• baslik basimiza kalmis...

    hmmm neyse, o zaman bir tanim girelim bari once. sili'de, santiago'ya bir saat kadar uzalikta bir kiyi - tatil kasabasi burasi. temel atraksiyonlarindan beri naruda'nin buradaki evi. sli'de neruda'nin evleri disinda oyle cok cok enteresan bir sey de yok zaten gormeye degecek, dogaya merakli degilseniz ve buzullar, dag tepe tirmanma, kuzeydeki coller vs. disinda; ha tabi bir de paskalya adasi.

    haticeye degil neticeye gelirsek efeniiiim, neruda´nin isla negra´daki evi, sili´de ziyarete acik olan uc neruda evinden biri ve. bu evlerin en buyuk ve gosterisli olani hatta, ama ayni zamanda en abartili, ruhsuz ve sevimsiz olani. neruda´nin santiago ve valparaiso´daki evlerinde de gorulen koleksiyon meraki ve cesitli nesnelere takintisi bu evde cigirindan cikarak inanilmaz bir gosteris merakina donusmus, ´bakin bana, ne kadar enteresanim, bu kadar seyi nasil da biraraya topladim´ havasi vermis eve.

    bu evle birlikte neruda´nin sili´deki diger iki evini de gezince, insan neruda´nin zaman icinde kendi kendisinin bir karikaturu haline geldigi hissine kapiliyor. diger evlerde kisisel ayrintilar, renkli takintilar olarak gorulebilen, evlere bir yasanmislik hissi veren nesneler, isla negra´da gosteris meraklisi bir cocugun baaaak diye toplayip rastgele onunuze yigdigi nesneler haline gelmis. oyle ki, neruda´nin sirf koleksiyonlarini sergilemek uzere yaptigi ufak bir ek bina bile var evin yaninda.

    bununla birlikte, evde -cogu denizcilikle ilgili- oldukca ilginc ve ender bulunan seyler gormek mumkun. narval denen ve benim isla negra´da gorene kadar varligindan bile haberdar olmadigim tuhaf bir deniz canlisinin iki metre civarindaki devasa boynuzu bunlardan biri. boynuzun yakinlarinda resmi de vardi hayvancagizin neyse ki, boylelikle biraz fikir edinebildim. neredeyse hayal urunu bir hayvan bu, tek boynuzlu atin denizdeki karsiligi gibi diyelim. foka benzer ama kocaman ve hantal bir hayvan, alnindan beyaz, upuzun tek bir boynuz cikiyor. nesli tukenmis bir hayvan degilmis ama cok ender bulunuyormus, boyle bir boynuzu bugun satin almak da dogal hayati koruma onlemleri nedeniyle mumkun degil tabi. neruda hayati boyunca bu hayvanin boynuzuna sahip olmak istemis ama gerekli parayi ancak nobel odulunu aldiktan sonra biraraya getirebilmis. boynuz, kocaman, yuvarlak formlu bir cift deniz kabugunun arasindan cikip yukari dogru yukselecek bir sekilde -ve muhtemelen mustehcen cagrisimlar yapmasi dusunulerek- yerlestirilmis.

    ek bilgi olarak: 1) neruda bu evin bahcesinde gomulu. 2) evin bar kisminin tavanindaki ahsap desteklere kazinmis sair isimlerinin arasinda nazim hikmet de var.

    diger neruda evleri icin (bkz: la chascona) (bkz: la sebastiana)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap