• (bkz: can egrisi)
  • her yıl yaklasık 1.5 - 2 milyon gencin 'allahından belasını bulsun, ömrümü çürüttü insafsız' dedigi, en yaygın kullanıldıgı alan için (bkz: öss)
  • 52 ortalamayla aa alıp, 99 ortalamayla ba almaya sebep olabilen süprizlerle dolu değerlendirme sistemi. öğrenci milletini birbirine düşüren, birbirlerinden not saklamaya teşvik eden de bir sistemdir ayrıca.
  • 6 ortalamayla dc ile ders geçirtip 92 ortalamayla dd ile dersten kalmanızı sağlayan, garip bir sistem. en yüksek ve en düşük notu alan kişiler haricinde, hocanın kimin geçip kimin kalacağını bilmesi veya bunu hesaplaması zordur. ancak her vize-final öncesi bir tehdit unsuru olarak, "arkadaşlar kopya vermeyin bds var siz zararlı çıkarsınız, yoksa bana ne !" şeklinde kendisinden bahsedilir. yerine göre iyi yerine göre ise çok kötü bir sistemdir.
  • orospu çocukluğunun akademik terminolojideki karşılığı.

    okul bitti a.k. hala ne s.kim şey olduğunu anlamadım. esas anlamadığım konu ise niçin her halükarda bunun bana giriyor olduğu. şimdi işin ilginç yanı bunun eğitimini de almış olmama rağmen* hala benim g.te giren şekliyle ilgili bi bağlantı kuramıyorum.
  • * öncelikle üniversitenizin bu sistemi yönetmeliğinde uyguluyor olması gerekir. uygulayıcıların bunun mevzuatta (yönerge, yönetmelik) nasıl uygulanacağını belirtmeleri gerekir. yoksa kafanıza göre bağıl nota göre geçebiliyorum diyemezsiniz veya istemeyen bir hocaya bunu uygulamanız gerekiyor diyemezsiniz.
    * bağıl değerlendirme sistemi sınavlar için (vize, final, proje vb.) ayrı ayrı uygulanmaz, bütün notlar sisteme girildiğinde o dersteki genel ortalamanız için uygulanır. sınavların ağırlıklarına göre bir genel ortalamanız elde edilir ki ders şubesinin/sınıfın gerçek ortalaması bundan elde edilir.
    * genellikle geçme sınır notu üzerine bağıl not oluşturulacağından geçme notunuz burada önemlidir. diyelim ki geçme notunuz (sorumlu, koşullu adına ne derseniz; en az) 50, o dersten sınıf ortalamanız ise 40. bu durumda her öğrencinin notuna 10 puan eklenir. sizin notunuz 45 ise 55 olarak harf değerlendirmesine tabi olur. ama!
    * yalnız sınıf başarı notu hesaplanırken belli bir puanın (15 puan diyelim) altındaki ortalama notlar hesabına katılmayabilir (bu üniversitelerin yönergesinde düzenlenir), ayrıca 10 puanın eklenmesi için de asgari bir notun alınması beklenir (20 ve üzeri gibi), yani sınıftaki herkesin notuna 10 puan eklenmez. diğer taraftan 100 tam notlar da hesaba katılmayabilir yine. bu dediğim notların sınırların hepsi, katılıp katılmayacağı yönergelerle düzenlenir.
    * final sınavına girmezseniz en iyi ihtimalle final sınavından 0 alırsınız, yukarıda dediğim gibi bir yönergeniz varsa ortalamaya dahil edilmezsiniz. yani ortalamayı düşüreceğim arkadaşlarım sayemde bağıldan geçecek gibi boş bir kafaya girmeyin. daha kötüsü, bazı üniversitelerin yaptığı gibi finalden kalma notunuz olur (harf notu) ki bu yüzden gelecek yıl derse devam isteyebilirler.
    * finale girmeyen kişi de bütünlemeye girebilir*. başarısız ve koşullu geçilen dersler için bütünlemeye girme hakkınız vardır. bütünleme sınavında bağıl sistem uygulanmaz. çünkü sınıftakilerin hepsi dahil olmadığından ortalamalar genellikle düşük olacağından geçen öğrencilere haksızlık yaratır*.
    * bağıl sistem o derste sınıfın en iyisini (isterse notu 50 - 60 olsun) kral koltuğuna oturtmaktır.

    not: buradaki eğer-şart koşulları ve not değerleri tamamen bir üniversitenin yönergesine göre düzenlenmiştir. yönergeler arasında ufak farklılıklar bulunabilir. ama hesaplama mantığı veya algoritması çok değişmez.
hesabın var mı? giriş yap