• kimsecikler böylesi bir şehrin bir zamanlar gerçekten varolduğuna inanmazken (sene 1870), eline ilyada'yı alıp, troya'yı gün ışığına çıkarma macerasına atılmış adamdır. şehri bulur bulmasına ama kazılarda bir de dev hazine bulur. amacını, homeros aşkını unutur; hazineyi sırtlanıp kaçar.
  • bu arkada$imiz, homeros'un ilyada'sinda bahsedilen troya $ehrinin troya 1 oldugunu du$unmektedir, bu yuzden dibine kadar kazar kenti. bulur bulmasina muhtelif hazineler, ama karde$imiz asil aradiginin 6. troya oldugunu sonradan farkeder, ama i$ i$ten gecmi$tir; 1. $ehre inerken cok afedersiniz gercek efsane troya'nin amina koymu$tur.

    karisi da cirkindir.

    bilmeyenlere de hatirlatalim, troya ustuste n tane $ehirden olu$ur.
  • kucukken okudugu ilyada' ya asik olmus, onceleri gemilerde kamorotluk falan yaparken daha sonra zengin olmus ve cebindeki tum parayi ve arkasindaki siyasi gucude kullanarak troya' yi bulmaya canakkale' ye gelmistir. netekim bulmustur da. tabi bulduktan sonrada yukarida soylenenleri yapmistir. yani tam bir mezar soyguncusudur.
  • ondört yasinda okulu birakip, homerosu okuyup ögrenmek amaciyla, kendini kendi kendine eski yunanca ögrenmeye adayan alman tüccardir. 1870'ten 1890'a kadar anadolu'nun bati kiyilarini truva'yi bulmak amaciyla eseleyip durmustur.
  • rivayete göre türkiye'yi terk ederken karısı, helen'in tacını takmaktaymış. evet evet o helen.
  • truvayı hortumlayıp içini boşaltmış, kazı çalışmaları sırasında hazineyi bulmak için hisarlık höyüğüne bir yarma açtırmış ve bu yarık sayesinde kentin pek çok tabakasının tahribine yol açmış - ki bu yarık bugün schilemann yarması olarak anılmaktadır - kırkından sonra azmedip arkeoloji, mitoloji ve tarih ile ilgilenmeye başlayıp yolu 1868'de truvaya düşen, 1870'de kazılara başlayarak truva'nın hazinelerini bulup çıkaran ve literatürdeki bazı kaynaklara göre 9 bin parça eseri yurt dışına kaçıran alman arkeolog.
  • gemicilikten bakkal çıraklığına kadar her türlü mesleği yaparak teşne olmuş, yaşı ilerledikçe bilgi ve kültürü arttırmış, 7 dil birden öğrenmiş, 1851 yılında amerikaya giderek altına hücum dönemine katılmış, ucuza kapattığı altın tozlarıyla bankacılıkta yükselmiş ve 30'lu yaşların ortalarında hem hayli servet yapmış, hem de genç bir karı almıştır. truvayı boşaltmasının bankacılık yeteneklerinden ileri geldiği sanılmaktadır.
    öyle ki anılarında şöyle bir olay geçmektedir. truva kazıları sırasında osmanlı hükümeti izinsiz kazı yaptığı için kendisine 10 bin frank ceza verir, adamcağız da 50 bin frank ödeyip hem kazı için izin alır, hem de hazinenin kendisinde kalmasını sağlar. hazineyi bulduktan eserlerin büyük kısmını berlin'e götürmüş, küçük bir kısmını da eşe dosta hediye etmiş olan böyle rezil bir arkeologdur.
  • (bkz: #4537329)
  • reklamın iyisinin veya kötüsünün olmayısına esi benzeri olmayan örnek...sayesinde truvayı ve canakkaleyi bilmeyen yok gibi...
hesabın var mı? giriş yap