• oecd tarafından hazırlanan yeni bir endeks. kuruluşunun 50. yılı kutlamaları çerçevesinde 24 mayıs günü ilk kez tanıtılacak ve ilk sonuçları açıklanacak.

    önümüzdeki günlerde ve yıllarda bu endeksi çok konuşacağız. neden derseniz insanların asgari (en az) olarak sahip olması gereken çağdaş 11 standardı baz alarak, üye 34 ülkenin "yaşam kalitesi" ölçülmüş. (bu bölüm editlenecektir: şu anda veriler ambargolu. buncağız ayrıntıları yazamıyor. ancak ayın 24'ünde burada bulabilirsiniz)

    şu anda tek söyleyebileceğim, sonuçlar türkiye açısından utanç verici. oecd'nin zengin üyeleri var ama meksika, şili gibi ülkeler, bağımsızlığını yeni kazanmış doğu avrupa ülkeleri de üyesi. yani mazeretimiz yok.

    not: endeksin henüz türkçe ismi yok. oecd türkiye ofisi bir isim verir türkçesini yayınlarken o zaman onu kullanırız. şimdilik inglizcesi ile idare edin. çünkü düz olarak "daya iyi yaşam endeksi" deyince biraz kuru oluyor ve tam anlam çıkmıyor.
  • http://www.oecdbetterlifeindex.org/

    alıntı: dünya gazetesi

    oecd, 50. kuruluş yıldönümünde geniş kitlelere ulaşmak için yaptığı “popüler” bir endeks olan “better life index”i yayınladı. endekste, 34 oecd üyesi ülke ekonomik ve sosyal göstergeleri açısından karşılaştırılıyor. 11 temel gösterge üzerinden toplam bir sıralamanın önemsiz olduğu belirtilen endekste, tam puanlara yer verilmeden sadece çubuk grafik ile “genel sıralama” gösteriliyor. türkiye bu sıralamaya göre 34 ülke arasında sonuncu

    oecd endeksi, ev sahipliği ve kalitesi, gelir, iş durumu, toplumsal ilişkiler-sivil toplum gelişimi, eğitim, çevre, yönetişim-yönetime katılma, sağlık, yaşam memnuniyeti, güvenlik ve yaşam-çalışma dengesi olmak üzere 11 veriyi karşılaştırıyor. türkiye, karşılaştırmaların hemen hemen tamamında en kötü 3 ülke arasında bulunuyor. türkiy’nin en yüksek puanı ise “güvenlik” alanında yer alıyor. endeksin ülke bölümünde yapılan değerlendirmede, türkiye’nin kişi başına gelirinin oecd ortalamasının olduğu, oecd içinde en fazla saat çalışmaya karşılık, en düşük geliri aldığı, çalışabilir nüfusun yüzde 34’ünün lise seviyesinde bulunduğu belirtiliyor. yaşam memnuniyetinde ise veri daha da kötü noktaya gidiyor. yaşam memnuniyetinde oecd endek ortalaması yüzde 59 seviyesindeyken, türkiye oranı yüzde 28’de kaldı.

    türkiye en zayıf halka, en mutsuz ülke

    oecd endeksinde, 11 karşılaştırma alanına ilişkin toplam sonuçlara göre “en iyi ülke” sıralamısının detayları verilmedi. ancak, toplam ağırlıklı verilerden oluşan bir sıralamanın grafiği yayınlandı. bu grafiğe göre türkiye, bütün kriterler bakımından en zayıf puanı alan ülke oldu. türkiye’nin puanı 3’e yakın olurken, 3 ile 4 arasında şili ve meksika yer aldı. ülkelerin çoğu, 7 ve yukarısında puan alırken, 11 kriter içinde en iyi durumdaki ülke avustralya oldu. avustralya’yı, kanada, isveç, yeni zelanda ve norveç takip etti.

    türkiye’nin en kötü sonuçlarını verdiği alanların başında gelen yaşam memnuniyeti konusunda dikkat çekici tespitler de yer aldı. türkiye’nin kişi başına geliri ve harcanabilir gelirinin oecd’nin en alt seviyesinde bulunan ülkelerden biri olurken, yüzde 28 yaşam memnuniyeti ile oecd’nin “en mutsuz ülkelerinden biri” olarak nitelendi. buna karşılık, geçen 10 seneye göre türk halkının olumlu beklentisinin arttığı da vurgulandı. bu kategoride, macaristan, ekonomik krizin vurduğu portekiz ve estonya türkiye’den daha düşük puan aldı.

    türkler oecd’nin en çok çalışan ama en az kazananı

    endekste, çalışma hayatı-özel hayat dengesinin değerlendirildiği alanda ise türklerin oecd içinde en fazla çalışanlar arasında yer aldığı belirtildi. türkiye’de yıllık çalışma süresinin 1918 saat olduğu belirtilen endekste, bu alandaki diğer ölçülen alanlardan çocuk sahibi kadınların işe dönüş oranının yüzde 24 ile en düşük ülke olduğu da belirtildi. bunun yanında, kişilerin kendilerine ayırdıkları zaman bakımından 15.3 saatle türkiye ortalamaya yakın seviyede bulundu.

