32 entry daha
  • kuvvetle muhtemel üniversite okumayı sadece evden uzaklaşmak ve özgür yaşamak olarak görenler için elbette berbat bir şehirdir gümüşhane. şehir, açık ara ülkenin en berbat trafiğine sahiptir. hava kirliliği şehrin vadi içinde konuşlanmış olmasından dolayı özellikle kış aylarında üst düzeydedir. şehirde sinema yoktur, bir kaç kez denense de sinema işletmek karlı olmadığı için pek üzerinde durulmamıştır. şehirde eşinizle ya da kız arkadaşınızla oturmak için çok az, hatta neredeyse 1 elin parmaklarından az sayıda eli yüzü düzgün mekan vardır. şehir her açıdan pahalıdır. giyim- gıda- emlak- yiyecek-içecek aklınıza ne gelirse...ben en azından et'in ucuz olacağını ümit etmiştim ancak şehirde hayvancılık bittiğinden et fiyatları da türkiye ortalamasının üzerindedir. gümüşhane için kısaca türkiye'nin en geri kalmış 4-5 ilinden biridir demek yeterli olacaktır sanırım.
    bunlarla beraber gümüşhane'nin neden il olduğunu anlamayanlar ciddi bir cehalet yaşıyor. gümüşhane bin yıllardır çok önemli bir geçiş noktası üzerinde durmaktadır. öyle ki tarihin akışını değiştirdiği iddia edilen onbinlerin yürüyüşü 'nün en dramatik sahnesi (denizi görme anı) gümüşhane'de gerçekleşmiştir. sırf bu olay için bile hatırı sayılır sayıda turist şehri ziyaret etmiştir. gümüşhane, zengin altın ve gümüş madenleriyle halen ülkenin önemli bir ilidir. koza altın işletmesinin en verimli 2. madeni bu ilde bulunmaktadır ve yine gümüşhane'de bu yıl 2 altın madeni daha faaliyete başlamıştır.

    şehri sadece içinde bulunduğu vadiden ibaret görenler elbette şehirde bulunan 350'nin üzerindeki tescilli tarihi eserden habersizdir. roma imparatorluğu'nun doğu sınır karakolu satala antik kenti kelkit'tedir. bu yerleşkede toprak üstünde çok fazla bir şey görünmese de toprağın altında olanları tahmin etmek için bir kaç sayfa tarih okumak yeterlidir. şehrin özellikle kuzey kısmındaki bütün köyleri görülmeye değerdir. hayatımda gördüğüm en güzel 2 doğal yerleşim alanı çit deresinin sonunda bulunan artabel vadisi ve trabzon gümüşhane sınırında bulunan santa harabeleri'de mutlaka görülmelidir...
    şehire 5 km mesafedeki süleymaniye mahallesinde 7 kilise-1 manastır- 2 rum okulu- 2 cami ve bir çok tarihi ev bulunmaktadır. bu tarihi eserlerin çoğu harabe halinde olsa da ab ve kalkınma ajansı hibeleriyle özellikle süleymaniye mahallesinde turizme dönük faaliyetler artmaktadır. bence de şehrin kurtuluşu o mahallenin korunması ve geliştirilmesine pararleldir...

    insanı kaba görünür, gerçekten de öyledir ama merttir. muhafazakarlıklarından dolayı üniversite öğrencileri için gerçekten zulüm bir şehirdir, bu inkar edilemez ama bu algının da benim kaldığım yıllar içinde gitgide değiştiğini de söyleyebilirim. gümüşhane şehir merkezine bakarak yorumlanırsa kesinlikle yaşanması çok zor bir yerdir ancak insanının sıcaklığı ve misapirverliği, doğasının inanılmaz güzelliği benim oradan ayrılırken gözyaşı dökmeme sebep olmuştur.
147 entry daha
hesabın var mı? giriş yap