1 entry daha
  • televizyon eleştirmenleri tarafından 90lardan bu yana kullanılagelen bir metafordur.
    deyim, happy days'in hollywood adlı bölümünde fonzie'nin, içinde köpekbalığı* bulunan bir su tankının üzerinden su kayağı yaparak atlayışına* bir ithaftır ve jon hein tarafindan web sitesi http://www.jumptheshark.com/'da, bir televizyon şovunun ya da serilerden oluşan benzer bir medya yapımının başarısının zirve noktasına* ulaşıp, kalitesinin düşmeye başladığı anı* tasvir etmek amacı ile kullanılmaya başlandığında popüler olmaya başlamıştır*:

    "it's a moment. a defining moment when you know that your favorite television program has reached its peak. that instant that you know from now on... it's a downhill. some call it the climax. we call it jumping the shark."

    hein'in sitesi http://www.jumptheshark.com/'da anlatılana göre, deyim ilk kez 1985'de hein'in oda arkadaşı sean j. connolly tarafından icat edilmiştir ve yazılı olarak ilk kez jeff abramowitz'in, 29 mayıs 1998 tarihli jerusalem post gazetesinde yayınlanan "it's all downhill" başlıklı makalesinde kullanılmıştır:

    "there is a flip side to this, of course, at least in television, namely a moment when you realize that the series is going downhill, the standard has been lost and convention has taken over. it's called to jump the shark"
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap