8 entry daha
  • veri tabanı işlemlerinde, bir yığın güncelleme (transactional) işleminin, işlemsel bütünlüğünü tesis eder. mantığı ise "ya hep ya hiç"tir. bir işlem bütünlüğünü (örneğin bankacılık uygulamalarında havale işlemi) teşkil eden alt işlemlerin (paranın gönderen hesaptan düşülmesi, çeşitli muhsabelerin oluşturulması, alıcı hesaba girilmesi) tamamının başarılı bir şekilde ("hatasız") tamamlanması gerekir ki, işlem bütünlüğü de başarılı ("hatasız") kabul edilsin.
    iç süreçlerde bir hata oluştuğu an işlem bütünlüğü geri sarılır (rolling back) ve hiç bir şey yapılmamış gibi her şey ilk haline gelir.
    eğer bir hata oluşmadan tüm süreçler tamamlanırsa işlem bütünlüğünün onayı (committing) tetiklenir ve işlem(ler) başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.
    transaction (hatta âmiyane tâbirle dranzekşın) işlem bütünlüğünün sağlanması ve zorlanması gereken kritik vasıflı süreçlerde kullanılması elzem bir yapıdır.

    günümüzde modern veritabanı sunucuları "transaction" desteği vermektedirler. ancak ms access ve mysql gibi veritabanı uygulamalarında bu destek bulunmamaktadır. veritabanı destek vermiyorsa, bu desteği yazılım geliştirme ortamından almak gerekir. nitekim asp, asp.net, ado.net, com plus "application" tarafında transaction kullanmanıza imkan veriyor. com plus'un distributed transaction yapabildiği de elde olan veriler arasındadır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap