracaktır.
    http://nedir.antoloji.com/buz-kiragi/
    --- spoiler ---

    "kırağı ve çiğ"

    --- spoiler ---

    çiğ, havadaki su buharının daha soğuk nesneler üzerinde yoğunlaşmasıdır.
    çiğ, havadaki su buharının daha soğuk nesneler üzerinde yoğunlaşmasıdır.

    kırağı, havadaki su buharının 0 °c altındaki sıcaklıklarda sıvı hale geçmeden buza dönüşüp yeryüzünde çok soğuk yüzeyde birikmesiyle oluşur.

    çiğ ve kırağı normalde yere yakın havanın doymuş olduğu durumlarda meydana gelir. kırağı, yerde oluşan çiğ tanelerinin sonradan donmasıyla olabileceği gibi, doğrudan 0 °c'nin altındaki bir sıcaklıkta su buharının cisimler üzerinde donmasıyla da olabilir. sis ve bulut yerin radyasyonel olarak soğumasını engellediğinden sisli ve bulutlu havalarda kırağı görmek mümkün olmaz

    çiğ ve kırağı havadaki su buharının fazla olduğu durumlarda meydana gelir. havadaki fazla su ise topraktan, bitkilerin yapraklarından, ya da yağmurlu bir günün ardından oluşan buharlaşma veya sıcaklığın doyma noktasına kadar düşmesiyle oluşur.

    çiğ ve kırağı havadan yağmaz, havadan yere düşmez. kırağı küçük buz kristallerinden oluşur ama donmuş bir çiğ değildir. bunlar bir yağış türü de olmadığı için miktarları meteorolojide ölçülmez. sadece çisenti, yağmur, kar dolu ve bunların türevlerine yağış denir ve miktarları ölçülür.

    meteorolojide hava sıcaklığı yaklaşık olarak yerden 2 metre yükseklikte olan alet siperlerinin içinde ölçülür. bu nedenle yer yüzeyindeki cisimlerin sıcaklığıyla hava sıcaklığı çoğu zaman farklıdır. bazen hava sıcaklığı sıfır derece olunca yer yüzeyi sıcaklığı donma noktasının üzerinde olabilir. bazen de yer yüzeyi sıfır derecenin altında bir sıcaklığa sahipken hava
    daha sıcak olabilir. toprak
    ve yere yakın seviyeler havaya nazaran daha çabuk ısınır ve daha çabuk soğur. enverziyon, sis, kırağı ve çiğ; yer ve yere yakın seviyeler ile üst seviyelerdeki farklı sıcaklık ve nem dağılımlarının oluştuğu rüzgârsız, kış ve kışa yakın mevsimlerde daha fazla görülür.

    bazen sadece hava ile yer yüzeyi sıcaklıklıları değil, yer yüzeyindeki cisimlerin sıcaklıkları da birbirinden çok farklı olabilir. yüzey sıcaklığına bağlı olarak bahçede çiğ oluşurken, otoparktaki araçların üzerinde kırağı oluşabilir. bitki ve araç yüzeyleri daha da soğursa, araçların üzerinde şiddetli bir kırağı
    oluşurken bitkilerin üzerinde de donmuş çiğ oluşur. eğer hava sıcaklığı -10 derece civarına ve daha altına kadar düşerse kırağı pencerelerimizde tüy, yelpaze ve dantele benzer şekillere neden olur.

    kaynaklar:

    seyfullah çelik - prof.dr. mikdat kadioğlu(seyahat hurriyet.com.tr/2004/12/13)
    http://www.bbc.co.uk/…ecipitation_dewandfrost.shtml
    --- spoiler ---

    dün gece bahçemizi kırıp geçmiş soğuk hava...

    anne: tüü bahçeye kırağı vurmuş..
    baba: tüh sabah namazından sonra sulamak aklımıza gelseydi..
    ben: eee ne oldu şimdi, gitti mi koca bahçe...
    anne: gitti gitti...
    ben: sulansa..?
    anne: güneş vurmadan sulasaydık bir şey olmazdı...
    ben: (pencereden bakarak) aha fasulyelerde bir şey yok.. tepelerini biraz yamultmuş..
    anne: onlara cevizden yanaşamamış... (kapı önündeki büyük ceviz ağacı altındakileri korumuş)..

    öğleden sonra bahçeden kalanları topladık, salatalık, kabak, biber ne varsa yerdeydi...

    üzüldüm be sözlük... hele salatalıklar kütür kütür müthişti..
  • "karın döşeği" derler, kardan önce kırcı yağar. inkeveli. tolu (dolu) değil incedir. topalacık ufacık ama bembeyaz. yoğun kırağı gibi. onun üstüne yağan kar hoyraz (poyraz) eserse iyi tutar.

    yastıkname dipnotları ve eklerine göre japonya'da heian döneminde aylar:

    1. filizlenme ayı (ocak)
    2. çamaşır serme ayı (şubat)
    3. serpilme ayı (mart)
    4. havlupüskülü* ayı (nisan)
    5. çeltik filizi ayı (mayıs)
    6. susuz ay (haziran)
    7. şiir yazma ayı (temmuz)
    8. yaprak dökümü ayı (ağustos)
    9. uzun gece ayı (eylül)
    10. tanrıların olmadığı ay/kaminazuki (ekim)
    11. kırağı ayı (kasım)
    12. yılın sonu/koşan keşiş ayı (aralık)

    (bkz: frimas), frimaire
  • 26 kasım 2016 sivasspor eskişehirspor maçı öncesi sahada oluşan, sahanın güneş tutan tarafında erimesi diğer kısımın ise aynı kalmasıyla şöyle (bkz: http://i.hizliresim.com/bvedbq.jpg) ilginç bir görüntü oluşturan doğa olayı.
  • soğuk hava sebebiyle bitkiler üzerinde oluşan buz.
hesabın var mı? giriş yap