• pablo neruda´nin valparaiso´daki evi; sili´de ziyarete aik olan uc neruda evinden biri.

    tarih itiibariyla neruda´nin en gec aldigi ve yasadigi evi bu, daha dogrusu diger iki eve kiyasla.

    valparaiso´nin tepelerinden birinde, butun koya hakim bir noktada ev. binanin tamami kendisi ve matilda icin fazla buyuk oldugundan, bir arkadasiyla birlikte almis ve binanin alt kati bu arkadasi ve esi tarafindan kullanilmis. bugun neruda vakfina ait oldugu icin alt kat da dahil tum ev ziyarete acik.

    diger nerude evleri gibi, bu evde de denizcilikle ilgili ayrintilar dikkati cekiyor, ama diger iki eve gore cok daha az. tum odalar, valparaiso´nun rengarenk evlerini cagristirircasina rengarenk boyanmis. ancak evin geneli, diger iki neruda evinden cok daha az abartili, daha sade ve samimi hatta bir parca melankolik bir havasi var. bu demek degil ki evde digerevlerde goruldugu gibi tuhaf nesneler yok; paris´te bir atlikarincadan alinmis ufak bir at duruyor oturma odasinin ortasinda mesela, tavandan doldurulmus kirmizi bir kus sarkiyor, barda da cok sevimli minik bir doldurulmus penguen var. ama olacak o kadar.

    evin adi neden la sebastiana derseniz, neruda evin insaatindaki ustabasindan cok etkilenmis ve onun adini (veya soyadi, hangisiydi hatirlamiyorum) vermis eve; kendisinin sozcuklerle yaptigini sebastian´in insaat malzemeleriyle yaptigini ve adeta insaatin sairi oldugunu dusunerek.

    neruda ´la casa en el aire´ siirini de bu ev icin yazmis.

    diger neruda evleri icin (bkz: la chascona) (bkz: isla negra)
hesabın var mı? giriş yap