5 entry daha
  • turkiyenin ilk bilimkurgu dergisi olan antares ekim 1971den subat 1978e kadar yayinlanmistir. tipik bir fanzin karakterinde yayinlanan ilk dort sayi turkce ve ingilizce olmak uzere iki dilde* hazirlanmisti. 1974ten sonra teksirden tipo baskiya donen dergi birinci sayidan baslamisti. dergi temelde sezar erkin ergin ve cevresine odtuden toplanmis bircok fanatik yandasinin cep harcliklariyla yasamda kalmaktaydi. bu arada grup, zuhtu bayarin finansal destegini geri cevirmistir ancak bayar buyuk miktarda nushalar satin alarak dolayli bir yardimda bulunmustur. bu donemde selma mine, giovanni scognamillo, zuhtu bayar gibi isimler dergiye yazilar yazmis, harry harrison, clark darlton gibi uluslararasi unde bk yazarlarinin mektuplari yayinlanmistir. dergi mali sikintilardan dolayi boyutlarini kucultmek zorunda kaldigi ucuncu doneminde* daha cok kisa oykulerle sinema ve tvde bk konulari uzerine egilmistir. kapaklarin tumu de trtde gosterilen bk filmlerinden yapilan secmelere ayrilmistir.
    antares son sayisi olan subat 78 nushasinda tekrar eski buyuk boyutuyla basilmistir. ancak bir tur kapanis kresendosunu andiran bu sayida bazi degisiklikler vardir. herseyden once antaresin logosu ayni kalmakla beraber kirmizi murekkeple basilmistir. art noveau stiliyle yazili logonun altindaki bilimkurgu science fiction ibaresi yalnizca bilimkurgu olarak belirtilmistir. kapakta ise resim yerine ici bos ve iri harflerle dizilmis su adlara rastlanir: h g wells, robert a heinlein, russell storm, arthur c clarke ve isaac asimov. son sayida yayinlanan alti oykunun besini sezar erkin ergin, sonuncu oykuyu ise huseyin icen dilimize aktarmistir. kirmizi logolu antares bir tur ceviri ozel sayisi olarak yayin hayatina veda etmistir.
    sezar erkin ergin, antares ve science fiction fan club cevresinde toplananlar ankaradaki etkinliklerini dergi kapanmis olmasina ragmen surdurmeyi devam ettirdiler. ergin, daha sonra bu etkinlikleri ve bk dunyasindan sectigi haberleri 1979 sonuna kadar yayinlayacagi antares haber bulteni ile turkiyenin dort bir kosesindeki meraklilara duyuracaktir.
85 entry daha
hesabın var mı? giriş yap