• ks. digital living network alliance

    televizyonun, bilgisayarin, oyun konsolunun, buz dolabinin falanin filanin bir ev aginda kablolu veya kablosuz bir bizimde birbirlerinden haberdar olarak mutlu mesut yasamalarini saglayacak olan ortak teknoloji standardlarini belirleyen konsorsiyum.

    (bkz: upnp)
  • philips lcd tvlerde kullanılan ve bilgisayarınızdan video,ses,resim gibi dosyalara ulaşmanızı sağlayan teknoloji.
  • insan oğlunun oturma odasında daha tembel bir şekilde film izlemesine yarayan teknoloji.nasıl oluyor bu derseniz,eğer dlna uyumlu bir tv niz varsa ağ bağlantısı yardımı ile bilgisayarınızdaki media dosyalarına tv kumandasından ulaşabiliyorsunuz.işin eğlenceli kısmı ise eğer evinizde wireless bağlantı var ise(tabi tv de de olması lazım)tüm kablo kardeşliğini ortadan kaldırıyorsunuz ve bilgisayarınız ve modeminz evin neresinde olursa olsun tv den media arşivinizekumanda ile çok kolay bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.hatta wireless bağlantı olan tv lerle komsunuzun bağlantısı aracılığı ile onun media arşivinede ulaşabilirsiniz.tabi o isterse ....
  • günümüzün yüksek teknolojili cihazları, birbirinden bağımsız bir şekilde harika çalışıyor – ta ki, kameranızla kaydettiğiniz bir klibi telefonunuzda izlemek ya da televizyonunuzda mp3 çalmak isteyinceye kadar. artık, istediğiniz yerde ve zamanda dijital yaşamınızın tadını çıkarabilmenizi sağlayan dlna sertifikalı cihazlarla ürünlerinizin arasındaki erişim sorunlarını yok edebilirsiniz. dijital eviniz işte burada başlar...

    dlna nedir?

    dlna, cihazlara ortak bir standart getirmek için birlikte çalışan bir grup üreticidir. bu standart, kablolu (eternet) veya kablosuz (wifi yoluyla) olarak, farklı cihazlar ve markalar arasında paylaştırıldıklarında, içeriklerin (müzik, video, resim) pürüzsüz çalışmasını sağlar.
    yani, resimleri paylaşmak için sony kameranızı bir sony dizüstü bilgisayara bağlamanız gerekmez, dlna ürünleri, onları hangi üreticinin ürettiğinden bağımsız olarak, birlikte çalışacaklardır. örneğin; bir panasonic kamerada çektiğiniz videoları, wi-fi özelliklerinin etkinleştirilmiş olması koşuluyla, herhangi bir kablo kullanmadan bir samsung televizyonda seyredebilirsiniz.

    herkesi bir araya getirmek için bir anlaşma

    yüksek çözünürlüklü filmler, indirilmiş müzik dosyaları, dijital televizyon kayıtları, fotoğraf makineli telefonun çektikleri ve daha fazlası artık parmağınızın ucunda. ancak teknoloji güçlendikçe, aynı zamanda daha da karmaşık hale gelerek, sizi birbirileriyle uyumsuz dosyalar ve biçimler yumağı içerisinde hapsedebiliyor.

    digital living network alliance’a adım atın. dlna, tüketiciler için dosya paylaşımını kolaylaştırmak amacıyla, cihazlarını birbirileriyle sorunsuz bir biçimde çalışacak şekilde üreteceklerine söz veren 250’den fazla teknoloji şirketinden meydana gelmiş bir gruptur. şu anda tüm dünyada dlna sertifikalı 5.500’den fazla ürün bulunuyor, yani bu ürünler tüm içerik çeşitlerini hızlı ve kolay bir biçimde, yalnızca bir düğmeye basarak paylaşabiliyorlar.

    dlna ne yapabilir?

    dlna’nın arkasında yatan fikir basit. bu, televizyonlar, bilgisayarlar, kameralar, fotoğraf makineleri ve telefonlar gibi tüm elektronik cihaz tipleri için ses, video, fotoğraf ve daha fazlasını paylaşmanın bir yolu. dlna çalışır durumdayken, medyanızı dijital evinizde sorunsuz bir şekilde bir cihazdan diğerine geçirebilirsiniz – örneğin, akıllı telefonunuzla çekilmiş resimleri televizyonunuzdan izlemek, daha sonra bir kablo bağlamak zorunda kalmadan, bunları doğrudan kalıcı saklama yerlerine taşımak (veya hatta yazıcıda yazdırmak), veya bilgisayarınızdan indirdiğiniz bir filmi seçmek ve bunun gösterilmesini televizyonun uzaktan kumandasıyla idare etmek artık çok kolay.

    müziğinizi evinizdeki hoparlörlere yaydığınızı ve mutfak, salon ve yatak odası için ayrı çalma listelerine sahip olduğunuzu düşünün. temel olarak, sahip olduğunuz tüm dlna cihazları, dijital içerik kütüphanenize açılan birer penceredir.

    dlna için donanımlarınızı hazırlayın

    dlna’dan en iyi şekilde faydalanmak için, bazı yeni cihazlara ihtiyacınız olsa da, iyi haber şu ki; pek çok ev dlna’ya hazırdır. kablosuz internet erişimi için bir wi-fi yönlendiriciniz varsa, dlna cihazlarını eklemeye başlamak için ihtiyacınız olan her şeye sahipsiniz demektir. hatırlatmakta fayda var ki dlna, eternet ağ kabloları üzerinden de çalışır.

    bir sonraki adım, dlna sertifikalı cihazları seçmektir. pek çok yeni televizyonun, cep telefonunun ve ağa bağlı depolama (nas) sürücüsünün olduğu gibi, playstation 3 de dlna sertifikalıdır. xbox 360 ve tüm ev bilgisayarları, dlna ağlarına kolayca eklenebilir – örneğin; üzerinde (ücretsiz) windows media player 11 yazılımı çalışan tüm bilgisayarlar, tüm dosyalarını diğer dlna cihazlarıyla paylaşabilirler.

    dijital bir gelecek mi?

    dlna bulunan bir evde yaşadığınızda, asla oradan ayrılmak istemeyeceksiniz. artık en sevdiğiniz fotoğrafları nereye depoladığınız veya karmaşık yazılımların içinde nasıl dolaşacağınız konularında endişelenmenize gerek kalmayacak – sahip olduğunuz tüm şarkılar ve filmlere tüm dlna cihazlarından erişebileceksiniz. artık yedekleme yapmak, usb çubuğu kullanmak ve bir dosyanın bir cihazdan diğerine kopyalanmasını beklemek yok.

    dlna, doğru yönde atılmış büyük bir adım, ancak henüz mükemmelliğe ulaşmış değil. dlna, piyasada bulunan tüm medya dosyalarını desteklemiyor (örneğin popüler video formatı divx) ve bazı cihazlar diğerlerine göre daha fazla özelliğe sahip. endüstri çapında standartlar henüz oturmadığı için, kopya koruması da (drm olarak bilinen dijital hak yönetimi) bir sorun olabilir, yani bazı korunmuş dosyaları kopyalayamayabilir, paylaşamayabilir veya hatta oynatamayabilirsiniz. yapılabilecek en iyi şey, tüm müzik dosyalarınızı drm’siz olarak indirmeye veya satın almaya çalışmak ve paylaşmaya başlamadan önce dosya durumlarını kontrol etmektir.
    iyi haber şu ki; dlna sürekli olarak gelişiyor. gelecekte, dlna araç içi eğlence sistemlerini ve evde ultra pürüzsüz, kablosuz, yüksek çözünürlüklü ve 3d yayın için, yeni nesil kablosuz teknolojileri de içine alacak şekilde kapsamını genişletecek. dijital ortamınızı özgürleştirme savaşı sürdükçe dlna’de gelişecek...
    *
  • evde kolayca pan kurup bir de uzerine wireless display technology kullanmak varken eksik ozellikleri olmasi yaninda biraz da gereksiz gibi duruyor. fikir iyi ama netice zayif...
  • bluetooth ilk çıktığında da aynı şeyleri söylemişlerdi. buzdolabınız internete bağlanıp süt siparişi verecek demişlerdi. zaten bir buzdolabı örneğidir gidiyor. ne zaman yeni bir teknoloji çıksa akla ilk gelen alet buzdolabı oluyor.
  • samsung su an sattigi tv'lerde bunu becerememistir...

    evet windows kurulu bilgisayariniza samsung allshare kurarsaniz ve bilgisayarinizi acik tutarsaniz bu ozelligi kullanabilirsiniz... ya da gidip, macos yuklu macbook / imac uzerine cesitli programlar kurarak indirdiginiz dosyalara aninda ulasabilirsiniz... ancak teknolojiden faydalanmak istiyorsaniz, herhangi bir dlna server'a baglanip, dosyalariniza sorunsuzca erismek istiyorsaniz, maalesef avucunuzu yalarsiniz; nitekim samsung acikca bunu desteklemedigini belirtmektedir... dolayisiyla acip dlna certified diye aldiginiz tv'niz ilk basta sahane sekilde sarkilarinizi calar, avi videolarinizi oynatirken firmware update bir anda onlari da oynatamamaya baslayabilir. sonra cat diye oynatir, kafasina gore takilir.. nitekim samsung tv'ler allshare certified'dir, dlna certification kisitli bir tanim oldugundan sizin donanim setinizi desteklemeyebilir...

    edit: entry'i kenarda birakmistim... samsung teknik destekle yogun catismalar sonrasi an itibariyle son firmware ile router'ima bagladigim harddisk uzerindeki mkv haric tum dosya sistemime yeniden ulasabiliyorum... eger mkv'lerim de bilgisayarimdan calistirdigim kadar temiz calisirsa samsung'un tv'leri hakkinda edecek tek olumsuz sozcugum kalmiyor... tek istedigim usb diski bagladigimda aldigim verimi dlna uzerinden de alabilmek...
  • türkçeye dijital yaşam ağları ittifakı diye çevrilmiş, dlna sertifikalı ürünler, farklı markalara sahip olsa da birlikte çalışabilirler, en azından çalışabilmelidirler.
hesabın var mı? giriş yap