• şuanki sistemden daha iyi bir sistemin olduğunu düşündüğüm sistem. evet para sorunu, bilmem ne sorunu gibi şeyler olabilir. ama insanlar birsürü üniversite dolaşmamalı zaten. sevdiği istediği üniversiteye gitmeli ve herkes üniversite okumamalı zaten. yüksekokul eğitimi alabilir, başka sertifikalar alabilir ama herkesi üniversite okutarak istihdam sağlanmaz aksine kalite düşer.
  • hemen ardından eğitim kurumlarınca torpil kavramı baştan yaratılacak, genişletilecektir.
  • olması gereken sistemdir, gecikmiştir. yalnız öncelikle düzeltilmesi gereken sorunlar var:

    - üniversite mezunu olmayanların hayat standardının yükseltilmeli.
    - insanların üniversiteye bakışının değişmesi, ki bu ilk madde sağlandığında kolaylaşacaktır. burada kastettiğim herkesin üniversite okumak zorunda olmadığı gerçeği. insanlar ihtiyaç olan alanlara yönlendirilmeli.
    - üniversitelerin özerkliği sağlanmalı ve korunmalı.
    - ilköğretimde verilen eğitimin kalitesi artırılmalı ve denetim sıkılaştırılmalı.

    aklıma gelenler bunlar. kısa vadede yapılması pek olası görünmüyor, ancak olursa türkiye için ileri doğru atılmış büyük bir adım olacaktır.
  • annemle babamin universiteye girdigi zamanlarda uygulanan sistem. sonrasinda torpil ve saibenin onune gecmek icin merkezi sisteme gecilmis…
  • osym'den onceki sistemdir.

    daha iyi bir sistem ise sinavin kaldirilmasi ve ogrencilerin her universite tarafindan belirlenecek bir sistemle secilmesidir.

    yalniz izmir ankara istanbul vs. icin durum parlak da turkiye'nin geri kalan her yeri gibi her yerin egitim imkanlarinin kisitli oldugunu ve e$itsizlikleri du$unursek bunun okuma imkanini daha da azaltacagi ve cibil gibi actigimiz liseden bozma universitelerin de bo$ kalacagini gormemiz gerekir.

    yani $u an icin turkiye'ye bir kac boy buyuk gelir,onumuzdeki 10 senenin egitim stratejisi icinde planlanmasi gerekir.
  • tek bir sınav sitemini kontrol etmek, zilyon tanesini kontrol etmekten daha kolaydır. burda hem fikir miyiz?

    öss yada yeni ismiyle lys'nin alternatifi bu olamaz. sen daha bir tane sınavı kontrol etmekten acizsin, bir sürü sınavdan bahsediyorsun. bu sistemde milletin yeğeninden, torunundan size sıra gelmez boşuna heveslenmeyin.
  • ülke gerçekleri ve oldukça düşük üniversite kurumu sayımız ile bağdaşmayan öneridir. mevcut sistemde kotalar dolmazken üstüne yığınla kitle yanlış veya sırf üniversite okumak için tercih yaparak o bölümleri isteyenlerin önünü tıkarken durumu daha da zora sokması muhtemel sistem olacaktır.
  • şu an pek mümkün gözükmeyen, fakat olması gereken bir sistemdir.
    şöyle ki; eğer tek tip askerlik yada profesyonel askerlik gibi bir uyugulamaya gidilirse, askerlik için okuyan kitleden, işsizlik sorunu çözülüp istihdam sıkıntısının giderilmesi, diplomaya tapan bir gençlikten, ezberci mantıktan ve saçma sapan lise düzeyindeki derslerden arıtılan müfredat, ortam için okuyan kitleden üniversiteleri kurtaracak sadece bilim yuvalığı alanında hizmet etmesini sağlayacaktır üniversitenin. eğitim harçlarının da tarihe kavuşmasıyla isteyenin "istediği" üniversitelere taksi bile tutarak sınava girmesini sağlayacaktır. bunun yanında kpss gibi merkezi bir sınava ek olarak burs alıyormuşcasına mülakat yapılması da söz konusu olursa üniverside akademisyenlerinin istediği öğrencilerle, örenci adaylarının da istediği akademisyenlerin olduğu üniversitelerde bilim yapmasını sağlayabiliriz. fakat bu mülakat noktasında kpss, adalet yada tsk daki gibi siyasal bir kayırmanın olmaması için tarafsız bir obbudsmanlık kurumu kurup bu mülakatların kamera kaydıyla ve sorgulanabilir olması gerekmektedir. yani ilmi isteyen almalıdır, mecbur kalan değil. insan sevmediği birşeyi yaptığı için mutsuz olur, söz konusu bilimse muasır medeniyetler seviyesine çıkamaz ülke.
  • her şehir de sınav merkezleri kurulup uygun ortamlar hazırlanılarak yapıldığında daha iyi olabileceğini düşündüğüm sistem.
hesabın var mı? giriş yap