    türkiye, en fazla çalışılan ülkelerden biri olmasına rağmen, endeksin en önemli göstergelerinden sayılan gelir düzeyinde neredeyse “sınıfta kaldı”.. türkiye’de, 11 bin dolar kişi başına gelir ile sadece şili’nin önünde yer aldı. türkiye, 7.3 bin dolar kişi başına tasarruf ile (finansal varlıklar) yine en düşük seviyede birikimi olan ülkelerden biri oldu.
    türkiye, oecd içinde en güvenli ülkelerden biri olarak ölçüldü. bir önceki yıl herhangi bir suça maruz kalma (saldırı) ölçümünde sonlarda yer alınmasına rağmen oecd ortalamasına yakın bir seyir görülürken, yine cinayet oranında da sonlarda yer almasına rağmen ortalamaya yakın bir seviye gözlendi.

    evsahipliği iyi ama

    sosyal alanda ev sahipliğine yönelik sıralamada da türkiye değerlendirmeye konu olan iki kriterden birinde iyi, diğerinde kötü sonuç aldı. toplamda, bu alandaki verilerin yetersizliğinden dolayı türkiye “sıfır” çekerken, yüzde 74 ev sahipliği oranıyla oecd ortalamasının üstünde bulunduğu belirtildi. kişi başına oda sayısında 0,7 ile ortalamanın çok gerisinde kalan türkiye, yüzde 17 oranında “tuvaleti dışarda olan konutla” oecd’nin ortalaması olan yüzde 2,8’e büyük fark attı.

    iş piyasasında sondan beşinci

    türkiye, iş piyasasında sondan 5. sırada yer aldı. buna karşılık, çalışabilir nüfusun sadece yüzde 46’sının istihdam edilmesi nedeniyle bu alanda son sırada yer aldı. uzun süreli işsizlikte ise başarılı sayılabilecek bir performansla ortalamada bulunan türkiye, genel oranda ispanya, slovak cumhuriyeti, macaristan ve estonya’ ile son sıraları paylaştı.
    türkler oecd’nin birbirine en az güveneni, en az yardım edenlerinden biri
    toplumsal yardımlaşma, toplum katmanlarındaki ilişkinin değerlendirdiği “toplumsallaşma” başlığı altında da ilginç bir veri ortaya çıktı. türklerin yüzde 79’u, ihtiyaç duyduğu anda güvenebileceği bir kişi-kurum olduğuna inanıyor. ancak bu oecd içindeki en düşük oran. ayrıca, “bir önceki ay içinde birine yardım edenlerin” oranı da yüzde 36 ile oecd içinde en düşük seviyelerden biri olarak dikkati çekti.

    eğitim alanında da türkiye oecd 34 içinde en kötü performansı gösteren ülkeler arasında yer aldı. buna göre, eğitimlilik seviyesinin ölçütü olarak kabul edilen yetişkin nüfustaki lise ve üstü diplomalıların toplam nüfusa oranı, yüzde 30 ile sadece yüzde 28 seviyesinde olan portekiz’in üstünde yer aldı. pisa testi baz alınarak yapılan sıralamada da eğitim seviyesi şili ve meksika’nın üstünde yer aldı. pisa puan ortalamasının türkiye için ortalaması 464 olarak verilirken, oecd ortalaması 493 olarak verildi.

    endekste, türkiye’nin hava kirliliği oranında da yüksek çıktı. nüfusu 100 binin üzerindeki şehirlerde metreküp havadaki partikül miktarı ölçümüne göre türkiye 37 mikrogram ile en yüksek ülkelerden biri oldu. bu kategoride oecd ortalaması 22 mikrogram olurken, en iyi durumdaki ülke
    11 mikrogram ile isveç oldu.

    yönetişim, yönetime katılım alanında da türkiye seçimlere katılım oranı ile oecd içindeki en iyi ülkelerden biri olurken, halkın düzenlemelere katılım imkanı olarak değerlendirilen kanun-düzenlemelerin hızırlık aşamasındaki şeffaflık oranında ortalamanın altında ancak kabul edilebilir bir seviyede kaldı. ikinci alanda türkiye 5.5 endeks puanı aldı. bu alandaki en düşük puan 2, en yüksek puan ise 11,5 seviyesinde bulunuyor.

    sağlık alanında da iki kriterin ölçüldüğü oecd endeksinde, türkiye 73.6 yıl yaşam beklentisi ile en alt seviyede yer aldı. kişilerin sağlık durumlarına ilişkin “iyi ve çok iyi” beyanlarıyla hazırlanan veride ise türkiye oecd ortalamalarının altında ancak yakın yer aldı.

