34 entry daha
  • medeniyetler çatışması tezi nedeniyle samuel huntington'ı bilip bilmeden eleştiren insanların çoğu, değil onun eserlerini, spesifik olarak eleştirdikleri tezin yer aldığı kitabı dahi okumamışlardır. (ya da okuduysalar bile anlamamışlardır, zira söyledikleriyle kitapta yazanlar arasında ciddi bir kopukluk var.)

    bu kimselerin zihninde, huntington, belli güç odakları için senaryo yazan bir tür roman karakterine karşılık gelir. gerçek huntington ise, her biri alanında klasikleşmiş bir eser haline gelmiş olan çok sayıda çalışmaya imza atmış olan çok önemli bir siyasetbilimcidir. aynı zamanda uzun yıllardır çalışmalarına en çok atıfta bulunulmuş olan siyasetbilimci durumundadır.

    herşey bir yana, "akademisyenlere senaryo yazdıran, sonra da bu senaryoyu hayata geçirmeye çalışan güç odakları" tasviri, fazlasıyla tutarsız ve hatta biraz da çocukçadır. bunun yerine "kamuoyu oluşturma" ya da "manufacturing consent" dense ve "egemen gücün uzantısı olan medya"ya atıfta bulunulsa herhalde daha inandırıcı olurdu.

    bu türden eleştirilerin içerdiği mantık hatası için (bkz: ad hominem/@derinsular)

    medeniyetler çatışması konulu bir yazı dizisi için bkz.: http://derinsular.com/…eniyetler-catismasi-1-giris/

    ana tema:
    (bkz: siyaset bilimi/@derinsular)
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap