• her biri böbreğin üst kutbu üzerinde yer alan yaklaşık 5'er gr. ağırlığında iki küçük bezdir.. surrenal gland olarak da bilinir.. cortex ve medulladan oluşur.. cortex kısmından adrenalin hormonu, medullasından da kortizol salgılanır..
  • daha çok adrenal glands olarak bilinirler. hipotalamus ile irtibat halinde çalışan turuncu ve şirin bezelerdir. cortex bölümünde adrenalin ve noradrenalin; medullada ise kortizon ve aldosteron salgılanır.
  • bazen heyecanlandigimda titrediklerini hissettigim bezler.
  • biraz daha eski türkçe yazılmış kitaplarda "böbrek üstü guddesi" olarak geçen bezlerdir. bildiğim kadarıyla temel görevi, vücutta olan biteni düzenleyen hormonları üretmektir ki fevkalade önemlidir
  • (bkz: adrenalin)
  • eninde sonunda yer bezi olmaya mahkumdur.
  • böbreklerin üst kısmında yer alan kabuk ve beyin maddelerinden oluşan bezlerdir kendileri. kabuk kısmı embriyonal gelişimin 5 -ci, beyin maddeyse 6-7- ci haftalarında oluşmaya başlar. kabuk madde selomik epitelyumdan, beyin madde nöroblast hücrelerinden gelişirler. kabuk maddede testosterona yakın yapıya ve etkilere sahip androgensteroid hormon, mineralokortikoidler olan aldosteron, dezoksikortikosteron, qlükokortikoidlerden olan kortizon, hidrokortizon (kortizol), kortikosteron sentezlenir. beyin maddeyse kromoffin hücrelerden ve multipolar nörositlerden kurulmuştur. beyin kısmının hücreleri açık renkli olan epinefrositlere ve koyu renkli norepinefrositlere ayrılıyor. epinefrositlerde adrenalin, norepinefrositlerdeyse noradrenalin sentezlenir.
    daha bu bezler hakkında çok şeyler söylemek tabii ki mümkün ama kısa şekilde anlatmak için bunlar yeter sanırım. tabi bu histoloji açısından açıklaması.
  • benim de doğum yapmamdan 10 gün sonra garip ni şekilde tanıştığım ve ne kadar önemli olduklarını bana hatırlatan bezlerdir.

    bundan 10 gün önce bebeğim dünyaya geldi(şükür). ancak iki gün önce mide bulantısı, sırtımda deli bir batma hissi (her nefes alışımda bıçak saplaması), acile koşturmaca crp'nin yüksek çıkması ve iki adet serum. normal bi durumda bu serumlarla düşmesi gereken crp'nin ertesi gün 3'e katlaması... doktorlar yatış vermek istediler, sonunda tomogrofi çekilerek asıl sebebin böbrek üstü bezlerinde iltihap yahut kanama olduğu anlaşıldı. hamilelik sırasında hormon çorbası kıvamından lohusalıktak hormon çorbasına geçiş yapınca bezler biraz şaşırıyormuş. ben de hiçbi yerde böyle bi bilgi okumadım umarım kimsenin başına gelmez ve gelirse de enrty biraz olsum iç rahatlatır. bu arada bu durum cerrahi müdahale gerektiren bi şey değilmiş..
  • (bkz: adrenal bezler) her 2 böbreğin üstünde bulunurlar. böbrekler ile doğrudan bir ilişkileri yoktur. buradan cinsiyet hormonları(androjenler, östrojen, testesteron gibi), kortizol(strese karşı etkili), aldosteron(sıvı, potasyum, sodyum, kan basıncı dengesini sağlar) salgılanır.
    şöyle bir soru aklınıza gelebilir; mesela östrojen ve testesteron over ve testislerde salgılanır diye, evet ana salgı yerleri oralardır ama buradan da az miktarda salgılanırlar.
  • böbreküstü bezinin üst pol'ü abdominal aortanın ilk dalı olan a. phrenica inferior'dan çıkan a. suprarenalis sup. ile; ortası direkt abdominal aortadan çıkan a. suprarenalis media ile; alt kısmı ise yine aortanın bir dalı olan a. renalis'ten çıkan a. suprarenalis inf. ile beslenir.
hesabın var mı? giriş yap