• ingilizcesi: cognitive load

    insan beyninin belli bir an itibariyle zihnine yüklenmekte olan algı miktarıdır.

    insan beyni daha pratik ve verimli çalışabilme adına bilişsel yükünü düşük tutma eğilimindedir. bu durumun en basit örneği, ders işlenirken koridordan gürültüler gelmesi üzerine öğretmenin kapıyı kapatmasıdır.

    aynı işlevi gören ikinci ve daha kuşatıcı bir mekanizma ise, eşyanın detaylarını gözardı ederek herşeyi basitleştirmektir. (bkz: cognitive structuring)

    bu konuda daha detaylı bilgi için bkz.: neuberg, steven l.; jason t. newsom. 1993. journal of personality and social psychology. 65(1): 113-131.

    http://en.wikipedia.org/wiki/cognitive_load

    (bkz: sosyal psikoloji/@derinsular)
  • insan beynini bir bilgisayar olarak düşünürsek, bilişsel yükü düşük tutma eğiliminin, ram hacminin düşük olmasından ileri geldiğini söyleyebiliriz.

    (bkz: sosyal psikoloji/@derinsular)
  • insanın bilişsel sistemi tek zamanda 7 ± 2 öğe işleyebilir (miller, 1956). bu limitler aşıldığı zaman, düşünme ve öğrenme işlemleri çıkmaza girebilir. ayrıca, sihirli rakam olarak adlandırılan 7 ± 2 kuralı, bilişsel yük teorisinin temelini oluşturur (clark, nguyen, sweller, 2006).
  • bilişsel yük, belli bir zaman diliminde çalışma belleği tarafından kullanılan kaynakları ifade etmektedir. genellikle üç tür bilişsel yükten bahsedilir: asıl yük (intrinsic load),
    konu dışı yük (extranous load/ineffective load) ve etkili yük (germane load/effective load).

    asıl yük, öğrenilmesi zor olan içeriğe bağlı olarak çalışma belleğinde yüklenmenin gerçekleştiği tür. sunulan bilgi karmaşık olduğunda asıl yük de yüksek olur. insanların öğrenmesi gereken birçok konu olduğu için genellikle asıl yük yüksek oluyor. benim gördüğüm kadarıyla bu başlıkta da bilişsel yük derken esas asıl yük kastedilmiş ancak öyle değil. başlıkta kastedilen: (bkz: aşırı bilişsel yüklenme)

    konu dışı yük, çalışma belleği uygun olmayan bilgileri ya da bilgi işleme sürecini olumsuz yönde etkileyen diğer materyalleri içeriyorsa konu dışı yük yüksek olacaktır.

    etkili yük ise zihinsel yapıların oluşması ve düzenlenmesini sağlayan süreçlerde ortaya çıkar.

    öğrenmede önemli olan, asıl yük, konu dışı yük ve etkili yükün toplamının çalışma belleğinin kapasitesini aşmaması başka bir deyişle aşırı bilişsel yüklenmenin olmaması nedeniyle beklenen öğrenmenin gerçekleşmesidir.

    alakalı olabilecek şekilde, konu-dışı yükün azaltılması için bakılabilir:

    (bkz: çalışılmış örnekler) (worked examples),
    (bkz: bölünmüş dikkat) (split attention),
    (bkz: gereksizlik etkisi) (redundancy effect) ve
    (bkz: biçem etkisi) (modality effect) incelenebilir.
  • eğitim bilimleri açısından, kuramda içsel bilişsel yüke müdahale edilemeyeceği ifade edilse de, dışsal bilişsel yükün etkisini azaltarak (materyali düzenleme, konuyu grafik, görseller vb. ile anlatma, sınıf ortamına müdahale etme vb.) hem etkili yük hem de içsel bilişsel yük azaltılabilir.
    her şeyde olduğu gibi olay yine öğretmende bitmektedir.
hesabın var mı? giriş yap