• "doğu'dan", belki de "doğudan"..

    doğu konferansı'nın nisan 2007 itibariyle yayın hayatına başlamasını öngördükleri akademik yayın organı olacaktır.

    temel asgari müşterekleri şunlardır:

    * doğu'nun, küresel köyün hükümdarlarından (abd, ab, israil, vs) kurtulması gerekir.
    * doğu'nun, doğu'nun hükümdarlarından (diktatörler, despotlar vs) kurtulması gerekir.
    * doğu, kurtuluşu için gereken her şeyi kendi tarihselliğinde bulabilir, bulması gerekir.

    tabi ben şimdi çok kötü ifade ettim (belki okuduğum metnin aslını da buraya aktarma imkanı bulabilirim, o çok güzel bir şekilde kaleme alınmıştı). ama işin özü bu. bush'a da saddam'a karşı duruyorlar yani. tabi bu isimler birer simge. ve anladığım kadarıyla, güvendikleri gene, binlerce senelik tarihselliği haiz doğu halkları.

    zor iş tabi. ama, onurlu bir iş. ve umutlu bir iş (doğu'nun ihtiyaç duyduğu). gene de.
  • derginin yayınlanma saikine ilişkin çok güzel bir metin kaleme almışlar. 19. ve 20. yüzyıllarda gelişip serpilen sömürgeciliğin ve emperyalizmin sosyal bilimlerde modernist okumayla koşut bir seyri takip ettiğini ve bu iki gelişmenin bölgenin tarihsel birikimini viran etmekte olduğunu belirttikten sonra şunu söylemişler:

    "bu dergi söz konusu tahribatın bizlere verdiği kaygının ürünüdür. bu topraklara yönelik siyasi, kültürel, fikri ve iktisadi kuşatmadan ve bunu destekleyen askeri müdahalelerden endişe duyan, ama aynı zamanda bölgenin problemlerinin farkında olan, yani hem emperyalist saldırılara hem de bölgedeki demokrasi sorununa duyarlı olan fikri bir çatı kurmayı amaçlıyoruz. bu toprakların sorunlarının yine bu toprakların birikimi ile çözülebileceğine inanmaktayız. problemlerimizi ve çözümlerini batı-merkezci yaklaşımların tahakkümünü kırmış özgün bir yaklaşım ile tartışmak, bu yaklaşım ile bölgeye ve dünyaya bakmak niyetindeyiz".

    yayın kurulu'nda şu isimler varmış:

    eylem akdeniz, zeynep başer, edip asaf bekaroğlu, atakan büke, fidel çay, salim çevik, aydın çubukçu, necmettin doğan, hatem ete, hayri kırbaşoğlu, nuray mert, kıvanç özcan ve cem somel.

    dergiye yayın hayatında şimdiden başarılar diliyorum.
  • neoklasik iktisadın ne var ne yoksa, iktisatla birlikte -ayrılması çok da mümkün olmayan bir biçimde- siyasal, kültürel, fikri, sömürgeleştirme çabasına karşı, doğu nun kendi gözünü, bakışını kurma, koruma çabası.

    sıfırıncı sayısının eli kulağındadır. kollayınız !

    (pablo neruda dan,
    ...
    görmek isterdim aynı şey
    geliyor mu başkalarının başına,
    benim gibi daha çok var mı,
    onlara da aynı şeyler mi oluyor,
    bunu keşfettiğim zaman
    öyle iyi belleyeceğim ki her şeyi
    sorunlarımı açıklarken
    coğrafyadan konuşacağım.
  • meramını sıfırıncı sayısı ile anlatmaya başlamış dergi. dikkate değer, takdire şayan girişim.

    duruşları ve iddiaları nedeniyle, takip edecek sayılarda seçecekleri konuları, o konuları nasıl işleyeceklerini, en çok yayın kurulunun genç üyelerinin kalemlerinin nasıl yazdığını merak ediyor, gelecek sayıları biçokgözle bekliyoruz (çok kalabalığız !! :)
    *
    bir de,
    yayın kurulunun yukarılarda belirtilmemiş diğer emektarları: elif uyar, burcu saka, seven ağır, alaattin oğuz, cem özatalay ve ersin doyran.
  • dogudan. bütünü sarhoş bir halkın sonsuz zamanlı prensi. bu halk her zaman mutlu ve hafızasıdı. zerafetin kaymağı, güzel günlerin bulutu, gece sohbetlerinin şerbeti.. sublimella tintarella ölümcül bir duanın son kelimesi olarak kalacak hep: amin
  • "doğudan" bir dergi.

