• insülin kaleminin yerini alması beklenen aparattır.

    pompanın fiyatı 2300 dolar civarıdır. ayrıca aylık setleri ise 110 dolardır. ssk, bağkur ve emekli sandığı tüm masrafları ödemesine rağmen ülkede pek yaygın değildir.

    insülin kullanımızı çok aza düşürdüğü kadar şeker oranınızı da dengede tutar. hba1c değerini de düşürdüğü gözlemlenmiştir.
  • vucut icinde bulunani da vardir. tombul pillerden biraz daha buyuktur. karın bosluguna implante edilir. icerdigi sensorler sayesinde kan sekeri belli bir duzeyin altina dustugunde gerekli insulini salacak sekilde programlanmistir. insulin salinimi gerektigi zaman pompanin icinde bulunan nitinol vasitasi ile salinim gerceklestirilir.
    lakin henuz piyasaya cikmamis, arastirma safhasinda olabilir.
  • üniversite hastanelerinde deneme amaçlı kullanılmya başlanmıştır bir süredir. en önemli özelliği şekeri regüle olmayan ve bilinçsiz hasta kişiye asla ve kat a takılmaması gerektiğidir.
  • 11 aylik diyabetli biri olarak 2 haftadir kullandigim cihaz. brittle diyabetli biriyseniz kesinlikle kullanmanizi tavsiye ederim duzeltme boluslari ve gecici bazal insulin ayari tedavide mukemmel sonuclar veriyor. fakat tedavisi iyi giden, dusuk dozlarla tedavi goren bir hastaysaniz iyi dusunmenizi oneririm, tedavide son nokta olmasina ragmen bir cihazla yasamak urkutucu gelebiliyor.
    turkiye' de minimed pompalarini metis medikal sagliyor simdilik.
  • ---alıntı---

    ilk pompa izlenimlerim.....

    şeker dostları arasına katılmam bugünden yaklaşık 24 yıl önceydi. lise 2’den lise 3’e geçtiğim senenin yazında içtiğim sular bana yetmez, etrafımdaki tuvaletler ihtiyacımı karşılayamaz olmuş, hızla kaybettiğim kilolar etrafımdakileri dehşete düşürmüştü. bunlara bir de bulantı, kusma ve aldığım nefesin yetmemesi ilave olunca artık bir doktora gitmem gerektiğini anladık.

    tahmin ettiğiniz gibi teşhis benimde diyabetli olduğumu ve hayatımın bundan sonraki bölümünde (en azından yeni bir tedavi şekli bulunana kadar) düzenli olarak insülin kullanmam, beslenmemi düzenlemem kan şekeri takibi yapmam gerektiğini ortaya koyuyordu.

    başlangıçta günde iki kez sabah ve akşam, çok kısa bir süre sonra günde dört kez insülin yapmaya başladım. aslında bir yandan da şanslı şeker hastalarından biriydim, çünkü insülin yapmak için daha önceki yıllarda olduğu gibi düdüklüde kaynatılan cam enjektörleri kullanmama gerek yoktu. o sene kullanım sonrası atılabilir, uçları cam enjektörlere göre çok daha az can yakan plastik insülin enjektörleri piyasaya çıkmıştı.

    bu enjektörlerle ve sonrasında deneme amaçla başladığım nordisk insülin kalemi ile hayat

    çok daha kolay hale geldi. bir başka şansım da o yıl 2 dakikada parmaktan kan şekerini ölçen cihazlarda ülkemizde satışının başlamış olmasıydı. bu cihazlar şu anda kullanılanlara göre daha büyük ve başında bekleyip zamanı kaçırmadan birinci dakikada çubuğun üzerindeki kanı silmeyi gerektiren cihazlardı ama şekeri evde ölçmemi sağlamışlardı.

    lise, üniversite, tıp fakültesi, dahiliye ve endokrin ihtisası hep bu düzenle bazen hipolar (kan şekeri düşmeleri) bazende yükselmeler ile ama çok ciddi bir sorun yaşamadan buralara geldi. iki yıl önce yaz sonuna kadar günde dört kez insülinle hayatıma devam ediyordum. o sene sonbaharda şeker tedavimle ilgili önemli bir değişiklik oldu. daha önce uygulayanlardan memnuniyetlerini duyduğum, ama hep bir cihaza sürekli bağlı kalmak ve bunlarda bir sorun olunca yap boz yapıp eski düzene dönmekten çekindiğim ve maliyeti nedeniyle endişe ettiğim insülin pompasını gözümü karartıp herşeye rağmen kullanmaya başladım. ne yalan söyliyeyim sürekli bir pompa iğnesinin vücuduma bağlı olması fikride bana hiç cazip gelmemişti. hayatımı kısıtlayacağını düşünmüştüm.

    başlangıçta pompaya alışmak için insülin tedavisine devam ederken bu tedaviye başlamama vesile olan sayın şule sertesen’in yardımları ile cihazının üzerinde birkaç gün çalıştım. menü seçeneklerini öğrendim. bunu takiben pompaya başlamadan önce insülin ihtiyacımı belirlemek için yaklaşık üç saatte bir günlük kan şekerime baktım. buna göre belirlenen toplam insülin dozunu % 30 oranında azaltarak yarısını 24 saat boyunca sürekli olarak cilt altına verecek şekilde yarısını da yemeklerden önce bolus olarak verecek şekilde böldük.

