• eğer akbil dolum gişelerindeki memuru etkileyebiliyorsanız veya belli yerlerde duran dolum hedelerine bir banknot bir iplik ve bir akbille giderseniz gayet mümkün olan bir olaydır.****
  • telefon kartını başarıyla coğaltmış yurdum lamerinin sıradaki hedefi..
  • takriben 1999 yilinda yapilmaya ba$lanmi$ olan; ancak belbim cali$anlari tarafindan sıkı 1 $ekilde takip edilerek onune gecilen ve akbil 24 lerin ise bozuk para ile cali$mamasindan* dolayi ancak sahte para ile gercekle$tirilebilecek olan olay.

    (bkz: uyan da baliga gidelim)
  • uzun bir süredir imkansızdır. sistemin güvenliği şu şekilde açıklanabilir:

    akbilin verilerinin tutulduğu alana şifresini kırarak erişebildiğinizi ve kontör miktarını değiştirebildiğinizi varsayalım. (ki bu pek kolay değildir)
    bir gün sonra sabah da keyifle otobüs, metro, ido, tramvay, v.b. her yerde akbilinizi bol bol harcadınız. oh ne ala !

    ikinci, üçüncü, beşinci gün de bedava gezmenin keyfine zevkine vardınız, uçuyorsunuz, bu öyle bir uçmak ki artık eşe dosta da akbil kırıp hediye etmişsiniz onlar da uçuyor !!

    derkeeen; bir salı sabahı (neden salı? pazar da olur) otobüse bindiniz, tık, o da ne, bi-bo-bi-ba-boooop gibi (veya benzeri hiç duyulmamış) bir ses ile tepki verdi cihaz..

    işte bu şu demek: yakalandınız !!

    peki nasıl?

    her akbilin dünya üzerinde tek olan bir seri numarası var. belbim, satışı yapılan tüm akbillerin seri numaralarını merkezi veritabanında tutuyor, sonrasında da günlük veya haftalık v.b. periyodlarla hangi dolum gişesinden hangi seri numaralı akbile ne kadar kontor dolumu yapıldığı bilgilerini veritabanında güncelliyor. bu güncelleme harcama gişelerindeki cihazlardan gelen bilgilerle de yapılıyor. yani aslında belbim hangi seri numaralı akbilin ne kadar yükleme ve ne kadar harcama yaptığını takip edebiliyor. aynı zamanda hangi akbilin en son yapılan dolum/harcama sonrası içinde bulunan kontor miktarını da veritabanında tutuyor. ve bunların eşitliğinin bozulduğu bir durum sezerse (toplam harcama + akbildeki son kontör miktarı > toplam yükleme), sistem sizin akbil seri numaranızı kara listeye atıyor. bu kara listeler de, senkronizasyon zamanlarında tüm cihazlara yükleniyor. (evet tüm otobüslerdeki cihazlarda da güncel ve sürekli büyüyen bir karaliste mevcut). bu cihazlar da kendisine karalisteye dahil bir akbil basıldığında otomatik algılama yapıp garip gurup sesler çıkarıyor..

    işte bu yüzdendir ki, kendibaşına gariban bir akbil olmaktan öte kapalı kutu olarak çalışan bu sistemi kandırmanın şu anda pek bir yolu yok gibi gözükmekte.
hesabın var mı? giriş yap