• doğru olmayan savdır. 15. yüzyıla kadar islam sanatı çok güzel örnekler vermiştir. minyatür, çini, hat, mimari, edebiyat bunların başlıcalarıdır. hayır, bir yere saldıracağım diye götten sallamamak lazım.

    edit: başlık yıllar sonra başıma kalmış. salladığını kabul etmiş. *
  • ona dilediği şekilde kaleler, heykeller, havuzlar gibi çanaklardan, yerinden kalkmayan kazanlardan ne dilerse yaparlardı. ey davud ailesi, şükrederek çalışın. kullarımdan şükredenler azdır.

    34- sebe suresi 13

    ayrıca

    de ki: size ne oluyor ki allah’ ın size rızık olarak indirdiği şeylerden bir kısmını haram, bir kısmını helal yapıyorsunuz. de ki: allah mı size izin verdi, yoksa allah’a iftira mı ediyorsunuz?

    10- yunus suresi 59
  • uyku sonrası sersemliği üzerinden atamadan yapılmış olması muhtemel beyanattır.
  • sanattan kasit avrupa sanatiysa (modern resim, klasik muzik, roman) evet gelismemistir. ancak hindistanda, pakistanda, lubnanda, iranda, anadolu'da ve mezapotamya'daki muzigi ve danslari, cini, hat vs gibi gorsel sanatlari, islam mimarisini, siiri sanattan sayarsak oldukca gelismistir. bu muthis modernist bakis acisiyla baktigimizda sadece modern-gelismis toplumlarin sanatini degerli bulurken, daha bolgesel sanatlari saygideger bulamayiz. en basitinden diyarbakir'a fazil say sanat ogretmek ve gostermek icin gittiginde, salon dolmaz genelde (istanbul'da nasi doluyo anlamiyorum), cunku klasik muzik diyarbakirli'lar icin o kadar da degerli bisey degildir. ancak oranin kendi sanatina baktiginda, dengbejler icin yapilmis sanat merkezine gittiginde veya bi dugune gittiginde cekilen halaylari gordugunde anlarsin ki, orada sanat gelismistir. bunu soyleyen ne mimar sinan'i, ne omer hayyam'i, ne nusret fateh ali khan'i, ne de bilimum ortadogu sanatcisini aklina getirmemis ya da onlari gormezden gelmistir, cunku sanat dedigin avrupa sanati veya avrupanin sanat olarak kabul ettigi sanattir onun icin.
  • "sanat" kelimesinin kullanımı kesinlikle yanlış. yine de bir yanıyla doğru, fakat eksikleri de olan bir şey bu. şöyle ki, sanat kısıtlayıcı hiçbir şey kabul etmez. evli bir oyuncu musun, yüzüğüne çok mu önem veriyorsun, ne tuvalette ne de banyoda çıkarmıyor musun o yüzüğü? sahnede iken, paşa paşa çıkaracaksın. rol insanısın çünkü sahnede.
    resim eğitimi mi alıyorsun? vazo, çiçek, böcük ve nü çizme ihtimalin var. nü çizmeyen bir ressam olur mu, olur tabi. ama yeri gelince, paşa paşa alacaksın o dersi. eğitimi böyle.
    kısacası, sanat hiçbir kısıtlamayı kabul etmez. özgür birini ister sanat. o özgürlük içinde inançlarınızın, tabularınızın yeri yoktur.

    ----

    aynı şekilde, dini düşünün. din de hiçbir kısıtlamayı kabul etmez. namaz mı kılınacak? kılacaksın. su mu yok? toprakla abdest alacaksın. ayakta duramıyor musun? oturarak kılarsın. olmadı, ima ile. ama kılacaksın işte. kendisi üzerinde başka bir güç tanımaz din. inanıyorsan, kurallarına uyacaksın. ahmet'in mehmet'in sözünü ondan üstün tutarsan küfre girersin. şirk deniyor buna.

    ----

    dolayısıyla, iki taraf da keskin. iki taraf da, birey üzerinde başka bir hakimiyeti, kısıtlamayı istemiyorlar. kendi içinde kuralları var fakat zorlamayı da kabul etmiyorlar. bu iki otoritenin bir yerde uyuşmaması, sanatın dini, dinin de sanatı kuma gibi görmesi kadar doğal bir şey var mı? tabiki yok. sanat, dinin kurallarını hiçe saymak ister (başörtülü bir kadın oyuncu düşünün, buna müsade etmez sanat) ve elbetteki din de sanatın kurallarını pek tutmaz (nü'ye hangi din onay vermiş, biz görmedik)

    sanat, islamın, hristiyanlığın, yahudiliğin olduğu her yerde vardır. insanın olduğu her yerde vardır çünkü. lakin, kısıtlanmıştır. islam süsleme sanatlarına, hitabete çok önem vermiştir örneğin. birçok sanatın başlangıcı da olmuştur. fakat bazı sanatları engellemiştir elbetteki.

    işbu hükümdeki hata, olayın bütün sanatları olumsuz etkilediğini zannetmesi ve durumu "din" hakimiyetine değil de, islamın özel anlayışına bağlamaya çalışmasıdır. kedinin arkasını görüp de yarası olduğunu sanması gibi afedersiniz. yahudi olsa, o kadar kısıtlamaya ne tanımlar yapardı söz sahibi kimbilir..
  • berlin'e gidenler bilir, (bkz: museum für islamische kunst).

    burada bir de (bkz: düşünce gücü ile entry girmek) diyeyim, sonra dağılın da dükkanın önü kapanmasın.
  • sadece islamda olmamistir hristiyanlikta ikonoklazma doneminde geriye donuk bir suru sanat eseri yok edilmis bugune kadar ulasamamistir

    ayrica turkiyede baska sanat dallari islam birlikte gerceklesmistir gerek hat sanati olsun gerek mimaride selcuklularla baslayip mimaride onemli sanat eserleri olusmustur
  • devletçi islamın olduğu yerde, şeklinde revize edilmesi gereken tespit. misal fatih sultan mehmet, devleti kurumsallaştırıp bir anlamda halkı ve entelijansiyayı özgür bırakmasaydı, fuzuli, ıtrî, şeyh galip gibi sanat erbâbını göremeyebilirdik.
  • (bkz: mesnevi)
120 entry daha
hesabın var mı? giriş yap