• kutuphanesi ile unlu misir sehri. akdeniz kiyisinda bulunmaktadir. kutuphane ne yazik ki romalilar tarafindan kleopatra zamaninda yakilmistir.
  • bi de "iskenderiye dörtlüsü" vardır, lawrence durrell'in. dört kişi arasında geçen olayları her kitapta bir başkasının anlattığı.
  • ünlü fenerinin olduğu yer. (fenerbahçe ile karıştırmayınız)
  • 1922'de tam bagimsiz olan mısır'in en buyuk 2.kenti**.liman tesislerinde,antrepolarinda yogun deniz ticareti yasanir*.kahire'den sonra en gelismis kenttir****.
  • m.ö. 332 yılında büyük iskender tarafından kurulmuştur. kol el sukafa , greko-romen müzesi, pompei dikilitaşı , montaza sarayı, kait beina kasrı, abül abbas camii, beni hasan mezarlıkları , amon tapınakları, lüksor tapınağı görülecek yerleridir.
  • 8 milyon nüfusa sahip, mimari olarak güzel yapılara sahip mısır şehri. mısırlı zenginlerin yazlıkları çoğunlukla burada bulunur. 25 km. sahil şeridi, kordonboyu ile tam bir sayfiye yeri. şehir girişinde yunanca ve arapça alexandria yazar. kral faruk'un yazlık sarayı, 2001de yeniden inşa edilip açılan iskenderiye kütüphanesi görülecek yerleridir. tek kötü yanı içinde yaşayan sakinleri. pis, eğitimsiz, yer yer hayvanlaşan araplar. yer yarılmış da içinden insan (yoksa hayvan mı) çıkmış dedirten türden kalabalık bir güruh. tüm turist bayanlara tacizde bulunan gruplaşmış gençler. 20-30-40 kişilik gruplar ile bir kızın üzerine saldıran hayvanlar dolu burda. düz yolda yürürken bile kadını erkeği sanki başka bir gezegenden gelmişsiniz gibi, dahası yiyecekmiş gibi bakar size. rahatsız eder. polis ise arandığında bulunmaz, bulunsa da oralı olmaz.
  • misirlilarin alexandria yerine iskenderiye denmesine, turklerin istanbul'a konstantinopolis denmesine sinir oldugu kadar sinir olduklari sehir. cok guzel, uzun ve temiz bir akdeniz seridine sahip olmasina ragmen sehir pislikten gecilmiyor.
  • dünyanın ek kaliteli pamuğu burda üretilir
  • kavafis'in ölesiye sevdigi ve icinde öldügü sehir... hava sicaligi genellikle misir ortalamasinin epey altinda olup mart ayi ortasinda gidildiginde, sabahlari akdeniz ruzgarlarini alip serinler, oglenleri ve aksamustleri ise sicak olur. misir'in her yerinde oldugu gibi burada da turistik olan yerlere giris paralari disinda hersey cok ucuzdur. malek es-saman isimli unlu esnaf lokantalarinda 5 liradan az bir para verip guvercine ve bildircina doyulur, akdeniz manzarali nargile kafelerde 80 kurusa nargile icilir.

    ikinci dunya savasi sirasinda ingiliz gizli servisi'nin konuslandigi cecil oteli'nin bulundugu saad zaghloul meydani sehrin merkezi olup buradan bir cok turistik bolgeye yurumek veya 10 kurus civari bir paraya minibuse binmek mumkundur. yuzyil basinin satafatli binalarinin artik eskimis cehreleriyle dolu cevredeki caddelerde, nasir darbesi sonrasinda misir'dan kacmak zorunda kalan (birakilan) levantenlerin geride biraktiklari esyalarin bulundugu, bircok antikaci bulunur.
hesabın var mı? giriş yap