• 12 eylul doneminin hukukdisi davalarindan bir digeri.
    (bkz: baris dernegi)
  • saniklarinin "muayyen memleketlerin menfaatlerine aykiri davranmaktan" yargilandigi, 8 ila 30 yil hapislerinin istendigi dava. turkiye degil yani cikarlarina aykiri davrandiklari (kim acaba? whose dads?)istenilen organla gulmek serbesttir, sonrasinda nefret dolmak daha da serbesttir. 3 darbe sonrasi hala daha darbenin hayirlara vesile olmayacagini anlayamamak ise trajiktir zannimca.
  • ne gariptir ki günümüzde ergenekon diye başka bir şekilde zuhur etmiş ve 12 eylül 2010'a taa o günden damgasını vurmuştur. belki de bu davayı yeniden açmak gerek.

    ve ne gariptir ki ekşi sözlüke bile bu davaya ilişkin hiçbir bilgi bulunmamaktadır.
  • yurt ve dünyada barışın savunulması amacıyla yazarların, siyaset ve bilim adamlarının da katılımıyla istanbul'da 1977 yılında kurulan barış derneği, 12 eylül 1980'den sonra kapatıldı. kurucuları ve yöneticileri hakkında tck'nun 141 ve 142. maddeleri uyarınca dava açıldı. yönetici ve kurucuları şubat 1982'de tutuklandı. aynı yıl sonunda serbest kalan sanıklar, 1991 yılında beraat ettiler.
    tarihe türkiye barış derneği davası adıyla geçen dava, yüzyılımızın en ilginç davalarından biridir. 20. yüzyılın sonlarında, türkiye ve dünya kamuoyunun "barışın yargılanması" olarak tanımlayıp büyük bir ilgi ile izlediği bu dava, aynı zamanda barışçı düşüncenin ve barış hareketinin karşılaştığı, dünya üzerindeki sayılı yargılama örneklerinden birini oluşturmaktadır.
    türkiye barış derneği davası, özgür düşüncenin ve barışın çetin bir savunma platformunu oluşturmuş, ayrıca bir dava olarak taşıdığı özellikleriyle, daha şimdiden adalet tarihinde önemli bir yer kazanmıştır. türkiye barış derneği davası'na "tarihsel" olma niteliğini kazandıran özellik, bir hukuk davası olmanın sınırlarını aşarak, taşıdığı özün bütün insanlığı ve dünyamızın geleceğini ilgilendiren evrensel değerlerle sıkı sıkıya bağlı olmasından kaynaklanmaktadır.
    türkiye barış derneği ile ilgili soruşturma, istanbul sıkıyönetim komutanlığı'nın 27 ekim 1980 tarihli soruşturma emri ile başlar. soruşturma emrinde yalnızca, derneğin bir bülteninden dolayı bir soruşturma yapılması istenmiş, ancak daha sonra derneğin kuruluşundan itibaren bütün çalışmalarını kapsayacak biçimde genişletilmiştir. bütün yöneticilerin ifadeleri alınır ve soruşturma sürerken, istanbul sıkıyönetim savcılığı, 30 aralık 1980 ve 22 ekim 1981 tarihlerinde istanbul sıkıyönetim mahkemesine başvurarak iki kez tutuklama isteğinde bulunur. fakat mahkeme bu istekleri reddeder. sonunda sıkıyönetim savcılığı bir bilirkişi incelemesi yaptırarak yeniden tutuklama isteğinde bulunur. prof.dr. kayıhan içel, prof. dr. erol cihan ve asistan şükrü alpaslan tarafından düzenlenen bilirkişi raporunda, dernek amacının ötesinde faaliyetlerde bulunulduğundan söz edilmekteydi. bu kez istanbul 2 numaralı sıkıyönetim mahkemesi, 23 şubat 1982 tarihinde, barış derneği'nin 44 yöneticisi hakkında gıyaplarında tutuklama kararı verdi. böylece sanıklar soruşturmanın başlamasından 14 ay sonra tutuklandılar. mahmut dikerdem, enis coşkun, tektaş ağaoğlu, kemal anadol, orhan apaydın, erdal atabek, oya baydar, yavuz çizmeci, gültekin gazioğlu, aykut göker, reha isvan, mehmet karaca, medet serhat, nedim tarhan, nefise akyelik, şefik asan, yaşar arıkan, seyit aydoğmuş, hüseyin baş, cüneyt başbuğ, ataol behramoğlu, mehmet bulut, metin denizmen, ergun elgin, mustafa gazalci, zülal kılıç, cemal kıral, hasan fehmi mavi, metin özek, sedat özkol, ismail hakkı öztorun, ali sirmen, gencay saylan, uğur kökden, ali taygun, orhan taylan, haluk tosun, melih tümer, aybars ungan, tahsin usluoğlu, nurettin yılmaz, karabey kalkan, nadir akgün ve niyazi dalyancı gece yarısı evlerinden toplanarak önce istanbul emniyet müdürlüğüne, sonra da askeri cezaevine gönderildiler.
