90 entry daha
  • 9000 km oteden anladigim su: karisik istekleri bulunan bir ogrenci grubu eylem duyurusu yapmislar, polis bir orduyla cikagelmis, yuruyuse izin vermemis haksiz yere, ustune su ve gazla saldirinca ogrenciler tasla karsilik vermisler (en basta polisin kendini savundugunu varsayanlar vardi).

    degil 9000km oteden, 9 santimden dahi anlayamayacagim yorumlar ise soyle:

    1) "(bkz: okuyup da adam olamamak) hala bu tür protestolarla erdoğana zarar verebileceklerini düşünenler var. bu adam isterse değil protesto tuvalete gidip sıçmanıza izin vermez. ama veriyor. keşke vermese. neye başkaldırıyorlar anlamadım gitti. ülkeyi 70'lere, 80'lere geri döndürmek istiyorlar ama erdoğan izin vermez."

    >en guzelinden basladim. arkadas 80'lerdeki turkiyeye donmeyi istemediginden, protestocularin isteklerine sicak bakmiyor. biliyorsunuz 80'ler turkiye'sinde sosyalizm almis basini gitmisti, her kosede marx'in bustleri vardi, polis universitelere giremez ve siddet nedir bilmezdi, kurtce her yerde serbestti. zar zor toparladik o donemlerden, bir daha asla!!

    ayriyeten tutumunu bir fikir mucadelesi cercevesinde degil, tayyip'in basina gelecekler uzerinden dillendiriyor. boyle hak hukuk mucadeleleri, tayyip'i merkeze almadan anlamlanmiyor zaten: tayyip'e zarar veremezler! ataturk'un mavi gozleri celigi deler ama tayyip adamantiumdan yapilmistir, istese amina kor ortaligin. sictirtmaz bile bizi. vallahi bak, 80'lerdeki diktayi sevmiyor ama tuvalete gidip sicabilme hakkimizi dahi elinde tutan tayyip'i ovuyor. biraz sitemkar da: keske sictirtmasaydi, keske bu kadar bagislayici olmasaydi. 80'lerde bizi super gucuyle kabiz edebilen bir basbakanimiz var miydi? 30 yilda cag atladik.

    2) "suyla gazla mudahale ettiler diye tas atma hakkini nereden aliyorsun?"

    > bu arkadas olayi polisin baslattigini kabul etmis, ama halen ogrencilere kiziyor. ideal bir vatandas gibi biber gazini yedikten sonra tesekkur edip daha fazlasini isteyeceklerine, kadin polislerin deri botlarini yalayarak zevk cigliklari arasinda kirbaclanacaklarina yaptiklarina bak. tas! hangi dominatrix pornosunda boyle sey var, kendine saygisi olan hangi mazosist kole boyle davranir? kac para o gazin metrekupu, kac kisi tadina bakacak kadar sansli haberleri yok. keza tazyikli su. bu solcu hippiler zaten haftalardir yikanmamislardir, polis kamu hizmeti yapiyor, bunlar suyun soguklugunda, havanin buzunda.

    3) "sözlüğün karşı görüşe ne kadar tahammülsüz olunduğunu gösteren eylem...nerede sizin o her zaman bahsettiğiniz fikir özgürlüğü"

    >milletce ifade ozgurlugunun ne oldugunu ogrenemedik. bir bu, bir de fasizm, olur olmadik yerde kullaniliyorlar. ifade ozgurlugunun, lord gibi kibar konusmayla, gandhi gibi sabirli olmayla, statlardan kufru kaldirmakla alakasi yok. yasaklanma, engellenme, cezai islem korkusu olmadan fikirlerini belirtebiliyor musun? budur ifade ozgurlugu. yoksa efendi gibi yazana efendi gibi cevap verilmesi gerektigi baska konu altinda inceleniyor: temel ahlak kurallari.

    4 a) boş işlerle, bu kadar aptalca bir eylemle sonuç alacağını sananlar
    4 b) polisin vereceği tepkiyi biliyordunuz. bu eylemin insanların fikrini değiştirmeyeceğini de biliyordunuz
    4 c) götün yemiyorsa zaten böyle bir baş kaldırmayacaksın, ha madem kaldırdın sike sike sonuçlarına da katlanacaksın.

    > aci gercek su ki, bu kadar aptalca yorumlarla bu yuzyilda da fezaya gidemeyiz. bir kere zaten polisin verecegi tepki duzgun olsaydi, polisi protesto eden gosteriye de gerek olmazdi. ikincisi, eylemin fikri icerigi, ikna kabiliyeti, beklenen sonuclarin gercekciligi falan ikinci planda. milletin tepki gosterdigi sey, kagit uzerindeki haklarin kagit uzerinde kalarak gosterilerin keyfekeder engellenmesi, 500 kisilik bir gruba savas varmiscasina binlerce polisle mudahale edilmesi, ve evet, mudahale edilmesi. yani adami yurutmeyip ustune gaz atilmasini ne ara kaniksadiniz, ne ara anaokulunda zevkten kendini kaybetmis pedofil gibi "sike sike katlanacaksiniz, hepsini icine alacaksiniz, oohhh" nidalariyla hem suclu hem gucluden yana oldunuz; hepiniz israil'den, khmer rouge rejiminden, mad maxin dunyasindan mi geldiniz bu boyuta?

    bu hukuksuzluk, orantisiz siddet ve onu mesrulastiran kole zihniyeti mi desem, stockholm sendromu mu, bunlar yuzunden topu topu 500 kisilik, bir mesaj ustunde yogunlasmak yerine birkac ayri konu hakkinda olan bir yuruyusun yankilari da normalde olacagindan fazla oluyor. ironik olarak, gosterilerin birseyleri degistirme, bir ise yarama ihtimali de en cok buradan kaynaklaniyor. insanlarin devletten beklentileri 70'lere, 80'lere gore yukseldi; en bastaki saskinin dedigi gibi o gunlere geri donmemek lazim ve bugunku iktidarin, muhalefetin, polisin tutumlarinin dogru yonde olmadigi, tam da bu tip eylemler sayesinde, 9000 km oteden bile kabak gibi belli oluyor.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap