• "benimkinin isosu seninkini döver. hayır benimki seninkini makroda sikertir" temalı fotoğraf meraklısı geyiğinden, "hacım makaralı yay aldım 100 m den çakıyorum 12 ye. ya bırak adam gibi ok al ne o makaralı redneck misin dümbük önce normalle at sonra arbalet bile al istersen" temalı amatör okçu geyinden, "hacı çipi modlattım turboyu da koydurdum ezerim" temalı modifiyeci gençlik geyiğinden "akg hds udpse ek nın süper non distort sesi var takıyorum cowon tykster hkz ftw me ipodun milyongigapiksel katı ses derinliği var. hayır bi kerem grado i retro süperkazıkuberpahalı ve saf altın kablo kombosu hepinizi döver çünkü ben kullanıyorum" temalı head-fi geyiğinden, "odaya kimseninadınıbileduymadığıelyapımıamfiyapanfirma nın oparayaöküzalırız model amfisini gemiparasıolmasadabirteknealınıroparayla 2 li hi-fi kolona bağladım ses doygunluğu dolgunluğu muazzam zaten elmas hariç pikap iğneside kullanmam ben" temalı hi-fi geyiğinden "hacı peltiere nin kıçına azot sürdüm çifte kompresörle basıyorum havayı bir de su soğutmanın içine antifriz doldurdum maga7890xfx boardtan 4 kart sli yi bi çaktım onyüzmilyon fps aldım crysisten 8ghz ve 10milyon milipipi ile şeetiriyoruz" temalı overclock geyiğinden farksızdır. genel tüketim toplumu sidik yarışıdır işte, tüketerek ürettiğini yaşadığını sanma durumudur netekim, sahip olduklarının sana sahip olmasıyla ilintili.

    bir david gilmour, bir dave mustaine, satriani olma hayalinin, belki bir kız götürülme ihtimalinin, ego tatmininin sömürülmesidir işte.

    edit: ha sanki benim yemediğim boklar bunlar, yiyorum elbette.
  • iyi bir tuşe, sağlam bir amplifikatör ve ortanın üstü bir elektro gitar ile hemen hemen gereği olmayan manyaklıktır. forumlarda yok boss'muş, mxr'mış şeklinde ötüp ötüp her konuda ahkam kesen müzisyenlere nacizane tavsiyem, daha az forum daha çok gitar olacaktır. zira forumlarda fikir alıcaz verecez, arada da artistiğimiz olacak derken gitar çalmaya ne kafa kalır ne motivasyon. ha boss'u beğenmedim mxr severim ben diye ortada gezen varsa, zaten gitar çalmasın, zira aradaki farkı ayırt edebilmek için 18 19 senelik gitarcı olmak lazım en az.
    forum mode on: öte yandan boss modellerinden hakikaten fark yaratacak bir overdrive pedalı peşinde olan forum kullanıcısı dostlara tavsiye: vox big ben overdrive, ibanez ts 808 veya xotic bb preamp-ac booster. piyasada bunun dışındaki hemen her model, boss'un od 2, sd2 ve ds1 modellerinden çok da farklı değil. hatta japon bir od3'ü her türlü rat veya ibanez ts 909'a tercih ederim.
    forum mode off: kısacası ülkemizde müziğin her alanında çok sık rastlanan müzik aleti fetişinin en yaygın halidir. hal böyle olunca ödüller kazanıp milyonlarca tl ciro yapan gruplar, sahnede alt yapı bazlı müzikten kurtulamıyorlar. kısacası az laf çok iş, az pedal bol tuşe dedirten manyaklıktır.
  • işin özü gitar çalmayı bırakıp pedallarla uğraşmamaktır.çünkü isteğim tonu alayım diye diretirken bare basmayı unutuverirsiniz. özellikle bazı kesimde butik pedal manyaklığı vardır. herşeyin illahaki butik olanını kimsede bulunmayanını kullanmayı tercih ederler ama standart sd1 ile çalan zakk kadar olamazlar. özellikle bu kesim boss pedallarının üzerine çok gider.gerçi pedal manyaklığı serüveninden çoğu gitarist geçmiştir ve sonunda gitar amfi moduna dönmüşlerdir.tabi bununla heves olarak uğraşan adamlarda var misal gitarı çok iyi çalamaz ama pedalların devrelerini eliyle çizer. buna kızmamak lazım özel zevktir sonuçta. ayrıca van halen gibi pek çok aşmış gitarist kendi gitarlarını yapmış gitar teknolojisine yenilikler katmıştır. bunu yadırgamamak lazım. satrianide vaide pedallara efektlere çok önem verir devamlı yeni aletler kullanırlar. çalmanın önüne geçmediği sürece kanımca sorun yoktur.petrucci gibi adamlar pedal alet edevat olayını abartmıştır.ha tonları harikamıdır harikadır.demek ikisi bir arada götürülebiliyor.

    petrucci setup : http://www.johnpetrucci.com/…gear/bcsl2009/rack.jpg
  • ülkemiz gitaristlerine özgü bir davranış biçimi olmadığı kesin. pedallara ilişkin binlerce site bulunması buna örnek gösterilebilir. bunu söylememin sebebi ise özellikle ülkemizdeki genç dimağlarımızda görülen özenti illeti ile alakalı olmadığını vurgulamaya çalışmamdır. yada bir sidik yarıştırma olarak görmüyorum ben bunu.

    burdan bu durumun bir hastalık olduğu varsayımına ulaşabiliriz.
    nice gitaristler biliyorum ki bu pedal mevzusuna takılıp gitar çalmaya vakit bulamamış, boş zamanlarını pedal dizilim sırası varyasyonları ve efect parametrelerini ayarlamakla geçirmiş. yazık...

    peki bunun sebebi ne olabilir?
    birincisi adam ne istediğini bilmiyor. yeni nasıl bir sound istediğinden kendinin bile haberi yok.
    piyasada kulaktan kulağa dolaşan aletleri deneyerek hedefine ulaşacağını sanıyor.'' abi bitane ds1 çaksam,boost olarakda jh1 alsam dist sorunum kalmıyacak. herkes onları tavsiye ediyor '' gibi.
    bir milyon çeşit pedalı arka arkaya dizip her bi sikimi halledeceğini sanması.
    müzik zevklerinin zamanla değişeceğinden haberdar olmaması.
    bir müzisyen olarak kendini geliştirdiği takdirde, elindekilerin sadece traş makinesi sesi çıkarmaya yaradığını fark etmesi.
    elindeki ki gitarın, kullandığı amfinin karakteristik özelliklerini bilmemesinden dolayı aldığı pedallardan kaynaklanan hayal kırıklığına uğraması. bununla beraber başka pedallara yelken açma güdüsü.
    gibi yanılgılar gitarist insanı maymun ediyor.

    the simpsons da ismini yanlış hatırlamıyorsam ''comic book guy'' diye bi adam vardı. çizgi roman, bilim kurgu filmleri gibi şeylere aşırı ilgili ve heyecanlı. o adama benzetiyorum bu arkadaşları. ama kınamıyoruz tabi. canlarımız onlar. sonuçta pedal dediğimiz alet efendi gibi gitarını çalan insanlara da makul seviyede gerekli. bu arkadaşlar piyasaya bol bol 2. el pedal sürerek, piyasadaki pedal ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. haklarını yememek gerek.
  • özellikle yeni başlayanlar için tamamen özentilikten veya bilinçsizlikten kaynaklanan manyaklıktır. tamam arkadaş ton insana çalma şevki verir eyvallah buna bir diyeceğim yok. ama gerçekten müzik yapan insanlar için tonlar bir şey ifade eder. ton dediğin şey karakterdir bir yerde. ama sen daha doğru düzgün gitar çalama git deli gibi analog sistemini döşe ne işine yarayacak? ki analog sistem dizmek de öyle çocuk oyuncağı değil. çok uzun araştırma soruşturma ister. birçok pedalı -kendi- gitarınla denemen gerekir ki istediğin tonu yakalayabilesin. bir de gitarın iyi değilse istersen milyon dolarlık sistem kur, tonundan memnun olmazsın. (gitarı geçtim, amfisi var, teli var. bunların hepsi birbiriyle bağlantılı şeyler iş pedal almakta bitmiyor yani)
  • toprak hattı olmayan prize bağlanan amfiye ucuz kablolarla bağlanan elli tane analog pedalın yarattığı dip gürültüsünün, apollo 11'in kalkış anında çıkardığı sesi vermesiyle sonuçlanan manyaklıktır.
  • bu manyaklığın en şahane örneği bence kullanmayacağı pedalları da konser günü yanında getirip, sahneye dizmektir. yarraaamm... ya hadi neyse elleh bildiği gibi yapsın.
  • kişisel görüşüm equalizer ve delay tarzı efekt pedalları dışında kullanılmasının sakıncalı olması. dünyanın parasını amerikan yapımı gibsona, fendere ya da japon bir espye veriyorsun diyelim iyi bir ses elde etmek için. güzel bir amfiyle gitarların hakkını vermek varken takıyorsun gitarı yok metal zone yok mega distrotion mekanik bir sesten başka ne geçiyor eline? ha evet vintage pedallar var drive için piyasada fakat onlarda 500-600 dolar arasında fiyatı oluyor da bunları edinip de okey'e taş dizer gibi pedal dizenini de görmedim arkadaş.
  • efendim bu manyaklığın temelini gavurların gas dediği gear acquisition syndrome oluşturmaktadır.
  • gear acquisition syndrome'un en kolay kendisini gösterdiği noktadır. çünkü pedal almak, gitar veya ampli almaya göre daha düşük maliyetlidir (ha gidip lovepedal vb. butik markalara para bayılırsanız götü kaybedersiniz). tabii bu kişilere hakaret etmeden önce bunu sınıflandırmak daha anlamlıdır:

    1-gitara yeni başlamış veya çaylaklık aşamasını yeni yeni atlatacak olanlar: bunların derdi ellerindeki ucuz gitar ve amplilerden bir john petrucci veya malmsteen tonu almaktır. halbuki bu, ellerindeki ekipmanlar ile neredeyse imkansızdır. bu nedenle pedala para harcayacaklarına, giriş seviyesindeki prosesörlere yönelip, hangi efektin ne işe yaradığını öğrenmeleri daha faideli olacaktır.

    2-orta düzey gitaristler: bunlar artık belli bir seviyenin üstüne çıkmış; en azından nothing else matters'ı dinlenebilecek kadar çalanlardır. bunların derdi ise yeni şeyler aramaktır. bunlara tavsiyem ise eğer efektlerin ne işe yaradıklarını biliyorlarsa çok pahalı pedallara yönelmemeleridir. onun yerine ampli ve gitar için para biriktirsinler daha iyi.

    3-ne istediğini bilenler: bunların derdi kafalarındaki tona ulaşmak veya zaten belli bir tonu yakalamışlarsa farklı şeyler denemektir. true bypass, diode clipping, noise level vb. gitar pedalı hakkındaki konularda araştırmaktan yeteri kadar sıyırmışlardır. bunlara karışılmaz, "abi ne alayım?" diye soru sorulur. * *

    eğer 1. kategoriden olup da hala ısrarla pedala para dökmeye hevesliyseniz, okkalı bir küfrü hak ettiniz demektir.
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap