• visual novel adından da anlaşılacağı gibi görselleştirilmiş romandır. japonya'da oldukça sevilir ancak başka ülkelerde var mı bilmiyorum en azından ben pek duymadım.
    peki ne oluyor derseniz bir romanı bilgisayar ortamına aktardığınızı düşünün ama anime kareleri eşliğinde. mesela bir kızla karşılaştığınız zaman o kız ekranda belirsin veya bir yere gittiğinizde ekran da ona göre değişsin. bir yere gitmek dediğim tabi romanın senaryosuna göre öyle bilgisayar oyunu gibi değil.
    birçok visual novel animeye uyarlanmaktadır. (bkz: chaos head)(bkz: school days)
    eski visual noveller genelde 200 mb'dan küçük boyutlu ve oldukça basittir. konuşmalar genelde seslendirilmemiştir hatta oyunda hemen hiç ses efekti yoktur. arka plan müzikleri de genelde midi veya benzeri müziklerden oluşur. eski dedim ama yeni çıkanların çoğu da genelde bu tarz oluyor.
    yeni veya modern visual novelların(artık kısaca vn diyeceğim) ise boyutu 1 gb'dan büyük olabiliyor. genelde konuşmaların hemen hepsi seslendirilmiş ve kaliteli seiyuu lar tarafından yapılmış oluyor. ses efeklerinin ise herhangi bir filmden eksik olduğunu söyleyemeyiz.
    vn ların başka bir özelliği ise okuyucunun hikayeye yön verebilmesi. örneğin karşınıza birisi çıktığı zaman saklan veya onun karşısına çık gibi seçenekler çıkabiliyor. ancak bu hepsinde yok. bazı vn lar lineer yani tek bir hikayeyi oynayıp bitiyorsunuz. bazılarında ise hikaye dallanıp budaklanabiliyor. örneğin school days in visual novel ında 21 farklı son bulunuyor.
    vn anime gibi önce japonca çıkmaktadır ondan sonra bazı gruplar tarafından ingilizceye çevrilmektedir. ancak anime kadar yaygın olmadığından ingilizceye çevrilmiş vn bulmak oldukça zor oluyor.
    birde dikkatimi çeken vn ların çogunun dram tarzında olması. oldukça fazla sayıda ağlatan vn bulmak mümkün.

    artık sadece visual novellara ayrılmış bir blogum da var oynadıklarımın tanıtımlara ordan bakılabilir.
    http://visual-novel-sekai.blogspot.com/
  • bu alanda en güzel meyveleri veren güruh visual art's/key * stüdyosudur. bunun yanında bu stüdyonun ortaya çıkardığı eserler kesinlikle ve kesinlikle okunması veya animesi mutlaka izlenmesi gereken popüler serilerdir. şu an bilindik en popüler eserleri:

    (bkz: kanon)
    (bkz: clannad)
    (bkz: air)
    (bkz: planetarian chiisana hoshi no yume)
  • ilk başlarda macera zannettiğim ama daha sonra kendi başına bir kol olduğunu öğrendiğim oynaması ve okuması zevkli oyun türü.

    (bkz: visual novel)

    http://gorselroman.net/
    http://visual-novel-sekai.blogspot.com/
  • (bkz: narcissu)
    (bkz: ever17)
    (bkz: katawa shoujo)
  • bu ara otome versiyonlarına fena sarmış bulunduğum oyunumsu bir şey. kafa dağıtmak için iyi geliyor, bir süreliğine başka bir dünyada yaşıyor olma hissi ciddi anlamda rahatlama sağlıyor.
  • (bkz: narcissu)

    çoğu adamı üzen oyun türü.
  • en ünlü örneklerinden biri fate/stay night serisidir. anime/film serilerine kıyasla visual novelları çok daha derindir evreni anlamak açısından.
  • adındanda anlaşılacağı gibi görseller üzerine oturtulmuş yazılar ile ilerleyen romanlardır, yazılar aynı zamanda seslendirilmiştir. görsellerdeki karakterler düşük hareket kabiliyetine sahiptir. oyun olarak da düşünülebilir. hikaye ilerlerken yapacağınız seçimlere göre farklı sonlara ulaşırsınız.
  • sıkıcı fakat animeleri güzel oluyor bunların. hic oynamadım ama internetde izlediğim olmuştu bir visual novelı. ismini hatırlamıyorum.
hesabın var mı? giriş yap