195 entry daha
  • --- spoiler ---

    salondan ilk çıktığımda abartıldığını düşünmeme rağmen, üzerinden bir saat falan geçince oturdu film. jetonum biraz geç düştü. din muhabbeti falan yerine oturdu ve artık yazabilirim.

    öncelikle film görsel olarak muhteşemdi. o gemi batma sahnesinde nefes almayı unutmuş olabilirim. richard parker filikanın içinden fırladığında yerimden sıçradım. deniz analarının renkleri büyüleyiciydi.

    kurguya gelince, inanç olayı filmde çok önemli bir yere sahip.

    şimdi elimizde iki hikaye var.

    birincisi izlediğimiz hikaye. pi'ın kaplanla beraber yaşadığı maceralar, büyülü ada ve orada yaşadığı mucize. tanrının pi'ın sesini duyması ve onu kurtarması.

    ikincisi ise japonlara anlattığı, güya yalan olan hikaye. insanların birbirini yediği, öldürdüğü. kötülüğün ve pisliğin doruklarında yaşandığı hikaye. aynı pi'ın babasının inançsız olmasına sebep olan olaydaki gibi, tanrının tüm bunlar olurken kullarının sesini duymaması.

    yazarı tanrıya inandırma iddiasıyla ortaya çıkan, ama yetişkin pi'ın "ben hikayemi anlatayım, sen istediğine inan" diyerek başladığı hikaye çok harika bir yere bağlanıyor. filmin sonunda yazar karakteri de biziz. hikaye artık bizim hikayemiz yani pi'ın dediği gibi. pi "hangisine inanıyorsun?" diye sorduğu zaman karar seyirciye bırakılıyor.

    eğer tanrıya inanıyorsanız, pi'ın analttığı birinci hikayeye, yani richard parkerla beraber hayatta kalma mücadelesi vermesi, tanrının onları kurtarması şeklinde gelişen hikayeye inanıyorsunuz.

    eğer tanrıya inanmıyorsanız ise aşçı'nın, budistin, pi'ın ve annesinin başından geçen korkunç olayları anlatan ve pi'ın en sonunda tek başına kalıp bir kişilik bölünmesi olarak richard parker'ı yarattığı senaryoya inanıyorsunuz. dikkat edilirse zaten richard parker, pi sırtlanı öldürene kadar ortada görünmüyor. yani kaplan aslında sadece pi'ın zihninin bir parçası, dönüşmekten korktuğu (et yiyen, sırtlanı -yani aşçıyı- öldüren) adam. o haline karşı duyduğu korkuyla hayata tutunuyor ve kurtulduğu zaman o "kaplan" kendisini terk ediyor.

    yani aslında olay bu. hikaye anlatıldı. neye inandığımız ise bize kalmış.

    --- spoiler ---
517 entry daha
hesabın var mı? giriş yap