37 entry daha
  • bilimsel sitelerde, bloglarda biliminsanlarinca yerden yere vurulan bir arastirmanin da "aha kanitlandi, aha kanser yapiyormus" diye lanse edilmesi ancak turkiye'de olurdu. (haksizlik etmeyeyim, hipster dolu paris'te de billboard'lara reklamlar dosenmis bile. ama zaten biliyoruz ki fransizlar dallama.)

    bak 4 tane link veriyorum, sonra usenirsen diye ozet de gececegim ama buyur: bir, iki, uc, dort.

    simdi, ozetle:

    - makalede butun datayi basmamislar cunku "alakali degilmis". her bilimsel makale butun dataset'i acik tutmak zorundadir.
    - her grup icin 20 sican kullanilmis, iki farkli cinsiyet oldugu icin de 10'ar diyelim. bu tur bir calisma icin 10 sican cok az bir sayi, hadi onu gectim, boyle bir durumda statistical power'a bakilmasi lazim ki onu da gormek mumkun degil. (ironik olarak, bu makaleyi basan abimiz gecmiste bir monsanto calismasini ayni sebepten elestirmis de.)
    - grafikler aldatici. ne error bar var, ne guven araligi, (confidence interval). ozellikle degilse bile buyuk bir naiflik (?) gosterilerek boyle sacma bir grafik sistemi kullanilmis. sonuclar ne kadar significant, ne kadar degil bilmiyoruz. (diger bir deyisle, istatistiksel onemleri reddedilebilir mi, reddedilemez mi, belli degil)
    - gdo ile beslenmis sicanlar, karma ile beslenmis ve bocek oldurucu beslenmis sicanlarin datasi arasinda net fark yok. yok yani. elde edilen sonuclar istatistiksel oneme haiz olsa dahi bu makaleden gdo'larin kanser yaptigi sonucu illaki cikamaz.
    - kullanilan sicanlar zaten genetik olarak kansere yakalanan sicanlar, normalde %70'i falan kanser oluyor. gecmiste bu konuda yapilmis ve ayni orani vermis calismalar var. bu makalede de daha once dedigimiz gibi beslenme datalari yok.
    - kontrol grubundaki sicanlar sadece %33 oraninda misir iceren diyet ile beslenmisler. mademki burada calisilan sey beslenme, kontrol grubu bu kadar kisitli birakilmamaliydi.

    simdi su maddelerin biri bile bir bilimsel makaleye guveni sarsar, abilerimiz ablalarimiz masallah nazar degmesin cherry picking tabir edilen bir sekilde takilmislar, toplamislar kirazlari, basmislar makaleyi.

    simdi sen, ey sevgili politik motivasyonla her bilimsel habere inanacak kardesim. dur, dusun, silkin, kendine gel.

    opt kib bye.
93 entry daha
hesabın var mı? giriş yap