• saydığım bir büyüğümün hayatına şiar edindiği ve benim de edinmeye gayret ettiğim, "çuvaldızı kendine, iğneyi başkasına batırmak" yaklaşımının ve sadece kendi hatalarına odaklanma çabasının hoş bir ifadesidir.

    hayatın her türlü alanında muhatap olunan şahısların ve davranışların, imbiğinden* geçirilmesinde hayati önemin bulunduğu düsturdur aynı zamanda.

    sürekli kendi hataları ile meşgul olmak, zamanla kişiyi başkalarının hatalarını görmekten alıkoyar. kendi hatalarını düzeltmeye çalışan bu ruh yapıları, sapmalarını minimuma çekme ve ideal grafiği yakalama hususunda, iç dinamiklerinin parametrizasyonunu sağlam bir denklem içine koymaya çalışırken, başka bir eşitsizliğin çözümüne ayıracak vakit bulamazlar. kendi kusurları söz konusu olunca, bir savcı kesilen bu yaklaşım tarzı, en ufak ayrıntıya odaklanıp, kendi kusurlarının oluşmasına neden olan sebepleri teşhis ederler. gerek kendilerine gerekse başkalarına karşı ortaya koydukları tutumları, ince eleyip sık dokurlar. ceza vermek gerekirse, ceremesi neyse çekmeye de razı olurlar. bir nevi, kendi cezalarını kendileri verirler.

    fakat mesele, başkalarında gördükleri kusurlar olunca, hemen bir adalet dağıtıcı terazi hüviyetine bürünmektense, müşahade ettikleri şeylerin arka planında, vakıf olmadıkları gerçeklerin olabileceğini, olayları değerlendirirken, kendi görüş açılarından kaynaklanan görüntü bozuklarının ön plana çıkmış olabileceğini ve başkalarından sadır olan "kusur"ların bu bakış açısından kaynaklanmış olabileceğini düşünürler. önce sağlam bir kalibrasyona tabi tutarlar muhakemelerini. ve ön yargılarını bir kenara bırakıp, tamamen tarafsız ve tamamen insaf penceresinden bakmaya çalışırlar olaylara. bu bakımdan, başkaları ile aralarındaki ilişkilerde, tıpkı bir avukat gibi davranırlar.

    tam da bu noktada, ruh dünyaları ve beyin kıvrımları, gördükleri her insanı "debug" etmeye kodlanmış olan ve bu şekilde kendilerini hatadan münezzeh sayan karakter yapılarından 180 derece sapma gösterirler.
  • en güzeli hadiseye hakim olmaktır.
hesabın var mı? giriş yap