    direniş konulu, muazzam bir ikinci sayı çıkarmışlardır. alın, okuyun, okutun efendim.
  • sporda hiç tercih edilmeyen 0 bir gün nba efsanelerinden biri olacağı kabul edilen arenas die bir şahsiyetin sırt numara kontenjanına girmesiyle birlikte herkesin gıpta ile baktığı bir imge oluvermiştir. bu bakımdan geçenlerde 0. sayı künyesiyle gördüğüm doğudan adlı derginin nba'in arenas'ı olma yolunda ilerleyip ilerleyemeyeceğini merak ediyorum. ayrıca derginin 23. sayısını bu ölçüde merakla bekliyorum. neden derseniz???
  • nihayet bir web sitesine kavuşmuştur! ilk sayıda yer alan makalelerin de bulunduğu sitenin çağrı metni ise aşağıdaki gibidir:

    "doğu konferansı, 2003 yılı nisan ayında abd’nin irak’a yaptığı saldırı ve işgalin tüyler ürpertici kan ve yıkım tablosu karşısında harekete geçen farklı inanç ve siyasal eğilimdeki bir grup türkiyeli aydın tarafından kuruldu. doğu konferansı kurucuları sadece savaşa karşı çıkmıyorlardı, onlar elbette bu kanlı fasit dairenin nasıl kırılabileceği sorusunu önlerine koyuyorlardı ama aynı zamanda ve esas olarak abd’nin batı uygarlığının ekonomik, bilimsel, kültürel kazanımlarını bu uygarlığın evrensel değer ögelerini iptal edercesine çıplak bir tahakküm ve tehdit aracı olarak kullanması karşısında çaresiz kalan dünyanın yüz yüze olduğu uygarlık paradoksunu sorgulamaksızın bu soruya gerçek bir cevap verilemeyeceğinin bilincindeydiler.

    onlar, kültürel kimlikleri, tarihsel birikimleri ve entelektüel sorumluluklarının gereği olarak, tüm farklılıklarını geri plana atmış, bölge insanı ve insanlığın geleceği ile ilgili ortak kaygılar ve sorular temelinde, sinerji yaratacak bir sorgulama, arayış ve keşif harekatı başlatarak kendilerini bu bilinç çerçevesinde yeniden üretmek üzere yola çıktılar.

    coğrafyamızın kadim şehirlerine, halep’e, şam’a, beyrut’a, amman’a, tahran’a, isfahan’a, erivan’a, kahire’ye, iskenderiye’ye gittiler, oralarda bölgenin aydınları, sanatçıları, akademisyenleri, yazarları ve gazetecileri ile görüştüler, onlarla olup bitenler üzerine konuştular. bölge ülkelerinin aydınlarını istanbul’da buluşturdular, bölgenin yaşadıklarını burada tekrar konuştular.

    bir ucu hindistan’a, öteki ucu balkanlar’a açılan yaşadığımız kültür havzasının bileşimleri arasında son yüzyıllarda çeşitli nedenlerle kurumuş, daralmış veya kopmuş her tür ilişki kanallarını açmak, özellikle de bölgenin tarihsel-entelektüel mirasını, kültürel, sanatsal ürünlerini, deneyimlerini birbirlerine aktaracakları, böylece uzun bir aradan sonra birbirlerini yeniden tanıyacakları platformların acilen kurulması gerektiğini gördüler.

    beslendiğimiz zengin tarihsel kültürel mirasın çoğul karakterinden katılımcı, eşitlikçi ve özgürlükçü değerleri damıtarak, önümüze dikilmeye çalışılan kaotik, karanlık geleceğe meydan okumak, yeni bir dünya kurmak mümkün.

    doğu konferansı bu umudu taşımak amacıyla oluşturulan bir keşif harekatıdır.

    herkesi bu yürüyüşe katılmaya davet ediyor".

    http://www.dogukonferansi.com/
  • iran dosyası hazırlamışlar en son. ellerine sağlık !
hesabın var mı? giriş yap