    bunların içinden mahmut dikerdem, reha isvan, orhan apaydın, erdal atabek, aykut göker, tahsin usluoğlu, haluk tosun, şefik asan, aybars ungan, ali taygun, uğur kökden, metin özek, niyazi dalyancı, ataol behramoğlu, ali sirmen, gencay saylan, ergun elgin, orhan taylan, hüseyin baş, nedim tarhan, mustafa gazalci, ismail hakkı öztorun, nurettin yılmaz, kemal anadol ve melih tümer tutklanarak cezaevi'ne kapatıldılar.
    17 mayıs 1982 tarihinde iddianame hazırlanarak türkiye barış derneği davası açıldı. derneğin sovyet sosyalist cumhuriyetleri birliği yanlısı olduğu, türkiye'deki meşru düzene ve bu düzeni sağlayan ittfaklara, nato'ya karşı olduğu, mevcut düzeni yıkarak yerine marksist bir düzen getirmeyi amaçladığı ileri sürülüyor ve sanıkların tck'nın 141 ve 142. maddelerine göre cezalandırılması isteniyordu.
    türkiye barış derneği davası'nda "savaş hali" hükümleri uygulanıyordu. 27 sanığın sorgusunun yapılması 6 ay sürmüştü. 1,5 yıl devam eden dava süresince avukatlar mahkemenin tutmunu bir çok kez protesto ettiler. iki kez "reddi hakim" isteğinde bulundular ancak mahkeme bu istekleri kabul etmedi. avukatlar iki kez de toplu olarak mahkemeyi terk ettiler. davanın ilk bölümü 14 kasım 1983 günü açıklanan mahkumiyet kararlarıyla bitti. istanbul 2 numaralı sıkıyönetim mahkemesi'nin kararını askeri yargıtay 3. dairesi oy çokluğuyla aldığı bir kararla ve "eksik inceleme" nedeniyle bozdu. bozma kararından sonra yargılamaya devam edildi ve eski kararda direnilmesine karar verildi. bu ikinci karar, askeri yargıtay daireler kurulu'nun kararıyla bozuldu. oy çokluğu alınan kararda bozma nedeni yine "eksik inceleme" olarak belirtiliyordu.
    bu arada barış derneği'ne ikinci bir dava daha açılmıştı. bu davanın sanıklarından halit çelenk, turgut kazan, turgut arınır, atilla coşkun, nezahat gündoğmuş, rasim öz, mustafa özkan ve ali şen ilk davada avukat idiler. böylece ilk davada savunma yapan bu avukatlar görevlerinden uzaklaştırılmış oldular. 18 mart 1986'da iki dava birleştirilerek tek dava haline getirildi.
    türkiye barış derneği davası sürerken dava sanıkları 1984 nobel barış ödülü için aday gösterildiler. yine dava sürerken, sanıklardan metin özek'in de üyesi olduğu "savaşa karşı hekimler" nobel barış ödülü'nü aldı. dava sanıklarından istanbul barosu eski başkanı orhan apaydın 1 mart 1986'da, chp milletvekili ismail hakkı öztorun 20 haziran 1986'da öldüler. ve dava üçüncü kez karar verilmek üzere devam etti.
    on yılı aşkın bir süre devam eden türkiye barış derneği davası 12 eylül 1980'de derneğin kapatılmasıyla ve 27 ekim 1980 tarihli soruşturma emri ile başlamış, şubat 1982'de kurucularının ve yöneticilerinin tutklanmasıyla devam etmiş ve askeri yargıtay'da bozulan üç kararın ardından 21 nisan 1991'de tüm sanıkların beraati ile sonuçlarak türk ve dünya adalet tarihinin en ilginç davalarından biri olarak tarihteki yerini almıştır.
  • dava sanıklarından reha isvan ve ali sirmen 20.12.1985 tarihi itibariyle hala tutuklu yargılanıyorlardı.
  • 30 kişi olan sanıklar arasında mahmut dikerdem, prof melih tümer, aziz nesin, sadun aren, rutkay aziz, julide gülizar, tarık akan, ertuğrul günay, turgut kazan gibi isimler de vardı.
  • davanın idam istemiyle yargılanan tek sanığı doğan görsev'dir. çünkü, dernek davasıyla birlikte tkp üyeliğinden de yargılanmıştır. görsev, 3 yılda 6 tutukevi gezmiş, sonrasında ise barış derneği mücadelesini kitaplaştırmıştır.
  • hakkında güzel bir belgesel için ;
    https://www.youtube.com/watch?v=99_97sda-f8
hesabın var mı? giriş yap