17 entry daha
  • zwickau terör hücresiyle bağlantıları giderek güçlenen neo nazi partisi.

    almanya federal emniyet müdür jörg ziercke, terör grubuna npd tarafından silah ve cephane sağlandığı yönünde yeni delillerin ortaya çıkmakta olduğundan bahsetmesini müteakip, almaya siyasetinin gündeme, npd'nin yasaklanması davasının açılması oturdu.

    ancak hükümeti oluşturan koalisyonun muhafazakar hristiyan demokratlrı, kapatma davasının açılması olasılığını yalanlamamakla beraber, biraz ağırdan almaktalar. cdu üyesi wolfgang bosbach da "bu dava açılacaktır, devlet bundan kaçamaz" diyerek konuya net bir yorum getirdi. yine de bu varsayımın gerçekleşmesine yönelik soru işaretleri var. 2003 yılında üç anayasal organ tarafından açılan yasakalama davasından npd beraat etmişti. dolayısıyla bu kez aynı akibetin yaşanmaması için, çok daha açık delillere ihtiyaç var.

    npd programında anayasada bugün belirtilen düzenle bağdaşmayan bir cumhuriyet hedefi bulunuyor. npd, bu konunun savcılar tarafından gündeme getirileceğini bildiğinden, kurultay sonrası "ciddi radikallik" sloganı altında yeni bir çizgi kurgulamakta. bu sloganın açılımı, azınlık ve yabancılara karşı olan siyasi tavrın daha sevimli sunulması gerekliliği. siyasi davanın mücadele zeminini daha sağlam kurmak adına artık demeç ve söylemlerde daha dikkatli olacakları kesin.

    ancak yasaklama ve partinin kapatılması durumunda, bu ideolojiyi taşıyan insanların daha radikalleşmesinden endişe ediliyor. ayrıca parti üye ve sempatizanlarının yer altına inmesine de zemin oluşturulması söz konusu. ancak yasaklama, neo nazilerin rahatça örgütlenmelerini, para kaynaklarını ve yerel yönetimlere sızmalarını engelleyecek.

    kısa vadede örgütlenmenin, radikal sağcı derneklere kayacağı ön görülmekle birlikte, bunların faaliyetlerinin kısıtlanması ya da yasaklanması, bir partinin kapatılmasına göre çok daha kolay bir iş. bununla beraber, daha az radikal bir söyleme sahip yeni bir parti kurulması ve örgütlenmenin o çatı altında devam etmesi durumunda ne yapılaca, işte bu soruya henüz yanıt bulunamadı.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap