• atık cantlı teker sökülür. lastiğin havası indirilir, dış teker ve şambrel çıkarılır, cantın iç kısmındaki lastik şerit de çıkarılır.

    bisikletçilerin kullandığı demir ayak yoksa, teker onun görevini görecek iki nokta arasında milinden tutturulur (çok zorda kalınmışsa bisikletin ön çatal kullanılabilir mesela). bir yere güzelce oturulur, teker bacak aramıza gelecek şekilde pozisyon en rahat hale getirilir, zira işimiz beş on dakikalık değildir.

    cantın dış kısmının gözümüze en yakın noktasına bir nesne sabitlenir (o akort ayaklarında bir vida bu vazifeyi üstlenir). teker döndürülür ve cantın hangi bölgelerinin yamuk olduğu saptanır. bu bölgeden sorumlu tel kontrol edilir, ya gevşek ya da kırıktır. kırık ise canta bağlandığı yer sökülür, yeni tel hemen milin yanından, eskisinin çıktığı delikten aynı şekilde takılır, dış taraftaki deliğie denk getirilir, canta tekrar sabitlenir. cant telinin bir ucu yivlidir, bir ufak parça da bu vidanın girebileceği gibi bir şekil arzeder, bu parça cantın dış tarafından takılır ve tel buna sabitlenir. cantın bağlandığı yerdeki 4-5 mm'lik kalın şey işte bu parçadır.

    tüm tellerimizin sağlam olduğundan emin olunduktan sonra akort işlemine başlanır. yamuk yerler, o bölgedeki yamuk yerin aksi yönde bağlı bulunan telin biraz daha sıkılması ile düzeltilmeye çalışılır. lakin kader ağlarını örmektedir, her sıktığınız tek bir yanındaki telin de dengesini bozar, bu da zincirleme bir şekilde tüm cantı elden geçirmenize sebep olur. her defasında ideale daha çok yaklaşan cantımız, aynı teli 3'üncü defa ayarlayana kadar hep bir yamukluk arzetmekte ısrar edecektir. cant düzleştikçe referans noktası olarak kabul ettiğimiz vidayı sıkarak, cant ile arasındaki boşluğu 1 mm'den az bir hale getiririz. tekeri döndürdüğümüzde bu tele zaman zaman değen ve ciyoaart diye alarm veren cant hala düzgün değildir. sabırla, sebatle bu ses gelmeyesiye kadar birkaç kere daha teller yoklanır.

    bir çay içmeye gidilir, çünkü bu akort işi gitarda nasılsa bisiklette de öyledir, hemen akort tutuvermez bir teker. 10 dakka falan sonra tekrar kontrol edilir ve ciyoaart alarmı tekrar duyulur. tekrar bi ince ayar yapıldıktan sonra önce lastik şerit, sonra dış lastik, sonra da şambrel yerleştirilir. teker monte edilir, bir süre gezilir. ağırlıksızken akort ettiğiniz teker, üstüne 70-80 kg yük binince tekrar su koyverse de bu bir ölçüde kabul edilebilir düzeydedir. buna mani olmak imkansız değildir ama çok yakındır. tellerin ne abartı gergin, ne gevşek olduğu bir akort, sizi en uzun süre idare edecek akorttut.

    bunalımken teker akordu yapmak kanı sulandırır, beyni ferahlatır, insanı rahatlatır.

    (bkz: bisiklette akort)
  • eğer akort yapacağınız jant yamuk ise defalarca baştan gevşetip sıksanız da iflah olmaz.
  • yeni bisikletlerde jantın, binicinin kilosuna göre oturması için (rodaj vs.) zaman zaman gerçekleştirilen eylem. özellikle yol bisikletlerinde akort bozulması ilk kullanımlar sonrası neredeyse kesindir. yanal bozulmalar kolay düzeltilirken, "hoplama" diye tabir edilen dikey yamukluğu bazı ustalar (usta geçinenler diyelim) bile düzeltemeyebilir.
  • sıçıp batırmayın
    decathlona falan götürün parası neyse verin arkadaş
  • akord sehpası olmadan yapması zor iş. youtube videosu izleyip yapayım dedim, freni baz aldım, yaptım da. ama düşününce sürekli sıkıyorsun milleri. bir sure sonra miller geriliyor. bugün rampada biraz yüksek viteste kalkayim dedim, çat diye bir ses geldi. zincir atlama sesi normalde oluyor, odur herhalde dedim, yokuş çıkmaya devam ettim. sonrasında baktım tekerlek shakira gibi dans ediyor. düşünüyorum mariana çukuru gibi bir büyük çukura da düşmedim diyorum kendimce. sonra baktım. mil kırılmış. bisikletçi akordu tek taraflı yaptıysan ondan olur dedi. belki bundan sonrası için freni değil de, bir post it kağıdı yapıştırıp öyle akord deneyebilirim. sehpalar biraz pahalı.
  • sıkma veya gevşetme yönünü iyi kavrayın ,sonra denyerek acele etmeden yapın hatta biraz binin otursun ayar sonra tekrar yapın yetmedi tekrar yapın özellikle benim gibi ağır sıklet iseniz.öğrenin bence a dersiniz ulan kolaymış...
  • noktayı tespit edip müdahale edilecek tel sayısını olabildiğince az tutmakta fayda var. iş büyüdükçe farklı bir boyuta evriliyor. hepsine el atıp jantı düzelttim ip gibi yaptım desen de kısa süre sonra gerginlikten dolayı teller çıt çıt çıt kırılmaya başlayabiliyor. mükemmeliyetçi olmamak lazım bu konuda. işini görecek kadar halledeceksin.
  • (bkz: #144438003)
hesabın var mı? giriş yap