• (bkz: ayyıldız) (bkz: türk bayrağı)
  • büyükdere caddesi üzerinde minibüslerin durduğu durak, ismini ay yıldız firmasının binasından almıştır
  • nerevar'la özdeşleşmiş bir sembol.
  • (bkz: #27378782)
  • taa 1793 yılından beri anadolu topraklarında yaşayan insanların bayrağında bulunan sembol.
  • esasında isminin 'ay-gezegen' olması gereken, hilal şeklindeki ay ile venüs gezegeninin belirli zamanlarda dünyadan görünen şekillerinden esinlenilmiş semboldür.
  • yıllar önce, develer tellal, pireler berber iken, güya yaşça küçüğüm olan (diyaloğun sonunda kim küçükmüş anlaşıldı) kuzenden sağlam bir ayar yediğim semboldür..

    bir gün kendisiyle karacaahmet mezarlığı'nda dolaşırken bir mezar taşı dikkatimizi çekti.. hilali ve yıldızının boyutları ile yerleşimi kusursuz, hilali yukarı doğru bakan bir ay yıldız işlenmişti medfun zatın taşına.. mezar taşında isimden başka hiçbir şey yazmıyordu, ay yıldız ise ismin üstüne konumlandırılmış.. her şeyiyle sade, net, süssüz tam bir oran harikasıydı taş.. taşın kendi boyutlarıyla üzerindeki yazıların ve ay-yıldız ın birbirlerine oranları resmin bütününde kusursuz denebilecek bir şekilde yerleştirilmişti..

    dedim ki:

    - "ne güzel değil mi..? ben de böyle bir mezar taşım olsun isterdim.. çok güzelmiş.."
    + "ben istemezdim." (bir an bile tereddüt etmeden ve taşa bakarak söyledi bunu)
    -"neden yav..?"
    +"o ay yıldız için, onu taşımaya layık olacağım bir şey yapmadım ben.. bunu hak ettiğimi sanmıyorum.."
    - "..."
  • şuan izmirden gökyüzün de görülen güzellik.
  • aslında bayrağın şekli taa 1.kosova savaşına dayanıyor.atv de görünce aklıma geldi.çanakkale savaşında belli olmamış.sizde gökyüzüne bakıp görebilirsiniz aslında.
    (bkz: 15 temmuz)
  • ay yıldız islam dininin sembolü değildir. avrupalıların ay yıldızı islam sembolü sanmasının en büyük sebebi osmanlı'dır. islam'da sembolizm yoktur, çünkü haramdır.
    türkler bir zamanlar islamın halifesi olduğu için kendi bayraklarını ve sancaklarını kullanmışlar bu yüzden gavurlar da bizim milli bayrağımızı islamın sembolü sanıyorlar.

    hilal "ilerlemeyi" beş köşeli yıldız ise geleceği ve aydınlığı sembolize eder. sekiz köşeli yıldız ise şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. beş köşeli yıldız aynı zamanda insanı sembolize etmektedir.

    ay yıldıza benzeyen ve gökte gün ile ayın kavuşumunu temsil eden bir motif, mö 1. binyılda, proto-türk olarak bilinen chouların (mö 1028-281) baş bayrağında görülüyordu.

    göktürk paraları içinde üzerinde ayyıldız motifi bulunan para olması, ayyıldız simgesinin islam öncesinde de türk toplulukları tarafından kullanıldığı görüşünü ispatlamıştır.

    hilal ve yıldız osmanlılar tarafından kullanılmadan önce islamla ilişkilendirilmemişti. bunu kanıtı ise haçlılar döneminde de rozetler ve bazı bizans imparatorlarının sikkeleri üzerinde bulunmasıdır.

    kökeni ne olursa olsun, bu semboller asya'nın çeşitli yerlerindeki türk devletlerinde kullanılmıştır. bundan dolayı hiçbir sebeple bu sembolün bizans'tan osmanlı'ya devredildiğini söyleyemeyiz.
hesabın var mı? giriş yap