    oecd yaşam memnuniyeti ile tüik yaşam memnuniyeti verileri çok farklı

    tüik 2009 yaşam memnuniyeti araştırmasında bireylerin yüzde 54,3 (2010 61.2) kendisini mutlu olarak tanımlamıştı. yüzde 65,8 (2010 72.8) oranında da gelecekten umutlu olduğunu belirtmişti. ancak, oecd verileri çok farklı sonuçlar içeriyor. oecd araştırmasına göre, ise yaşam memnuniyetinde yüzde 28, gelecekten umutlu olmakta ise yüzde 43 olarak ölçüldü.
  • oecd'nin ülkelerde hayatın nasıl olduğunu karşılaştırdığı indeksi. tabii bu indekse göre her alanda sonunculuktan sonunculuğa koşan bir türkiye görüyoruz. beğenmediğimiz yunanistan pek çok alanda bizden iyi durumda. birde iktidarın ülkemizin çok iyi durumda olduğu söylemi ile çelişen bilgiler var hatta rakamlar türkiye'dekinden oldukça farklı.

    http://www.oecdbetterlifeindex.org/…ountries/turkey
  • (bkz: #34201726)
  • oecd’nin 11 ayrı kriter aracılığıyla 38 ülkede “iyi yaşam” seviyelerini ölçtüğü “daha iyi yaşam” endeksine göre

    gelir durumu:türkiye’nin diğer ülkeler arasında en kötü performans gösterdiği konu gelir durumu. türkiye’de ortalama kişi başı hane geliri oecd ortalamasının gerisinde kalıyor.

    istihdam: türkiye’deki istihdam oranı (%51) oecd ortalamasının (%67) altında kalırken, 1 yıl ve daha uzun süredir işsiz olanların oranı (%2,2) oecd ortalamasının (2%) biraz üstüne çıkıyor.

    barınma: burada türkiye’nin performansı, diğer kriterlere göre daha iyi. türkiye’de kişi başına 1 oda düşerken, evlerin %93,5’inde tuvalet gibi temel altyapı elemanları mevcut. ayrıca hane halkı gelirinin %20’si barınma harcamalarına ayrılmış durumda.

    çevre kalitesi: türkiye’nin en kötü performans gösterdiği alan. hava kalitesini düşüren partikül miktarı oecd ortalamasının hayli üstünde

    sivil katılım: bu alan ise en iyi performans gösterdiği alan.türkiye’deki yüksek seçim katılımı oranları (%85) göz önünde bulundurulduğunda bu performans şaşırtıcı değil. ancak vatandaşların karar alma süreçlerine katılımında türkiye’nin endeks değeri 2,1 ile oecd ortalamasının (2,4) altında kalıyor.

    eğitim: türkiye 25-64 yaş arası bireylerin %39’u ortaöğretim mezunu iken, bu konuda oecd ortalaması %74. ayrıca türkiye’deki öğrencilerin pısa performanslarına da oecd ortalamasının altında.

    sosyal destek mekanizmaları:türkiye’nin görece daha iyi performans gösterdiği söylenebilir. türkiye’de vatandaşların %86’sı zor durumda kaldığında güvenebileceği birileri olduğunu belirtiyor. bu oran oecd ortalamasının (%89) altında kalsa da dikkat çekici bir oran.

    sağlık: türkiye’de ortalama yaşam süresi 78 yıl ve bu süre oecd ortalamasının altında (80 yıl). kişisel değerlendirmelere göre ise türkiye’de yaşayanların %66’sı kendini sağlıklı buluyor; oecd ortalamasında bu oran %69 seviyesinde.
    yaşam memnuniyeti: ankete göre türkiye’de yaşamdan memnuniyet 5,5 seviyesinde; bu seviye 0 ila 10 arasında değişen skalanın neredeyse tam ortasında yer alıyor. ancak oecd’de ortalama yaşam memnuniyeti seviyesinin 6,5 olduğu düşünülürse, türkiye’nin bu alanda kötü performans sergilediği ortaya çıkıyor.

    güvenlik kriteri: hem söz konusu ülkelerde 100.000 kişi başına düşen cinayet sayısına hem de kişilerin gece tek başına yürürken kendilerini güvende hissedip hissetmedikleri ölçütleriyle değerlendirilmekte. türkiye’de cinayet oranı 1,7 ile oecd ortalamasının (3,6) altında. ancak gece kendini güvende hissedenlerin oranı (%61) oecd ortalamasına (%69) göre düşük.

    iş ve yaşam arasındaki denge: oecd üye ülkelerindeki her 8 kişiden 1’inin haftada 50 saat ve üzerinde çalıştığı görülüyor. türkiye’deki %34 oran, oecd ortalamasının (13%) çok üstünde olmakla kalmıyor, aynı zamanda endekste değerlendirilen ülkelerin içindeki en yüksek oran olarak da dikkat çekiyor. ayrıca türkiye’de çalışanların uyuma, yemek yeme dahil iş dışında kendilerine, ailelerine, hobilerine ve dinlenmeye ayırdıkları ortalama zaman günde 12,6 saat. türkiye bu alanda 12,7 saatle son sırada yer alıyor.

    kaynak: http://dogrulukpayi.com/…iyi-yasam-endeksi-puanlari
hesabın var mı? giriş yap