30 entry daha
  • üzerine siyanür sürdüğü elmayı yiyerek intihar eden matematikçi.

    naziler bütün gizli mesajlaşmalarını enigma denilen bir alet aracılığıyla gizlice yürüttüler ve bu gizlilik birçok alanda onlara başarı sağladı. 1920’lerden itibaren ticari amaçlarla da kullanılan enigma makinesini çözebilmek için birçok amerikalı ve ingiliz matematikçi ve mühendis betchley park denen yerde toplandılar. almanlar, bu makinenin wehrmacht denen özel bir türünü kullanıyorlardı. uzun çabaların sonunda bu seçkin bilim adamı heyeti enigma şifresini kırmayı başardı ve müttefik devletlerin elinde nazilere karşı büyük bir avantaj oluştu. bazı tarihçiler bu makinenin çözülmesinin savaşı en az bir yıl kısalttığını anlatırlar.

    bu özel enigma makinesini çözen grubun içerisindeki en önemli isim alan mathison turing’tir. turing, savaş esnasında ve sonrasındaki kısa bir süre boyunca bu başarısı nedeniyle kahraman ilan edilmiştir. turing bilgisayar biliminin de kurucularından sayılır. müttefik devletlerin görevlileri bir eşcinsel olduğunu bildikleri turing’e savaş boyunca “tahammül” ederler. ancak sonra işler değişir.

    turing’e yönelik baskı, tehdit ve şantajlar artar. sonunda turing polise gidip tehdit edildiğini anlatır, nedeni sorulunca da eşcinsel olduğunu söyler. sonra en utanç verici dönem başlar: turing, eşcinsel olduğu için bir yıl boyunca östrojen iğnesi ile hadım edilmeye çalışılır. aynı zamanda devlet için sürdürdüğü gizli görevlerden de kovulur..

    müttefikler, savaş esnasında ona çok ihtiyaç duyduklarında turing’in eşcinselliğini önemsememiş ve onu kahraman bellemişlerdi. çünkü enigma şifresinin çözülmesi gerekiyordu ve emperyalizmin sonuç odaklı politikası doğrultusunda turing’in eşcinselliği ya da muhalifliği ihmal edilebilir birşeydi. ancak savaş bittikten sonra bu eşcinsel matematikçiye ihtiyaç kalmamıştı. turing’in başına gelen einstein’ın da gelmişti: einstein’ın ateist ve komünist olduğu için abd vatandaşlığından çıkarılması bile gündeme gelmişti!

    matematikçi alan turing “erkekleştirme tedavisine” dayanamadı. üzerine siyanür sürdüğü bir elmayı yiyerek intihar etti. ünlü apple firmasının ısırılmış elma logosunun da turing’e bir ithaf olduğu söylenir ancak şirketin sahibi ve logonun tasarımcısı bu iddiayı reddetmiştir.
195 entry daha
hesabın var mı? giriş yap