464 entry daha
  • sevgili muzisyen,

    fizy'ye erisimin engellenmesine muzisyenlerin (sanatcilarin, album cikaranlarin) organize olup verecegi tepkiden daha etkilisini ve anlamlisini hicbirimiz veremeyiz, hickimse veremez. ilkin turkiye'de -sonra tercih ediyorsa dunya genelinde- degisen ve yeni muzik piyasasinda herhangi bir boyutta yer edinmek isteyen muzisyenin fizy'den baska bir caresi yok cunku -ya da cok az caresi var-.

    bindigin dali kesmek diye buna denir. muzik sektoru donusuyor, dinamikler bambaska. tum geleneksel yontemleri uyguladin diyelim; kaydettin, bastin, perakende zincire girdin, onu da gectin geleneksel kanallarla promosyonunu yaptin kendi capinda -kucuk ya da dev- ezberlenmis tum basamaklar tamam. asil hikaye simdi basladi galiba.

    hedefin album satisi olmadigi ortada. hangi album, hangi satis? tek gercek var; o da konser, turne, organizasyondan gecen.

    eskiden olsa artik icra ettigin muzik turu neyse, hedef kitlen kimse ordan oraya kosusturdun. farkinda misin kimse artik tv kanallarinin yaptigi en iyi bilmemkac listesine bakmiyor, herkes kendi listesini yapip kendi medyasinda onu yayiyor. senin hedef kitlenden biri o ve tanimadigin 'o' hedef kitlenin geri kalaniyla ayni yerde ve senin muzigini onlara ulastiriyor. dusun bakalim kac kisi bilmemne tv'de donen klibinle seni duyuyor, senin konserine geliyor, sana para kazandiriyor? kac kisi bunu onune dusen fizy linki ile seni taniyarak yapiyor? gunumuzde kiyas bile kabul etmez.

    muzigin de bir endustrisi oldugunun farkinda olanlariniz var evet, birtakim pazarlama stratejilerinin var oldugunun. jet ski ile kaybolup 'reklam yapiyor' denilenler gorduk biz, album cikarmadan once bilmemkimle adinin ask dedikodularina karismasini promosyon gorenler gorduk. sen onlardan degilsen, o tarafta degilsen, az bucuk agizdan agiza pazarlamaya, yeni yeni duydugun viral pazarlamaya inaniyorsan, en azindan merak ediyorsan, bir derdin varsa agizdan agiza pazarlamanin allahinin senin icin fizy'den gectigine emin olabilirsin. viral dediginin seyin virus gibi herkesin kendi medyasinda, sosyal medyada yayilmasinin senin icin en iyi yolunun fizy oldugunu gormen cok zor olmamali.

    peki neden biz degil de sen daha fazla tutusmalisin fizy icin ey muzisyen? cunku biz baska kanallardan da muzik dinleyebiliriz, hala alternatiflerimiz var. -buna ragmen fizy'yi geri istiyoruz, bunun bir anlami olmali- ama senin cok da fazla alternatifin yok. bahsi gecen hangi alternatif serviste senin sarkilarin var? aranizdan kacinin var, kac sarkisi var? kac kisi paylasmis, kac kisi dinlemis bugune kadar? iste bu apacik ortada olan tablodan dolayi, isini dogru duzgun devam ettirebilmen icin fizy'ye sahip cikman gerekiyor. fizy, son 6 aya oranla %400 buyuduk diyor, senin de payin var bunda, niye sahiplenmiyorsun? eskiden ya da simdi gorundugun bir tv kanalini dunyanin baska bir yerinde baska biri izlemiyor, ama fizy linkine tek bir tikla tum dunya ulasabiliyor. buna luks derler. farkinda misin basta saydigim geleneksel yollardan gecmek zorunda bile degilsin, album basmak zorunda bile degilsin yani.

    cunku ben (artik) fizy'den sarkisini dinlemedigim kimsenin konserine bilet alip gitmiyorum, ki ben cok konsere giderim. cunku ben konserine gitmedigim, muziginden emin olmadigim kimsenin albumune para verip satin almiyorum, ki ben cok album satin alirim.

    simdiki zamanla gecmis zamani rekabete sokamazsiniz. simdiki zamanin gercegi; cd'nin, kasetin, albumun rakibi degil. alternatifi degil. bir teknolojinin onceki surumunu inatla onermek gibi bir sey bu, kim tecrube ettigi ve memnun kaldigi teknolojiden geri adim atmak ister, kim sahip oldugu hakkin elinden alinmasini ister.

    hayalleri, hedefleri, hedef kitlesi buyuk ya da kucuk tum muzisyenler degisen muzik sektorunde ortaya koyduklari isin pazarlamasindan menajerlerinden, ekiplerinden ve plak sirketlerinden de once birincil olarak kendileri sorumlu cunku. geleneksel medyayi ve geleneksel yontemlerin tumunu bir kenara koy, son zamanlarda dijital dunyada var olabilmek icin harcadigin zamani ya da butceyi dusun. senin hakkini koruyormus gibi onunu kesenler ve sen en son mp3'lere carlarken bir baktiniz sorun 'online music streaming player'lar oldu. onlarin senin sorunun degil kanalin olduguna uyan artik. uyan yani.

    yine de hala senin bizden daha fazla sesini duyurabilecegin asikar, hem de en guzel sekilde. cok daha yapici, cok daha etkili olacagi asikar. e ben seni burdan bir seyler yapmaya davet ediyorum, buyurmaz misin?

    selamlar, sevgiler

    (israrla, dort bir kanaldan) dinleyicin

    (tum bunlari fizy'nin basindan beri telif haklarini odeyen bir olusum oldugu bilgisiyle cok rahat one surebiliriz, surdum.)
1438 entry daha
hesabın var mı? giriş yap