995 entry daha
  • toprağı bol olsun, steve jobs bu aletin böyle çıktığını görseydi, meşe odunuyla kovalardı apple'daki sorumluları..

    iphone'un (ve ziyadesiyle ios'un) şimdiye kadar tek bir mottosu oldu. bu bir telefondan fazlasıdır, bu gidip mağazadan alıp gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir cihazdır, bu işletim sistemi, uygulamaları ancak bizim uygun gördüklerimiz kadar iyi olması gereken bir telefondur, bu en salak sarışının bile eline aldığında kullanabileceği kadar basit bir telefondur, bu bir fenomendir, bu bir aksesuardır.

    ben bu telefonu her aldığımda (3g, 4..) biliyordum ki, elime geçen telefon, kalite ve performans bakımından piyasadaki en iyi telefondur. biliyorum ki, 3 kuruş fazla para veriyorum, bu telefonun statüsü için değil, bir aksesuar olarak da beğendiğim için, bütünüyle kalitesi (malzeme vs) için..

    jobs sonrası korkum buydu işte.. steve jobs bu telefonu her zaman piyasaya en mükemmel haliyle sokturdu. öyle ki, iphone 4 ilk çıktığında buluna buluna "çekmiyor, anten sıçmış" dedikodusundan başka bir "deficiency" bulunamadı. dedikodu diyorum, çünkü ikinci parti iphone 4 sahibi birisi olarak 2 yıldır en ufak bir çekme problemi yaşamadım. herkesin konuşabildiği yerde ben de konuştum, herkesin telefonunun çekmediği yerde benimki de çekmedi. o kadar. (bir çok yerde diğer telefonum blackberry'ye göre 3g bağlantı sağlama konusunda daha iyi olduğunu da söyleyebilirim)

    korktuğum şey başıma geldi, apple bu sefer "odun koysak bu keriz millet alır" mottosuyla iphone 5'i ve ios6'yı piyasaya sürdü. insanlar da evet tüketici toplumunun getirmiş olduğu bir gazla iphone'a hücum ettiler, bazı aklı evveller ahkam kesti "ne oldu, bakın işte 2 milyon ön sipariş gerçekleşti, iphone hala bir nomero".. babayı bir nomero! insanlar iphone 5'e, iphone 5 çok iyi olduğu için değil, bundan önceki iphone'lar çok iyi olduğu için hücum ettiler.

    insanlar tüketiciler, umarsızca para harcayabilirler ama keriz değiller. iphone 5 ve ios 6'yla ilgili şikayetler havalarda uçuşmaa başladı. bunlardan bir tanesi ios 6 ile ilgili. bundan önceki ios'ların hemen hemen hiç biri eski modeller için bu denli önemsiz olmadı. iphone 4'üme yüklediğim ios6'nın getirdiği hemen hemen hiç bir yenilik olmadığı gibi, götürdüğü de çok şey var. (youtube, maps)..

    tabii asıl problem bu götürdüklerinin ios6'yla gelen iphone5'lerde de olmaması. google biraz da kendi kalesine gol atmamak için berbat bir youtube uygulaması sürmüş app olarak. sözüm ona tomtom işbirliğiyle yapılan gubudik maps uygulaması, değil google maps'in yandex'in bile tırnağı olamaz. ilk çıkan iphone'un alameti farikalarından olan maps uygulamasının bu denli geri gidişine nasıl seyirci kaldı apple akıl alacak gibi değil. nasıl bu kadar hazırlıksız bir programı dalga geçer gibi sürebilir?

    şimdi bir de çizilme problemi çıktı. iphone'un, özellikle 4 ile yakaladığı bir elegantlık, rijitlik, sağlamlık imajı vardı; 2 yıldır ayı gibi kullandığım iphone4'üm, ki içi kumla dolu plaj çantasına atıp taşımak, stadda elli kere yere düşürmek, bir kere tuvalette mermer zemine ekranüstü çakılmak gibi fantastik işkencelerime maruz kalmış olsa da, bir kaç çizik harici hayatına devam ediyor. iphone 5'ler ise muhtemelen berbat bir malzeme kalitesi sebebiyle (tasarımdaki değişikliklerin ve o malzemelerin görüntü iğrençliğine hiç girmiyorum) daha kutusunda default olarak çizik gelmeye başlamış durumda.

    nasıl olabilir? apple alan adamın fazla para vermesi fanboy'luktan değil, ey ahali.. apple adam alan fazla para veriyor çünkü diyor ki, bu telefon kalitelidir, kasası, yazılımı, programı bilmem nesi kalitelidir. e sen şimdi iphone'un o kalite imajının içine sıçtın a apple!..

    hafifmiş, çok hızlıymış.. derdi değil bunlar iphone kullanıcısının. o öncelikle alınca "bu ne amk?" demek istemediği bir telefon istiyor. içine sorgusuz sualsiz sinsin istiyor.

    sen şimdi bu imajı tarumar ettin apple. bak bakalım, bu yanlışların üstünden kısa sürede gelemezsen, sana öldürücü darbeyi vurmak için hazırda bekleyen android ve samsung tarafı neler yapacak. bak bakalım, iphone'dan galaxy'ye nasıl bir geçiş olacak..

    insanların tüketim alışkanlıklarını bilmekle, keriz yerine koyma arasında çok ince bir çizgi var. steve jobs'un yaptığı ilkini gayet iyi bilmesiydi başka birşey değil..
1410 entry daha
hesabın var mı? giriş yap