• pablo neruda´nin santiago de chile´de, bella vista mahallesindeki evinin adi. sili´de ziyaret edebileceginiz 3 nerude evinden biri. la chascona karisik sacli anlamina galiyormus, ucuncu esi matilda´nin gur ve her zaman karisik saclarina ithafen.

    evi matilda ile birlikte insa etmisler. pencerelerin parmakliklarindan sominenin metal isine adar her yerde birbirine gecmis p ve m harfleri goruluyor. neruda o zaman evli oldugu icin onceleri matilda tek basina yasarken, iliskileri ortaya cikip karisi terk edince neruda da buraya tasinmis.

    cok renkli bir dunya ve hayal gucunun izlerinin her yerde goruldugu, gezmesi cok keyifli bir ev bu. evi gezdiren rehberin ifadesiyle "cocuk ruhlu bir adam olan ve oyuncaklara bayilan" neruda´nin bu ozellikleri gercekten evin her yerinde hissediliyor. okyanusu cok seven ancak denizden korktugu icin hicbir zaman denizcilikle ilgilenemeyen nerudanin evi bir gemi hissi verecek sekilde insa ettirmis olmasi bunun belki en iyi ornegi. ozellikle giristeki yemek odasi buyukce bir teknenin icinde oldugunuz hissini veriyor, hareket halindeki bir tekne izlenimi versin diye zemin bir tarafa dogru meyilli ve dahasi, odanin tam onunden gececek seklide bir su kanali acilmis neruda´nin evde yasadigi yillarda. kanal epey bir zaman kanal burada kalmis hatta, ancak su pislik yarattigi icin sonradan kanal iptal edilmis, suyun yonu aksi tarafa degistirilmis.

    diger neruda evleri icin (bkz: isla negra) (bkz: la sebastiana)
hesabın var mı? giriş yap