366 entry daha
  • hakkinda yazmayali uzun zaman olan kisi.

    bu surec icinde cok sey ogrendim, tecrube ettim. turkiye akademisine, hatta genel olarak akademiye bakisim cok degisti, cok insanla tanistim vs...

    yalniz dikkatimi ceken tek bir sey oldu, o da su: olay buyudukten sonra olur da birilerine cevap hakki duser, duzeltilmesi gereken yerler olur vs. diyerek mail adresimi vermistim bu baslikta. nitekim ise yaradi da. onlarca mail geldi. ama hepsi ogrencilerden, yahut yurtdisinda doktora veya post-doc yapmakta olan, benimle ayni hassasiyetleri paylasan insanlardi. bilmiyorum onemli mi ama, o kadar mesaj icinde turkiye'deki hocalardan bir kisi haricinde tek bir mesaj gelmedi (geldiyse de akademik unvan belirtilmemisti) bu bahsettigim gelen tek bir mail de "aferin iyi yaptin, sakin sucluluk duyma, icin rahat olsun, makaleler apacik intihal" gibi iyi bir destek mesajiydi. isin asil ilginc tarafi, kim oldugumu bilmeden, sadece sozlukte yazdiklarimi okuyarak bana o mesaji atan kisi, turkiye'deyken lisans ogrenicisyken akademik danismanim, kendi eski hocam idi. bu da tesaduf degil kesinlikle. zira gerek bu baslikta, gerek baska basliklarda akademi icin hep "ogrenci hocasindan ne goruyorsa o oluyor, onu dogru saniyor" yaziyordum. ki biz hocadan oyle gormustuk. o yuzden kendi hocamdan destek maili gelmesi de sasirtmadi. tabi sonra kim oldugumu soyleyince o da sasirmadi hic. bu arada bekledigimin aksine, tek bir kufur, hakaret, tehdit filan da almadim. bu daha ilginc geldi bana. zira, herkes kimin ne oldugunu biliyor her halde.

    bunun disinda da bu olay yuzunden, kendim de dahil yurt disinda doktora yapan bir cok kisi, belki biraz karamsar olsa da "turkiye'ye ya hic donmemeye calisirim, ya cok iyi bir yere donmeye calisirim, ya da donersem arastirma yapmam" dusuncesine girdi. bu adamlara bir sey olmadigi surece yeni nesildeki bu dusunce pek degismeyebilir. ha diyebilirsiniz ki, "yeni nesil sizsiniz, sizin degistirmeniz lazim". ben de derim ki, "yavas degistirelim de sacimiz basimiz dagilmasin". bu sistemin icinde olmayip da, kendi istegi ile buyuk bir idealizm ile bir seyler degistirmek icin bunun icine girmek isteyecek kimse gormedim daha. ki hatta girmek istesen bile garantin yok. bir ornek hakkinda detaylari surada yazmistim: (bkz: arastirma gorevlisi/@felixis). ki zaten burasi intihalden sabikali insanlarin osym baskani, bakan*, rektor, rektor yardimcisi (bkz: ihsan yilmaz/@felixis) oldugu bir ulke. kimi, nereye sikayet edeceksin? fizikte bilimsel asirma skandali ile dunya capinda bir skandala imza atanlarin*** hala devletten maas almaya devam ettigi bir memleket burasi. saka gibi... evreniz'in bu basliktaki bir mesajinda vardi; "halimizi bilse kopekler aglar" diyordu... o derece... (bkz: #26863084)

    isin ozeti bu saatten sonra uzerine gidilmesi gereken kisi/sey kendisi degildir artik. aylar oldu, tek bir ses cikarmayan yök, universite, bolum, olayi ustu kapali kabul edip bir sey yapmayan yayincilar... ki, bu baslikta da soylenmisti, sonra ben de teyit ettim, adamin bu anormal makale sayisi zaten insanlarin dikkatini cekmis onceden, durum zaten biliniyormus. ona ragmen hic bir sey olmamasi. sonra, ahmet yildirim'in milletvekilerine ulastiktan sonra ege'ye ankaradan gelen telefonlar (bunu da ahmet yildirim'in eski tweetlerinden hatirliyorum)... bunlar cok daha fazla sey anlatiyor aslinda. en sonunda bu olaydan cikardigim ders, isini iyi yapacaksin, boyle ucuz numaralara girmeyeceksin ve girenlerle de kesinlikle muhattap olmayacaksin. zaten sen iyi oldugun surece, yolunun bu tip insanlarla kesisme ihtimali de azalir. onlari ayri bir sinif gorup kendi isini iyi yapmaya calisacaksin. boyle bir memlekette "durup duzelteyim, aman cok idealistim" filan dersen kafayi yersin her halde.
133 entry daha
hesabın var mı? giriş yap