    pompayı ilk kez vücuduma bağlamam değişik bir tecrübeydi. pompa, kemere veya bir askıyla göğüs ön yüzüne, atlet veya sütyen gibi değişik yerlere takılabiliyor. pompanın iğnesini karın cildine batırdım. yaklaşık 0.8 cmlik metal ince bir iğne. aslında vücutta sürekli bağlı kalması rahatsız edecekmiş gibi görünse de belirgin bir rahatsızlık vermiyor. şu anda kullandığım pompanın metal olmayan slikon iğneleri zaten rahat olan kullanımı tümüyle hissedilmez yapıyor. seti vücuda yerleştirmek için kullanılan yaylı cihazda setin çok rahat vücuda uygulanabilmesi sağlanıyor. insülin, pompadan vücuda incecik asla düğüm olmayan plastik bir borucukla iletiliyor. plastik borucukta cilt altına plastik bir küçük iğne ile pompanın içerisindeki insülin sürekli gönderiliyor.

    bu vücuda setin yerleştiği yerdeki plasterler oldukça dayanıklı ve pompanın ağırlığı bile bu flasteri çıkartamıyor. bu, pompa setlerinin ve insülinin konulduğu rezervuarın 2-3 günde bir değiştirilmeleri gerekiyor. bir seferde pompaya marka ve modeline göre 180 - 300 ünite insülin konulabiliyor. pompa üzerinizdeyken banyo yapılabiliyor, denize girilebiliyorsunuz. pompa sürekli insülin verdiği için yemek zamanları dörtlü tedaviye göre çok daha esnek hale geliyor. yemek zamanı gecikti mi? hiçbir sorun yok. çünkü vücudun bazal ihtiyacını karşılayacak kadar yani, kan şekerinin yükselmesini önleyecek kadar gerekli olan insülini zaten pompa sürekli veriyor. yemekten önce yapmam gereken sadece yiyeceğim yemeğe göre bolusu vermem. minimed pompa ile kullanılan uzaktan kumanda cihazı ile, pompayı elinize almadan bolusu uygulamak mümkün. bunun dışında pompa ile ilgili bir sorun olduğunda titreşim veya sesli alarmı kullanıcıyı uyarıyor. kan şekeri kontrolüm pompa sonrası çok daha iyi oldu, kan şekeri dalgalanmalarım azaldı. sabah kan şekeri yükselmeleri artık yok. ancak tabii ki kan şekeri ölçüm sıklığımı da arttırdım. hipolar azalmakla beraber yinede hesap hatalarından dolayı bazen olabiliyor.

    hep iyi yönlerinden bahsettiğim pompanın bir olumsuz yanı sürekli vücut üzerinde bir yerde plastik iğnesini ve pompayı taşıma gereği. pompa ile ilgili önemli bir ayrıntı da şu: pompa hızlı etkili insülini çok düşük dozda verdiği için eğer vücudumuza 1 saatten daha uzun süre insülin gitmezse kan şekeri hızla yükseliyor. bu nedenle pompadan en fazla 45-60 dakika ayrı kalınabiliyor. ideali pompayı çıkartmadan sürekli takmak. sorunsuz kullanm için pompa vücudun doğal bir uzvu gibi kabul edilmeli. şimdilik hayalim kan şekerini de sürekli ölçüp bu ölçümlere göre insülini kendiliğinden gönderen pompa sistemi. umarım bu çok uzak değildir.

    doç.dr.oğuzhan deyneli marmara üniv. tıp fakültesi endokrinoloji bilim dalı

    ---alıntı---

    http://www.diyabetikkedi.com/…iew&id=420&itemid=149
  • düşürmeyi beceremediğim şekerlerim için başvurmayı düşündüğüm çare.

    ha1c'lerim yeniden 10'un üzerine çıktı ve şekerlerimi düşüremiyorum. diyete sürekli uyamamakla beraber tatlı, çikolata abur cuburu çıkarmıştım hayatımdan. şimdi hem kahvaltı yapmıyorum, hem iğne saatlerime riayet etmiyorum hem de aşırı bir stres faktörü ile karşı karşıyayım.

    öncesinde görüştüğüm doktorlar inatla pompa takalım dese de, sürekli takılı kalacak bir alet fikri korkutan bir şeydi beni. bir de açıkcası şu an piyasada gördüğüm pompalar çok efektif gelmedi bana.
    bi sene daha beklesem pankreas mantığıyla çalışarak hem ölçüm, ona göre de insulin yapabilecek bi alet piyasaya sürerler diye bekliyordum, pes etmek üzereyim.

    kullanan, memnun olan, tavsiye eden/etmeyen suserlerden fikirlerini bekliyorum.
  • (bkz: #55554894)
  • 12 yıllık beşli kalem kullanımını bırakarak kendimi emanet ettiğim cihaz.

    hakkında uzun uzun yazılmış bolca yazı var zaten ama sorusu olan varsa yeşillendirebilir. her türlü yardımcı olmaya çalışırım.
  • bacağına set takan suser var mı merak ettiğimdir. diyabet hemşiresi bacağın iç tarafı diyor, pompa yetkilisi kalçaya doğru yönlendiriyor.
  • şimdi, ben bu hafta sonu ösym'nin sınavına gireceğim 140 dk kadar pompayı çıkaracağım.

    lantus mu yapsam, 1 ünite basıp mı girsem, hiç elleşmeden kendi haline bırakıp çıkınca mı
    müdahale etsem bilemedim.
    tavsiyesi olan suserlerden yardım beklemekteyim efendim
hesabın var mı? giriş yap