• insan zihninin, yaşanılan tecrübelerden hareketle soyut imgeler üretmesi ve dünyayı bu imgelerden hareketle anlamlandırmaya çalışmasıdır.

    mesela politikacılar hakkında dürüst olmayan, çıkarcı insanlar gibi bir imgeye sahip olan insan, muhtemelen o güne dek gözlemlediği politikacılardan hareketle böyle bir imge oluşturmuştur.

    bu imgenin pek çok noktası, spesifik olarak belli bir politikacıyı andırıyor da olabilir. ancak bu durum, kişinin genel anlamda "politikacı"ları değerlendireceği zaman bu soyut imgeyi kullandığı gerçeğini değiştirmez.

    bu konuda daha detaylı bilgi için bkz.: neuberg, steven l.; jason t. newsom. 1993. journal of personality and social psychology. 65(1): 113-131.

    (bkz: sosyal psikoloji/@derinsular)
  • insan beyninin bilişsel bir ihtiyacıdır. ancak bu ihtiyacı duymak (need for cognitive structure) başka, sağlıklı bir şekilde giderebilmek (ability to achieve cognitive structure) başka şeydir.

    (bkz: sosyal psikoloji/@derinsular)
  • insan beyninin, bilişsel yükünü düşük tutma eğiliminin bir sonucudur.

    (bkz: sosyal psikoloji/@derinsular)
  • bu kavram için sigortacı örneği de verilebilir belki; ya da doktor ya da polis.

    gördüğü hasar karşısında sigorta şirketinden parasını alamayan kişi için sigortacılar kamilen kötü insanlardır. bu algı artık ömrünün sonuna kadar kolay kolay değişmez.

    doktorunun gerekli ilgiyi göstermediği bir hasta, tüm doktorların ilgisiz ve ukala olduğunu düşünebilir. halbuki doktorlar bile iyi olabilir. özel hastaneye gidin de görün lütfen.

    polisler için de belli bir kanaat oluşmuştur. bu kanaat boşuna değil, somut bazı temaslar sonucunda oluşmuştur. ve bu temaslar sonucunda bütün polisleri öyle zannederiz. bu zannetme doğru bir zannetmedir; evet, bütün polisler öyledir.

    belki de 'cognitive structuring'e 'kanaat oluşumu' da diyebiliriz. kafamızda daha kolay bir imge oluşabilir böylece kavramla ilgili.

    not: valla ben tamamen kavramla ilgili burada okuduklarımdan çıkardığım sonuçları yazdım. hatam olduysa affola.
hesabın var mı? giriş yap