• japon cagdas dansi olarak gecmektedir. yaraticisi ohno olarak kabul edilsede hayata geciren hijikata olarak bilinir. tam anlami dances of darkness dir. karakteristikleri is grotesklii, karanlikligi, ve yavasligi. beyaza boyanmis vucudlarinda danscilar kasabildikleri butun kaslarini kasarak cok ama cok agir hareketlerle ilerlerler. ornek olarak bi performance boyunca iki buklum olmus performer 30 dakikada butun kaslairni ancak acabilmistir. ayrica vahset ve ciplaklik hat saffadadir.
  • iç organlarla dans.
  • yaraticisi kuzuo ohno soyle soyluyor bu dans hakkinda; ''butoh gunluk yasamin hareketleri ile baslar. kendi varligina oldugu kadar baska yasamlara olan saygi, doganin ozumsenmesi, yasamin anlamini arayis, butoh'un en onemli calismalarindan. yasamin getirdigi acilari karsilayan nese, kendi yasmimiza kabul ettigimiz ve baskalarini yasamina verdigimiz acilar; doganin rahmeti ve yikici gucu. bu gibi sorunlarin benim icin buyuk bir onemi var. bedenin yaralari sifa bulabilir. ancak icteki yaralar, ruhun yaralari...beklemeli ve icimizi korumaliyiz. cunku bu deneyimler sevince ve huzne siirin malzemesine sozcuklerle ifade edilemeyecek bedenin disavurumlarina donuseceklerdir. ben dansin cikis noktasinin bu oldugunu dusunuyorum.''
    japon kokenli budist olum danslariyla pek cok kereler ilinti kuran butoh, geleneksel japon tiyatrosunda oldugu gibi dansi, maskeyi ve muzigi birlestirmektedir. ancak ayni zamanda kaliplari onceden belirlemeyi hedeflemis olan guce ve tuketim toplumlarina karsi gelismis olan cok guclu bir tepkiyi icinde barindirmakta; yani gunun icinde bulunan anin sorunlarini irdeleyip varolunan anin dansini olusturmaktadir...
  • şimdiye kadar sadece paul ibey ve onun mimar sinandaki öğrencilerinden izleme fırsatı bulduğum japon çağdaş dansı.
    paul ibey geçen sene odtü çağdaş dans günlerinde bir workshop vermişti, gitme fırsatım olmadı; ama gidenler bunalımlarda döndüler. 2. dünya savaşı'ndan sonra japonya'da ortaya çıkmış olduğu için oldukça acı yüklü bir dans.
    paul ibey workshoptakileri "şimdi savaştasınız, ölü çocuğunuz kucağınızda o yüzden her kasınızı hissederek çokçok yavaş hareket ediyorsunuz.." gibi anlatımlarla yönlendiriyormuş.
  • butoh dansçısının fiziksel anlamda yansıtmak istediği resim, nükleer saldırılar sonrası deforme olmuş bedenlerdir.
    savaştan doğmuş bir danstır, japonya'nın ikinci dünya savaşından elinde avucunda kalanlarla` :acı`` :ölüm` doğurduğu bir çeşit "lisan"dır.
    (bkz: nagasaki)
    (bkz: hiroşima)

    bundandır ki bedenler bembeyaza boyanır (hissizleşme, "hiçbirşeysiz"leşme?), ve çok ama çok ağır hareket edilir.
    içinde sevince, umuda, hayata dair hiçbir şey yoktur butoh'un. koparılmışlık, çaresizlik, deformasyon, sakatlık, hastalık, acı ve çok keskin -çok kesin- ölümdür anlattığı.
    sahnede izlemesi çok çok rahatsız edicidir. ürkütücüdür biraz.

    paul ibey ülkemizde en tanınan butoh hocası, sıkça gelip workshoplar verdiği için.
    çalışmalarında kullandığı müzikler tam olarak bu çalışmalar içindir, aklınızda ruhunuzda mutluluğa ve yaşamaya dair ne varsa silip süpürmek için. üzerine dümdüz monoton bir sesle (aslında çalışmayı hakkıyla yürütebilmeniz için) size verdiği imgeler gelir; "gri bir toz tabakası üzerinde yürüyorsunuz, yamru yumru şeyler üzerine basarak... dikkatle baktığınızda bir kül yığınının altında annenizin ölü yüzüne bastığınızı farkediyorsunuz" veya "tozdan hiçbir şey görmeden yürüyorsunuz, yanağınızdan akan bir sıcaklık hissediyor ve elinizi götürüyorsunuz. elinize kan bulaşıyor. kulağınız yok."... gibi.
    ben de salondan ağlayarak çıkanlardan (ve çalışmayı tamamlayamayanlardan) biriydim. çok sağlam sinirler gerekiyor.
    dizleri kırıp yavaş hareket etmek asla yetmiyor amaçlanan forma ulaşmak için.

    belki bir fikir verir;
    http://www.dancealbfest.com/…eadsea-paul-libery.gif
    http://www.thirdrail-press.com/…zuo_023-850x630.jpg
    http://www.ne.jp/…/butoh/itto/goosay/gst96/gg23.jpg

    sinir sisteminiz kuvvetliyse en iyi fikri şunlar verir;
    http://www.youtube.com/watch?v=opas-w7b6gi
    http://www.youtube.com/watch?v=anr1fj6yqq4
  • barakada iki yerde karşımıza çıkan danstır:

    --- spoiler ---

    1) http://www.spiritofbaraka.com/baraka0739 uyarmak isterim bir hayli ürkütücü.

    2) http://www.spiritofbaraka.com/baraka0832

    ayrıca ilk fotoğrafa yapılan şu çarpıcı yorumu eklemeden geçemeyeceğim:

    ispanya'dan fran: "the face of our lives"*.

    --- spoiler ---
  • sankai juku

    bir arkadaşım videoyu izledikten sonra “bunlar ucube” demişti. bunlar nagazaki ve hiroşimada yakılmış, silinmiş, “ucubeleştirilmiş” insan bedenlerini anlatıyor.
    butoh, klasik batı dansından çok daha fazla bedene ve duyduğu aciya yönelik. klasik batı formunda bedenler adeta cennete ulaşmaya çalışırcasına gökyüzüne uzanırken, butoh yeryüzündeki cehennemi anlatırcasına kapalı ve içe dönüktür.
  • bedenleri parçalanmış, toz olmuş kadın ,erkek, çocuk, yaşlılar... japonya'nın açıklamasına göre iki şehirde toplam 500.000 kişi ölmüş . bu utanç verici vahşetin danslaşmış hali butoh.

    koreograflar özellikle japon vücuduna uygun yaratıyor butohu. akciğer hacimleri enine geniş değil boyuna uzun . bu sebeple göstermek istediklerini çok daha iyi aktarabiliyorlar izleyiciye.

    japon olmayan insanları gaijin (yabancı) olarak adlandırıyorlar. bunu da revize edip 'yeni bir butoh' doğmasını savunanlar var.dünya üzerinde yüzlerce insan butoh performansı sergiliyor ; ancak elbette ki japonlar için apayrı bir önemi var.

    izlediğim butoh grupları arasında en başarılı olanıysa sankai juku.

    [https://www.youtube.com/watch?v=5hx4b1xmn-o https://www.youtube.com/watch?v=5hx4b1xmn-o]

    melvin coppalle adli dansçı butohu deneyimlemek adına japonya'ya gider ve deneyimleri hakkında belgesel çekilir. harika bir belgesel mevcut. tavsiyemdir.

    a butoh documentary: kamaitachi in the snow
hesabın var mı? giriş yap