• sinemalarda bedava verilen dergide "gönlümdeki köşk olması" başlığıyla yer almış bu film. başlıkları yazan adam iş başında sözlük okuyor, benden söylemesi.
  • filmdeki diyaloglar insanın içine işler, bagıra cagıra turku soyleyesiniz gelir.

    osman: insan önce kendini sevmeli, sonra böcekleri... eşeğin bile ruhu varmış diyor aşık emmi. *

    osman: hayvanlar birbirleriyle konusurlar mı?
    aşık: evet
    osman: peki insanlar neden bu kadar cok konusur?
  • izlanda, danimarka, türkiye ortak yapimi film, bol bol aşık veysel türküsü dinleyebilecegimiz -ismi de buradan geliyor-, bir cocugun gözünden anlatilan dogu insaninin sirin ve huzunlu hikayesi. şellale'ye benzer ögeler tasimasi dikkatimi cekti.
  • anlaşılan hikayesi 70'lerde hatta belki 80'lerde, belki film sırasında ismi de verilen bir kasabada geçen film. ancak aşık veysel'e tıpatıp benzetilerek yaratılmış aşık karakterinin aşık veysel iddiası var mı yok mu belli etmeyen filmde karakter eğer aşık veyselse o zamanda ne işi var, değilse neden o kadar benzetilmiş diye soruyoruz haliyle.
    tüm hikayeyi bir küçük çocuğun gözünden anlatma klişesini tekrar etmekte film. piyano piyano bacaksız, babam ve oğlum bu biçimin ilk aklıma gelen ve oldukça başarılı örnekleri. osman isimli bu küçük erkek çocuğu, oynayan veletin başarısıyla birlikte göze çarpmakta. ancak diğer oyuncular hatta senaryonun gereği hakkında pek olumlu yorumda bulunmak mümkün değil. hatta nedense bir kustrica tarzı yakalanmaya çalışılmış havası var filmde. konar göçer bir ailenin -filmde çingenelik vurgusu da var bu aile hakkında- başından geçenler, çadır vakası vs. ve bol müzik hep bu türü çağrıştırıyor. yani sözün kısası, klişe etiketi yapıştırmamak için zor tutuyorum kendimi..

    bir de, osman karakterinin büyümüş halini oynayan oyuncudan bozma o adamda kimdi yahu? o ne kötü mimikler, duruş, ne yapaylık, ne küçük emrahtan bozma tavırlar. sırta atılmış süveter filan. amerikan filmlerinden fırlamış kolejli tiple yağız anadolu delikanlısı karması ucube bişey. ayrıca bir çocuğun küçüklüğüyle büyüklük hali arasında o derece fark olur mu kardeşim?!
  • danimarkali yonetmen elisabeth rygaard'in seneryasonu yazdigi ve yonettigi film.

    elsabeth rygaard turkiye'ye yaptigi bir ziyaret sonrasi cok etkilendigi asik veysel'den yola cikarak turk kulturunu arastirmaya baslamis, turkce ogrenmis ve turkiye'ye gelerek turk oyuncularla bu filmi yapmistir. filmdeki asik karakteri asik veysel'e bilerek ve istenilerek benzetilmistir. cunku bu film aslinda turkler icin degil danimarkalilar icin yapilmistir. amac otuz yildir birlikte yasadiklari turkler hakkinda neredeyse hicbir sey bilmeyen danimarkalilara birazcik da olsa turk kulturunu tanitmak; bizim icin bildik ama onlar icin ilginc bir hikayeyle turklerin neden ve nasil danimarkaya goc ettiklerini anlatmaktir.

    filmin hikayesi, karakterler, konun islenis bicimi bizim icin cok da ilginc degildir ama danimarkali bir yonetmenin bu filmi yazip yonetmesi gercekten dikkat cekicidir. bizim yapamadigimizi yapmis avrupali turklerin hikayesini avrupalilara anlatmaya calismistir. ve bunda da basarili olmustur kanimca. zira yedi yil sonra, bugun bile ozel gosterimler duzenleyip, turk geceleri duzenleyerek, konusmalar yaparak turkiye'yi tanitmaya devam etmektedir.

    altin portakal ozel odulu alan filmin danca adi omfavn mig måne'dir.
  • (bkz: mazlum çimen)
  • film iyi guzelde, babanin cocugu terk etmesi bana cok dokunmustur. sirf o filmdeki baba karakteri yuzunden, mazlum cimene karsi bir soguma olmadi degil. bir de baba ogul arasindaki, ogulun artik baba ile bulusmasindan sonraki diyaloglarinda, hic gecmisden kalan, ailenin cocugu turkiye'de uzun yillar tek basina birakmasindan olabilen kizginliklar, uzuntuler cok yoktu. filmdeki gozume carpan bir ayrinti vardi, bir sahne de, gozleri gormeyen asigin elindeki baglamanin nota yerlerinde notalar yazili olmasi.
  • nerede çekildiğini merak ettiğim film. birisi çıkıp aydınlatırsa çok müteşekkir olacağım.

    edit: zorlasam bulacakmışım

    --- spoiler ---

    çekimleri uşak ve afyon’un akkoyunlu köyünde gerçekleştirilen filmin maliyeti 4.2 milyon mark.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap